Gori Erouhed: Revolveraški obračun Mahoms VS Lak

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.01.19. | 10:54

Kvoterbekovi Kanzasa i Indijanapolisa imaju najviše tačdaun pasova u sezoni. Poglavice žele da skinu oreol gubitnika u doigravanjima. Koltsi najprijatnije iznenađenje sezone sa maestralnim povratnikom posle teške povrede ramena

Kanzas je poznat po hladnom vremenu u ovo doba godine. Ali, u subotu uveče Erouhed će goreti!

Čifsi žele u finale AFC-a. Na putu najboljoj ekipi u konferenciji stoje razigrani Indijanapolis Koltsi. Biće to obračun fantastičnih kvoterbekova koji su obeležili sezonu, Patrik Mahoms i Endru Lak. Mnogi su sumnjičavo vrteli glavom kada je stari trenerski vuk Endi Rid odlučio da trejduje Aleksa Smita u Vašington i šansu pruži mladom Mahomsu. Prošlogodišnji pik prve runde drafta odigrao je sezonu iz snova i glavni je favorit za laskavu titulu MVP-a.

Izabrane vesti

Kvoterbek Kanzasa bacio je 50 tačdaun pasova, što je ubedljivo najviše u 16 kola ligaškog dela sezone. S druge strane, Endru Lak, nekadašnji prvi pik na draftu i naslednik legendarnog Pejtona Meninga, vratio se trijumfalno posle skoro dvogodišnje pauze zbog teške povrede ramena. Bilo je i pitanje da li će uopšte više da igra, ali je on vodio svoj tim do čuda. Pre sezone projektovani kao najgora ekipa lige, pod vođstvom Laka Indijanapolis je serijom 10-1 stigao na korak do finala konferencije. Sjajni vođa napada Koltsa bacio je 39 tačdaun pasova. Očekuje se okršaj dva fantastična napada. Prednost Poglavica iz Kanzasa osim domaćeg terena i najbučnije publike u NFL-u je i sedam dana odmora. Na miru je Endi Rid morao da sprema svoju ne tako dobru odbranu koja mora da se probudi u plej-ofu i da zaustavi Laka.

Kanzas je u većem delu šampionata delovala kao kaznena ekspedicija u napadu. Sa 565 poena iz 16 kola (prosek od 35 po meču) je ubedljiva najefikasniji u NFL-u. Mahoms je sjajan, uneo je pobednički mentalitet u franšizu koja je igrala prethodnih godina odlično do plej-ofa, a onda je po pravilu zakazala. Šta da kažemo za prošlogodišnji meč "vajl kard vikenda" na Erouhedu? Kanzas je na poluvremenu imao 21:3 protiv Tenesija, a na kraju je izgubio 21:22. Bez postignutog poena u nastavku i novo razočaranje. Smit je trejdovan, Mahoms je preuzeo dirigentsku palicu.

Mladi kvoterbek ima odlične mete u napadu. Risiver Tarik Hil je najbrži igrač lige, a dominira i Trevis Kelce, jedan od najboljih tajt endova današnjice. Čifse je poremetio skandal sa raning bekom Karimom Hantom koji je dobio otkaz posle nasilja nad jednom ženom u hotelu. Od njegovog proterivanja iz tima, Kanzas je malo stao, ali je i dalje ekipa koja daje veliki broj poena. Problem je odbrana, koja je u većem delu sezone bila šuplja kao švajcarski sir.

Za ovaj meč neizvestan je stub odbrane domaćina, iskusni sejfti Erik Beri. On nije igrao prvih 14 kola, vratio se pre tri nedelje u sastav, ali je rovit i pod znakom pitanja je za ovaj duel. Takođe, Kanzas mesec dana igra bez drugog risivera Semija Votkinsa. On se vratio treninzima ove nedelje, ali je i on zvanično neizvestan za duel polufinala AFC-a.

Svi na Erouhedu se nadaju da loša karma prethodnih godina može da bude srušena i da je Mahoms čovek koji ih može dovesti do Superboula. Ako pobede Koltse, sledeće nedelje bi opet bili domaćini pobedniku susreta Nju Ingland - Los Anđeles Čardžers.

Odbrana gostiju se u ovom šampionatu pokazala kao bolja od defanzive Čifsa. Ono što je najveća snaga Indijanapolisa je fantastična ofanzivna linija koje ne dozvoljava odbambenim igračima da stignu do svog kvoterbeka. Lak je od dolaska u ligu 2012. godine bio kvoterbek koji je najviše udaran, pa je i to razlog što je morao na operaciju. Ove sezone igra možda i najbolje u karijeri. Smireno, bez mnogo presečenih lopti što ga je krasilo u nekim prethodnim sezonama. On je doveo svoj tim do finala konferencije 2014. godine, ali je na putu do Superboula zaustavljen od Nju Inglanda.

Ova dva tima su odigrala epski meč na Lukas Oil stadionu u Indijanapolisu pre pet godina. Tada je Kanzas sredinom treće četvrtine imao "plus 28", ali je Lak odigrao meč karijere i na kraju je domaćin slavio 45:44. Indijanapolis je prošle nedelje lako izbacio divizijskog rivala Hjuston.

Očekuje se meč sa mnogo poena, a malu prednost dajemo Kanzasu. Nije zanemerljiv i podatak da se igra na otvorenom. Biće veoma hladno, a gosti su naviknuti da igraju u dvoranskim uslovima. Tako je bilo i prošle nedelje kada su pobedili Hjuston u zatvorenom prostoru.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sub 22:35 9506 NFLPF Kansas City - Indianapolis up više (56.5) 1,85
Ukupna kvota1,85

NFL - PLEJ-OF (ČETVRTFINALE)

Subota
22.35: (1,45) Kanzas (14,0) Indijanapolis (3,10)

Nedelja
02.15: (1,30) Los Anđeles Rems (15,0) Dalas (4,00)
19.05: (1,55) Nju Ingland (14,0) Los Anđeles Čardžers (2,70)
22.40: (1,25) Nju Orleans (15,0) Filadelfija (4,60)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


tagovi

NFLKanzas Siti ČifsIndijanapolis Koltssportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara