KRAJ AGONIJE LEPE SAUDIJKE: Rahaf (18) se SPASLA SMRTI i konačno se domogla slobode u Kanadi, koja joj je dala azil! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

pobegla od zlostavljanja

KRAJ AGONIJE LEPE SAUDIJKE: Rahaf (18) se SPASLA SMRTI i konačno se domogla slobode u Kanadi, koja joj je dala azil! (VIDEO)

Planeta -

Osamnaestogodišnja Sudijka Rahaf al Kunan, koja je pobegla od porodice strahujući za svoj život, doputovala je u subotu u Toronto nakon što joj je Kanada odobrila azil.

Ona je privukla je pažnju međunarodne javnosti kada se početkom nedelje zatvorila u hotelsku sobu na aerodromu u Bangkoku da je ne bi vratili porodici. Ona je odbila da se susretne sa ocem i bratom koji su doputovali na Tajland kako bi je ubedili da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Devojka je pobegla u Bangkok prošlog vikenda. Tamo je zatražila azil i prvobitno joj je bio zabranjen ulazak u zemlju. Ubrzo je počela da ostavlja poruke na Tviter iz tranzitnog područja aerodroma rekavši da je pobegla jer će je ubiti ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Za nekoliko sati kampanja se proširila društvenim mrežama. To je primoralo tajlandsku vladu da promeni odluku da devojka mora da se vrati avionom kući i dopušteno joj je da uđe u Tajland.

U utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR, a u petak je dobila azil u Kanadi. Istoga dana otputovala je letom Korean Aira iz Bangkoka za Seul, gde je presela na let za Toronto.

Njen slučaj ponovno je skrenuo pažnju sveta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtev da žena mora da imati dozvolu muškog "čuvara" za putovanje, štoa organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju načinom da se žene i devojke drže zatočene u porodicama koje ih zlostavljaju.

Kurir.rs/Index.hr

Foto prointscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track