');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

Krstarenje samo za one koji veruju da je Zemlja RAVNA PLOČA: Plan bi mogao da im pokvari jedna činjenica zbog koje će ODLEPITI

Grupa ljudi koji veruju da je Zemlja ravna najavila je svoju "najveću, najsmrtonosniju i najbolju avanturu": krstarenje koje je planirano za 2020. godinu.

vera stefanović brazil kruzer napad Foto: Privatna arhiva
vera stefanović brazil kruzer napad

Krstarenje, organizovano od strane Međunarodne konferencije "Flat Earth" (eng. ravna Zemlja), obećava da će biti divno vreme. Oni koji veruju da je Zemlja ravna ploča, a koji uključuju repera B.o.B. i televizijsku zvezdu Tilu Tekilu, moći će da uživaju u restoranima, bazenima i možda čak i u surfovanju na veštačkim talasima.

Postoji samo jedan problem za one koji žele da proslave planetu Zemlju koja je ravna: navigacioni sistemi kruzera, i drugih plovila, oslanjaju se na činjenicu da Zemlja nije ravna i teoretski pobijaju verovanja onih koji tako ne misle.

- Brodovi se kreću po principu da je Zemlja okrugla. Nautičke karte su dizajnirane s tim na umu: da je Zemlja okrugla - rekao je Henk Kejer, bivši kapetan broda koji je plovio širom sveta tokom 23-godišnje karijere.

Keijer, koji sada radi kao forenzički marinski ekspert za "Robson Forensic", rekao je da postojanje GPS-a, globalnog sistema pozicioniranja, samo je dokaz da je Zemlja sfera, a ne ravna ploča. GPS se oslanja na 24 glavna satelita koji kruže oko Zemlje kako bi pružili informacije o poziciji i navigaciji.

- Razlog zbog kojeg je korišćeno 24 satelita je zbog zakrivljenosti Zemlje. Za određivanje pozicije potrebno je najmanje tri satelita. Ali i neko sa druge strane Zemlje bi voleo da zna njihov položaj, tako da oni takođe zahtevaju određeni broj satelita - rekao je Kejer.

On je dodao i konstataciju da ukoliko je Zemlja ravna, ukupno tri satelita bi bila dovoljna da pruže ove informacije svima.

Iako postoje različite teorije unutar zajednice "zemljoravnaša", osnovno uverenje koje vlada jeste da je Zemlja ravna. Uobičajen model koji se nudi za tačnu topografiju Zemlje je da je to veliki disk, okružen "“zidnom barijerom" - Antarktikom.