1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Sobranje učinilo presudni korak

Dijana Roščić | Agencije
12. januar 2019.

Sobranje je usvojilo ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija. One stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski sporazum, rekao je predsednik makedonske skupštine Talat Džaferi.

https://p.dw.com/p/3BS4o
Mazedonien, Skopje: Parlamentssitzung über Verfassungsänderung
Foto: Regierung Mazedonien

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE. Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade Makedonije. 

Ta dvotrećinska većina je obezbeđena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke. Promena Ustava deo je Dogovora sa Grčkom o rešavanju višedecenijskog spora oko imena i preduslov je za makedonske evroatlantske integracije.

Vlada u Skoplju čestitala parlamentu, opozicija traži vanredne izbore

Vlada Makedonije čestitala je sinoć građanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO i EU. Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmena kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuju makedonski identitet i državni suverenitet, "građani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo istorijsko poglavlje naše države".

Parlament in Skopje Mazedonien Umbenennung zu Republik Nordmazedonien
Posle glasanja - premijer Zoran ZaevFoto: Reuters/T. Georgiev

"To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsoliutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO i EU... ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Severna Makedonija", istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes građana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava "međunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana".

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljastvo biti "makedonsko/Građanin Republike Severne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve građane naše zemlje, za dobrobit naše dece. Za mirnu, bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živeti bolji i prosperitetan život", navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

Mazedonien Hristijan Mickoski, Generalsekretär der Oppositionspartei VMRO-DPMNE
Hristijan MickoskiFoto: Petr Stojanovski

Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski je usvajanje ustavnih izmena nazvao izdajom i zatražio vanredne parlamentarne izbore. Na konferenciji za novinare on je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsedničkim koji su planirani za proleće.

"Na ovim izborima VMRO DPMNE će pobediti, a volja građana će biti ispunjena", rekao je Mickoski, ističući da su poslanici odlukom da usvoje ustavne izmene suspendovali volju građana koji su bojkotom referenduma rekli da su protiv.

Prema njegovim rečima, odluka o promeni Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom je "čin izdaje" i doneta je uz pritiske i pretnje (poslanicima), a Dogovorom sa Grčkom se nanosi šteta državi i građanima".

"Nama je važno da je odluka doneta glasovima 81 poslanika, ali i ne i voljom makedonskih građana. Dogovorom iz Prespe se nanosi šteta sadašnjim i budućim generacijama. Uradićemo u budućnosti sve da ispravimo tu nepravdu", rekao je Mickoski i jučeršanji dan nazvao "crnim petkom".

Čestitke iz EU, SAD, NATO

Premijer Grčke Aleksis Cipras je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu čestitao "uspešno završavanje revizije Ustava BJRM na osnovu Prespanskog dogovora". To je, kako je prenela MIA iz Atine, saopštio kabinet grčkog premijera Ciprasa, navodeći da su dva premijera razgovarala telefonom nakon usvajanja izmena makedonskog ustava kojim se ime države menja u Severna Makedonija.

Usvajanjem ustavnih izmena su makedonskom parlamentu i Zaevu odmah čestitali šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evrokomesar za proširenje Johanes Han, kao i portparolka NATO Oana Lungesku.

Kako navodi evropska spoljnopolitička služba to "predstavlja presudni korak u primeni istorijskog sporazuma iz Prespe". "Politički lideri kao i građani pokazali su odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku šansu za rešavanje jednog od najstarijih sporova u regionu i da odlučno krenu napred na putu ka Evropskoj uniji. EU čvrsto podržava ovaj sporazum koji daje primer za pomirenje u regionu i u Evropi kao celini", navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi EU čeka ispunjenje narednih koraka koji vode do pune primene sporazuma iz Prespe, i ostaje "čvrsto posvećena" pružanju podrške i praćenju zemlje ka njenom strateškom cilju integracije u EU.

EU-Erweiterungskommissar Johannes Hahn
Johanes HanFoto: picture-alliance/picturedesk/R. Schlager

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je u posebnoj video poruci građanima Makedonije izglasavanje izmena ustava u Sobranju i poručio da im je sada na dohvat ruke evrposka budućnost koja će im doneti bolji kvalitet života, veću stabilnost i prosperitet.

"Vaš evroatlantski put je otvoren, ali hodanje tim putem traži dalji težak rad i jedinstvo tako da sam vrlo uveren da će vaša zemlja uspeti da prevaziđe i ovaj izazov i siguran da pregovori o pristupanju EU mogu da počnu na leto ove godine", rekao je evropski komesar.

Han je još poručio građanima Makedonije da je ono što su ostvarili dalo nade celom regionu i da će njihov primer pomirenja inspirisati druge da slede njihov put, što je nešto na šta mogu da budu ponosni.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Haiko Mas je preko tvitera čestitao Sobranju na glasanju i rekao da je uveren da će se isto dogoditi i u parlamentu Grčke.

Usvajanje ustavnih izmena u makedonskoj skupštini, kojima se ispunjava Dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena pozdravile su i SAD.

"Makedonija je donela istorijsku odluku. Vaš parlament je glasao da usvoji ustavne izmene koje su potrebne da se implementira Dogovor iz Prespe sa Grčkom. SAD pozdravljaju tu odluku", napisao je američki ambasador Džes Bejli na svom Fejsbuk profilu. Kako je istakao, kada se se proces završi ratifikovanjem u grčkom parlamentu, konačno će biti rešen spor oko imena koji je predugo sprečavao građane Makedonije da realizuju svoje ciljeve za članstvo u EU i NATO.

Tači: Sada je na nas red

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji na Fejsbuku je ocenio da ova odluka deblokira integraciju Severne Makedonije u NATO i EU. "Najbolje čestitke za moje kolege u Skoplju za istorijsku odluku. Ova odluka deblokira jednom za svagda put integracije u NATO i EU, ne samo za Severnu Makedoniju već i za ceo region", smatra Veselji.

Hasim Tachi in Skopje
Hašim Tači i Nikola Gruevski u Skoplju, 2007.Foto: DW

Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je Makedoncima preko Tvitera, uz ocenu da Skoplje i Atina pomažu celom Zapadnom Balkanu da uvede novu eru pomirenja. "Čestitke narodu i vladi Makedoniji na ratifikaciji ustavnih amandmana. Skoplje i Atina pomažu celom Zapadnom Balkanu da uvedu novu eru mira, pomirenja i integracija u NATO i EU. Sada je na nas red: konačni sporazum Kosova i Srbije".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je odluku makedonskog Sobranja ocenio kao veliki korak Severne Makedonije na putu evropskih integracija. "Ovo je odluka sa istorijskom težinom za zapadni Balkan i nada da naš region ide prema stalnom miru. čestitam mom kolegi Zoranu Zaevu za dokazanu prozapadnu viziju i Albancima u Makedoniji za ključnu ulogu u ovim promenama", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Albanija je čestitala makedonskom parlamentu na izglasavanju izmena za promenu imena navodeći da je to pokazatelj državničkog ponašanja kojim se "otvara put ka NATO i EU". Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati je u Tviter poruci posle izglasvanja promena u Sobranju rekao da se "doprinos albanskih političkih partija još jednom pokazao kao odlučujući faktor".

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android