Najnovije vesti
Vesti Društvo
"DRŽAVA ĆE PREGAZITI KRIMINALCE" Vučić: Uvodimo DOŽIVOTNU ROBIJU za ubice dece, višestruke ubice i druga NAJTEŽA KRIVIČNA DELA

"DRŽAVA ĆE PREGAZITI KRIMINALCE" Vučić: Uvodimo DOŽIVOTNU ROBIJU za ubice dece, višestruke ubice i druga NAJTEŽA KRIVIČNA DELA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora za počinioce najtežih krivičnih tela: ubice dece i višestruke ubice. Vučić je rekao da je ovim prihvaćen predlog Igora Jurića, osnivača Fondacije "Tijana Jurić", i "Blica".

Aleksandar Vucic, Sednica za nacionalnu bezbednost Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Aleksandar Vucic, Sednica za nacionalnu bezbednost

On je, najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je država odlučna da pobedi najteže oblike kriminala i korupcije.

Najavio je i izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu opružjem i narkoticima.

- Borba će trajati godinama, biće teška, ali ćemo da pregazimo kriminalce - rekao je predsednik.

- Jučerašnja akcija policije i tužilaštva pokazala je nameru države, ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupciji, pobedi. Čestitam policiji na činjenici da su se posle mnogo vremena neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo Srbiji, našli na Interpolovoj poternici, a neki iza rešetaka - rekao je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja je održana jutros.

"Za silovanje 70 odsto kazni do 5 godina, a maksimalna je 12"

Vučić je na konferenciji najavio "sistemske mere koje će Srbija preduzeti u narednom periodu". Kako je rekao nove mere će u roku od mesec dana "promeniti sve u Srbiji".

Današnja sednica je, kaže, imala dve tačke, jedna je bila posvećena Kosovu, a druga borbi protiv kriminala i koprupcije i sistemskim merama koje će država preduzeti.

- Ukoliko ne priđemo na pravi način ovim problemima, nećemo uraditi ništa - rekao je Vučić, a potom dodao:

"Koliko god bila uspešna i dobra jučerašnja akcija to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje. Ukoliko drugačije, sveobuhvatnije ne priđemo rešavanju tih užasnih problema mi to nećemo biti u stanju da rešimo - rekao je Vučić i najavio sistemske mere protiv kriminala i korupcije, pre svega drugačiju kaznenu politiku, jer je trenutna "veoma blaga".

- Videli smo da imamo veoma blagu kaznenu politiku. Kazne su bile u najvećem procentu minimalne ili uz ublažavanje kazni za najteža krivična dela. Maksimalne kazne gotovo nikada nisu u sudskim postupcima određivane, već su one mahom bile minimalne. Na primer, za krivično delo silovanje, gde je propisana kazna od tri do 12 godina, sudovi su u najvećem procentu izricali kaznu do tri godine, i to je sitacija sa više od trećinom ovakvih slučajeva - naglasio je Vučić.

Aleksandar Vucic, Sednica za nacionalnu bezbednost
Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Aleksandar Vucic, Sednica za nacionalnu bezbednost

Slede kazne od tri do pet godina - 33,33 odsto, što je ukupno 70 odsto kazni za krivično delo silovanja do pet godina.

- Pa što smo onda tu određivali kazne maksimalne do 12 godina ili kod nas uvek postoje olašavajuće okolnosti ili minimalizovanje kazni? - naveo je Vučić.

"Ako za nošenje oružja dajemo uslovnu, onda smo to dekriminalizovali"

Kako je naveo, za krivično delo nedozvoljeno nošenje oružja uglavnom je izricana uslovna presuda.

- To znači dekriminalizaciju tog dela, a to je loša poruka koju društvo šalje - rekao je vučić.

Kako je kazao, za krivično delo teška krađa, najčešća kazna je od šest meseci do godinu dana, i to je slučaj sa gotovo polovinom slučajeva.

Za tešku krađu manje od godinu dana

- Za tešku krađu presude su uglavnom od šest meseci do jedne godine. Čak 62 odsto ljudi osuđenih za tešku krađu dobijaju manje od godinu dana robije. Naravno da se onda lopovima isplati. Što da budu osuđivani za lakšu krađu, kad je bolje za veću. Kakva je to državna politika? - naveo je on.

Kazao je i da se za krivično delo proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, za osnovni oblik, kazna je od tri do 12 godina. Ali, kaže, da je oko 43 odsto izvršilaca ovog krivičnog dela osuđeno na kaznu od tri godine.

- Kad govorimo o najtežim oblicima ovog krivičnog dela čak 42,20% počinilaca ovog krivičnog dela osuđeno je na tri godine zatvora. Pa što da ne diluju drogu? - kaže srpski predsednik.

Kada je reč o nedozvoljnoj proizvodnji i nošenju oružja ili eksplozivnih materija, to je krivično delo za koje je u 55,05 odsto svih izricala uslovna osuda.

- Što znači dekrimilnalizaciju tog dela, isplati im se to da rade, to je loša poruka koju država šalje durštvu - rekao je on.

Za silovanje i nasilje u porodici od 5 do 15 godina

Vučić je istakao da će se zato ići na drastično povećanje kazni i minimalnih i maksimalnih kada je reč o nasilničkom ponašanju, nasilju u poridici, silovanju...

- Kazna za silovanje više neće biti kolika je sada, već će kazna biti od minimum pet do maksimum 15 godina robije, i neće niko moći da dobije manje. Za nasilje u porodici takođe - naveo je Vučić.

Uvodimo institut doživotne kazne, kao Nemačka i Austrija

Kako je kazao Srbija uvodi doživotnu robiju za najteža krivična dela.

- Uvodimo institut doživotne kazne zatvara, doživotne robije za one koji su počinili najteža krivična dela - za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela - rekao je Vučić i dodao da je time prihvaćen predlog dela javnosti i Igora Jurića.

- Sada i mi kao i Nemačka i Austija uvodimo institut doživotne robije, sad će kazne biti veće nego kod njih, tako da idite sada tamo i radite šta hoćete, ovde nećete - naveo je Vučić.

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

On je istakao i da će biti drastično uvećane kazne za nasilje u porodici.

Mininalna kazna sa 6 meseci biće uvećana na na godinu dana zatvora i za nasilje u porodici.

- A, za sve ćemo ići za makar od 35 do 50 odsto uvećanja maksimalnih kazni - rekao je Vučić.

Suđenje mora da bude završeno za 12 meseci

Kako je kazao, ovo je samo deo priče, jer će morati još da se radi. Suđenje, neće, kaže više biti u razumnom roku, već će morati da sve bude završeno za 12 meseci.

- Za sve slučajeve ozbiljne, presuda u roku od godinu dana, pa vi gledajte kako ćete - kazao je predsednik Srbije.

Kako je kazao, sve ove mere će biti pripremljene za dvadesetak dana, "idemo sa tim u skupštinu".

- Videćemo da li ćemo ići kao većina poslanika ili kao vlada, ja bih voleo kao vlada. Mi idemo sa ovakvim merama i sledi teška borba, jer sada će kriminalci da se ujedine protiv nas, ali država će da ih pobedi, država je jača - poručio je on na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio mere za borbu protiv kriminala i korupcije.

"Pregazićemo vas"

- Biće to teška borba, ali moj odgovor za sve one kojima ovo neće odgovarati poruka je: Država će da vas pobedi! - rekao je on.

Ova borba, kaže, nije ad hoc, biće teška, "ali mi ćemo da ih pregazimo, to obećavam građanima".

- Od EU za ovo očekujem podršku. Što Nemačka ima doživotnu robiju, a mi da nemamo - rekao je on.

Kako kaže Srbija se ugledala na evropsko zakonodavstvo.

Poručuje da Srbija više neće biti Meka i Medina za kriminal i da će kazne biti strože nego u Austriji i Nemačkoj, drakonske.

- Lepo su smislili da mi na Balkanu imamo meku kaznenu politiku, a kod njih da bude žestoka, pa mi da budemo Meka i Medina za kriminal, a kod njih da ga nema. Sad mi isto kao Nemačka i Austrija uvodimo institut doživotne robije i drakonske kazne. Pa, idite tamo, ali u Srbiju nećete - poručio je on.

Vučić je primetio da samo zemlje na Balkanu, Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija nemaju kaznu doživotnog zatvora, dok evropske zemlje imaju.

- Sad hoćemo i mi da imamo i mi hoćemo strože kazne. Jurimo evropske standarde i uvećavaćemo kazne, jer želimo da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju - rekao je predsednik.

Vučić je istakao i da je policija u poslednjoj akciji našla ljude koji su posvedočili o izvršenju najtežih krivičnih dela i da sada postoje sva policijska i operativna saznanja za najveći deo ubistava na beogradskom asfaltu, od Despotovića do Stankovića i drugih.

- E, sad je panika... Mi danas znamo ko je, a sad je drugo pitanje kako će to ići sa tužilaštvom i sudovima - rekao je Vučić.

- A, šta će oni (kriminalci) da rade... Što god da rade, ne može ta borba da bude laka, ali zgazićemo ih, pravno, kako i priliči pravnoj državi - rekao je Vučić.

"Mišković posle tri godine heroj"

Miroslav Mišković pred sudom
Foto: M.Brkić / RAS Srbija
Miroslav Mišković pred sudom

Predsednik Srbije rekao je da, "kada je krenula borba sa Miškovićem, mislite da nisam znao da će Mišković za tri godine da bude heroj i poštenjačina u svojim novinama"?

- Znao sam i bio sam spreman na to - kazao je on.

99 odsto sudija časno radi svoj posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučića je izjavio danas da 99 odsto sudija u našoj zemlji pošteno, časno i odgovorno obavlja svoj posao, ali da i tu, kao i u svakoj profesiji ima kukolja.

Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost odgovrajući na pitanje novinara da li se sudije plaše kriminalaca i da li ima sprege sudija i kriminalaca, rekao da je njegova obaveza kao predsednika da brani sudije.

- Da li ima, kao i u svakom drugom poslu, kukolja? Ima, kao i kod nas, kao i na svakom drugom mestu - dodao je Vučić.

Rekao je da se peta tačka reformi koje će biti sprovedene odnosi izvršenje krivično - pravnih sankcija.

- Ponekad nam se dogodi da su nam prekršajne kazne veće i isplativije za državu kad je reč o novčanim kaznama, nego o krivično-pravnim sankcijama. A, da ne govforim o svim mogućim marifetlucima oko izdržavanja kazne, kako se zloupotreboljavaju nanogice i mnoga druga čuda - rekao je on.

Vučić je poručio da će se država i time pozabaviti i rešiti veliki deo tih problema, kao i da će građani moći da vide ogromne pomake narednom periodu.

- To ćemo sve da rešimo u narednih 20 dana - dodao je on.

Svi znaju ko je Filip Korać

Na komentar novinara da veliki broj počinilaca beži i skriva se na KiM i da li može Srbija nešto tu da učini, predsednik je kazao da je, što se tiče KiM i drugih teritorija na kojima se kriminalci slobodno kreću, mnogo veći problem što ne može lako da se dođe do optužbenog akta zbog nedostatka dokaza.

- Je l' ima neko ko ne zna Filipa Koraća? Nije to od juče, ali smo tek od pre nekoliko nedelja uspeli da pronađemo za šta je sve i kako odgovoran i da imamo za to potvrde živih ljudi. Znate, to su ljudi koji su profesionalni kriminalci i ubice, uklanjaju svoje tragove i potrebno je vreme, l država je uspela to da reši".

Vučić ističe da je posebno zadovoljan što je država uspela da reši slučaj upada u iznajmljeni stan novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

Sednici su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić...