Niko da svrati i upita jesmo li živi

D. ZEČEVIĆ

11. 01. 2019. u 21:00

Kosa Košević (72), koja je sa porodicom izbegla iz Hrvatske na Kosmet, uprkos obećanjima nikako da se skući i nađe mir. Obilazi ih samo Ljiljana, humanitarka iz Zubinog Potoka. Još čekaju srpska dokumenta

Нико да сврати и упита јесмо ли живи

Kosa sa sinovima Slobodanom i Zlatkom

TEŠKO mi je čim pomislim na sve što smo doživeli i što je moju porodicu snašlo. Već 24 godine smo smešteni u ovim ruševinama, ali daleko teže mi je zbog gubitka dvoje starije dece i supruga, koji je pre četiri godine preminuo od muke i tuge.

Ovako nam Kosa Košević (72), koja je iz Benkovca u Hrvatskoj sa tada petočlanom porodicom izbegla na Kosmet, govori o svom životu u izbegličkoj baraci u naselju nadomak Zubinog Potoka. Iako se, kaže, nadala se da će im život daleko od ratnog vihora doneti mir i spokoj, umesto toga, njihova porodica je doživela još veće patnje. Upravo zato Kosa ne spominje život u kući bez valjanih kreveta, stolica i namirnica, u kojoj prokišnjava krov.

Da bi im barem malo ulepšali dane praznika, Koševiće su obišli humanitarci sa ovog područa, jer tragedije ove porodice nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

- Mada su nam iz Komesarijata za izbeglice obećavali neku mogućnost za drugi smeštaj, to pravo ne možemo da ostvarimo bez srpskih dokumenata - priča Kosin mlađi sin Zlatko. - Iako su nam mnogi govorili da će nam pomoći oko toga, sve se nažalost završilo na obećanjima. Niko nas više, osim Ljiljane Perović, humane žene iz Zubinog Potoka, gotovo i ne obilazi. Da nas pita imamo li šta za hranu, jesmo li živi... Ona nam je ovih dana donela pune kese namirnica.

Najstarijeg Kosinog sina Duška (45), koji je i po izbeglištvu radio kao vojno lice u Kuršumliji, ubili su 1999. vojnici Kfora iz Danske. Od tuge za bratom i umorna od izbegličkog života, marta 2013. godine Kosi umire i ćerka Milka(45). Godinu kasnije preminuo joj je i suprug Jovan, pa je, kako kaže, nastavila mučenički život sa sinovima, Slobodanom i Zlatkom.


- Iako sam nasledila suprugovu penziju, teško mi je što mi sinovi nigde ne rade - priča Kosa. - Slobodan je bolestan, dok mlađi Zlatko često ide u seču drva. Ponekad se pitam kako smo i mi uopšte preživeli.


SVE BIH DALA, SAMO DA SU ŽIVI

- Iako nam je velika imovina ostala u Benkovcu, sve bih dala samo da su mi sin, ćerka i suprug živi - govori Kosa dok nas ispraća iz jedne od kuća u svojevrsnom izbegličkom naselju u okolini Zubinog Potoka. Ovde je i dalje nastanjeno desetak porodica izbeglih iz Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Nn

11.01.2019. 22:31

Sram bilo sve odgovorne!!! Tamo nekim stranim Poznatim glumcima ( necu da ih imenujem) dajete Drzavljanstvo na expres, a ovoj nasoj mucenici ne mozete. Zasto se neko iz opstine, makar I Predsednik Ne zauzme da se ovoj porodici pomogne. Nista nije ne moguce gde ima dobre volje.

Mestanin

11.01.2019. 23:04

Pih tolika Srbija da ne može da pomogne ovom mučenom narodu . A taj narod ce svojim radom , dušom i dobrotom vratiti višestruko ! Joj državo maćeho

vh

11.01.2019. 23:17

Srbija je najgori neprijatelj samoj sebi bez obzira na vlast. Od toliko bogatih, silnih i obesnih našli su izbeglice da im budu 'na braniku'. Zar nema neko savesan u ovom užasu zvanom Srbija da im da malo zapuštene zemlje i kuću da mogu u miru makar dočekati starost ?

Unuče,krug dvojke

11.01.2019. 23:18

Zelim Vam dobri ljudi da se sve vase zelje i potrebe ove godine ostvare.Kao i svim vasim sapatnicima koji ostadose kao i vi bez svojih najmilijih i doma svoga