Danas u Beogradu, u 91. godini, preminuo Slavoljub Slava Đukić

Ivan Lovrić

12. 01. 2019. u 13:22

U Beogradu je preminuo Slavoljub Slava Đukić, novinar, urednik i publicista, čiji su tekstovi i dela ostavili neizbrisiv trag na domaćoj medijskoj i javnoj sceni

Данас у Београду, у 91. години, преминуо Славољуб Слава Ђукић

Slavoljub Đukić

U Beogradu je danas umro Slavoljub Đukić Slava, jedan od najboljih srpskih novinara, publicista i hroničara.

Rođen je u Slovcu, kod Valjeva, 1928. godine. Mnoge generacije su prva novinarska slova sricale učeći od ove novinarske legende. Tako su savladavali azbuku ovog teškog zanata.

Kao 16-godišnjak, borac Prve proleterske brigade, prošao je ratni put preko Slovca, oslobođenja Beograda i Sremskog fronta, do Trsta. A, gde bi ovaj borac počeo svoju novinarsku karijeru nego u kući "Borba" i njenim izdanjima "Sportu" i "Večernjim novostima". Potom se obreo u "Politici", gde je bio komentator i hroničar, a zatim i u nedeljniku NIN, u kome je bio i glavni urednik.

Čuveni Slovac, kako su ga zvali njemu najbliži, u dugoj karijeri, posle odlaska iz novinarstva, bio je i autor više knjiga iz publicistike. Između ostalih, i četiri knjige o vremenu Slobodana Miloševića, kao i o intelektualnom angažmanu Dobrice Ćosića. Među poslednjima mu je knjiga "Političko groblje", koju je, prema svojim rečima, najviše cenio i za koju je nagrađivan. Knjige su mu štampane na engleskom, nemačkom, mađarskom, bugarskom, holandskom i francuskom jeziku.

Govorio je da u novinarstvu ne podnosi gnjavaže i da u štampi najviše ceni informaciju i priču. Jer u pričama se nalazi izvor života, a poštena informacija je prima novinarstva.

Ocenjujući Đukićev profesionalni rad, mnogi ističu njegovu odmerenost, objektivnost i uljudnost u obraćanju javnosti. S dužnim poštovanjem kažu - neka je slava Slavoljubu Đukiću, koji je proslavio srpsko novinarstvo proteklih decenija.

Vreme i mesto sahrane Slavoljuba Đukića biće naknadno objavljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Alex

12.01.2019. 16:37

Divna porodica sa teskom tragedijom. Dusan je bio ekstra um i emocija. Lep i nesrecan. Lana, krhka devojcica, izrasla u jaku o hrabru zenu, oslonac ocu i majci. Veliko postovanje i mir dusi napacenoj!