ISTORIJSKA ODLUKA: Novo ime Republika Severna Makedonija

Mladen Stančić/ Agencije

11. 01. 2019. u 10:28

Na sednici Sobranja Makedonije izglasana istorijska odluka o ustavnim izmenama o promeni imena države. Vlada prihvatila zahteve albanske opozicione stranke "Besa"

ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА: Ново име Република Северна Македонија

Foto: AP

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", nijedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime države u Republika Severna Makedonija. Odluka će stupiti na snagu kada parlament u Grčkoj bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

- Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere - istakao je Zaev.

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

Makedonska vlada postigla je prethodno dogovor sa albanskom opozicionom strankom Besa i time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana u Skoplju.

"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, prihvaćen je amandman stranke Besa kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa o svim građanima Makedonije u dijaspori. Dodatno, prihvaćen je predlog Bese da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

U dramatičnom vakuumu između nastavaka i odlaganja, premijer vlade u Skoplju i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev nastojao je da obezbedi dvotrećinsku većinu od 80 glasova u jednodomnom zakonodavnom domu sa ukupno 120 poslanika. Iako je ranije najavio da je taj posao uspešno završen, on je pregovarao za pozitivan glas dvojice poslanika iz krila albanske stranke Besa koju predvodi Biljal Kasami.

- Ne mogu reći da li će glasati 80 poslanika, ili će ih pak biti 79, ili 82, ili 88, niko to sada ne može da kaže. Verujem da proces razgovora daje mogućnost da verujemo da će se obezbediti potreban broj od 80 poslanika. To je konačan cilj - izjavio je Zaev.


PROTEST ISPRED SOBRANjA

ISPRED parlamenta na Bulevaru 11. oktobra u centru Skoplja i u petak su na otvorenom dežurali demonstranti koji u mirnom građanskom protestu "brane" ustavno ime države protiveći se dogovoru sa Grčkom potpisanom juna prošle godine. U protestu su članovi asocijacija "Makedonija blokira" i stranke "Jedinstvena Makedonija". Protestima se priključio i Mickoski, koji je poručio da se "na otvorenoj sceni odvija ovo pazarenje sa imenom i identitetom".


MOGERINI I HAN ČESTITALI MAKEDONIJI USTAVNE IZMENE

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han čestitali su večeras Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama, potrebnim za primenu Presapanskog sporazuma sa Grčkom o imenu zemlje.

“Čestitamo Parlamentu na izglasavanju ustavnih izmena. To je važan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma”, navode u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Zvaničnici EU ocenjuju da su makedonsku politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste “jedinstvenu i istorijsku” priliku za rešavanje jednog od “najstarijih problema u regionu” i da odlučno krenu napred putem EU.

“EU snažno podržava ovaj sporazum koji je primer za pomirenje u regionu i celoj Evropi”, istakli su Mogerini i Han.

U EU napominju da u iščekivanju pune primene Prespanskog sporazuma, postignutom između Atine i Skoplja o budućem imenu nekadašnje jugoslovenske republike Makedonije, Unija nastavlja da u potpunosti podržava Makedoniju u ostavarivanju njenog strateškog cilja EU integracija.

OSMANI ZAGRLIO ZAEVA

Makedonskog premijera Zorana Zaeva prvi je zagrlio i čestitao mu zamenik premijer zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani, kada je Sobranje dvotrećinskom većinom večeras izglasalo ustavne izmene, prema kojima se po Prespanskom sporazumu ta država sada zove Republika Severna Makedonija.

Osmani je u sali Sobranja sedeo do Zaeva, kojem su potom čestitali i ostali ministri i poslanici koji su svojim glasovima omogućili izmene Ustava.

Poslanici sa dvotrećinskom većinom, sa 81 glasom "za", večeras na 75. sednici Sobranja usvojili amandmane 33, 34, 35 i 36 na Ustav Makedonije, a nakon toga je proglašen i Ustavni zakon za sprovođenje amandmana.

Sednici nisu prisustvovali poslanici iz redova VMRO-DPMNE.

MAS I KNAJSEL: ISTORIJSKA ODLUKA MAKEDONSKOG SOBRANjA

Ministri inostranih poslova Nemačke i Austrije, Hajko Mas i Karin Knajsel, pozdravili su večeras odluku makedonskog parlamenta o primeni sporazuma Skoplja i Atine o imenu makedonske države.

"Rešenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda zemlja Severna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO i otvoriti pristupne pregovore sa EU. Spor oko imena je više od 27 godina bio prepreka u odnosima Atine i Skoplja", istakao je Mas u saopštenju.

On je naglasio da su premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev preduzeli ogromne napore da reše ovaj konflikt.

"Oni su dali ohrabrujući primer kako istrajnim radom i političkom hrabrošću u diplomatiji može da se dođe do uspeha. To upućuje i ohrabrujući signal celom regionu", rekao je Mas.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel naglašava da "odluka u makedonskom parlamentu može, bez preterivanja, biti ocenjena kao istorijska".

Ona je istakla da je time preduzet odlučujući korak u rešavanju spora sa Grčkom.

"Čestitam vladi, poslanicima i celom stanovništvu. Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja zemlje u evropske institucije", smatra Knajsel.

Istovremeno je izrazila nadu da će sporazum moći uskoro da stupi na snagu i da pristupni pregovori mogu biti započeti u junu.

Izrazila je uverenje da će vlada u Skoplju narednih meseci nastaviti da koračak odlučnim putem reformi.

"Reforme moraju biti nastavljene u pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblasti javne administracije i obaveštajnih službi i službi bezbednosti", konstatovala je šefica austrijske diplomatije.

VLADA MAKEDONIJA: NAPISALI SMO NOVO POGLAVLjE NAŠE DRŽAVNOSTI

Građani Republike Makedonije, preko predstavnika u Sobranju, večeras su, prihvatanjem ustavnih izmena, napisali novo, istorijsko poglavlje naše državnosti, saopštila je makedonska vlada nakon izglasavanja ustavnih izmena kojim se potvrđuje novo ime države Republika Severna Makedonija.

"Ovo je čin koji govori o državničkoj odgovornosti i snažnom patriotizmu zato što omogućava sprovođenje dva najvažnija državna interesa, a to su učlanjenje u NATO i EU. Poslanici, imajući u vidu interese građana, glasali su za sporazum koji omogućava međunarodno integrisanje i priznanje naše države kao suverene države, sa celovitim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana koji žive u njoj", ističe se u saopštenju.

Vlada u Skoplju ukazuje da je ostvarivanje ovih benefita proizašlo preko "preciziranje imena naše države sa geografskom odrednicom - Republika Severna Makedonija".

Kako se navodi, "makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima. Naša himna, naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu i perspektivnu budućnost za sve građane naše države. Za mirnu i bezbednu zemlju gde Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve ostale etničke zajednice živeti bolji i prosperitetniji život", zaključuje se u saopštenju.

MICKOSKI: HITNO RASPISATI IZBORE ZA PARLAMENT I PREDSEDNIKA

Opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE zatražila je večeras hitno raspisivanje parlamentarnih izbora i da budu održani zajedno sa predsedničkim.

"VMRO-DPMNE zahteva raspuštanje parlamenta i sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, zajedno sa predsedničkim u skladu sa zakonskim propisima. Na ovim izborima VMRO-DPMNE će pobediti i volja naroda će biti ispunjena", izjavio je lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski Mickovski.

"VMRO-DPMNE učiniće sve u budućnosti kako bi ova nepravda (usvajanje izmena Ustava u Sobranju) bila ispravljena", rekao je Mickoski, koji smatra da se danas pokazalo da Makedonija koju vodi Zoran Zaev gubi i ukoliko ostane na vlast, Makedonija će izgubiti na svim poljima.

On je kazao da građani daju i oduzimaju vlast.

"Zato su nam potrebni izbori gde će Zaev pasti, a Makedonija pobediti. Narod će se izjasniti kakvu Makedoniju želi, Severnu Makedoniju koja je ponižena ili Makedoniju ponosnu, naprednu i poštovanu", zaključio je Mickoski.

On se obratio medijima nakon usvajanja amandmana u makedonskom Sobranju o promeni ustava i imena države u Republika Severna Makedonija.

CIPRAS ČESTITAO NA "USPEŠNOM OKONČANjU REVIZIJE USTAVA BJRM"

Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa večeras je saopšteno da je on "čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspešnom okončanju revizije ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma", prenosi ANA.

Grčka agencija podseća da su "Grčka i BJRM potpisale istorijski sporazum u junu 2018, čime su rešile pitanje koje je dugo stajalo između dve zemlje" i da ovaj sporazum "mora da bude ratifikovan u parlamentima obe zemlje".

Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", usvojilo ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.

KURC: VELIKI KORAK NAPRED

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozdravio je večeras odluku makedonskog parlamenta o prihvatanju sporazuma za rešavanje spora oko imena države.

Kurc je, preko tvitera, naglasio da je prihvatanje promene Ustava veoma ohrabrujuća odluka.

Istakao je da se radi o ogromnom koraku napred u procesu približavanja Republike Severne Makedonije EU.

Izrazio je nadu da će ovo biti pozitivan signal celom regionu.

"EU nije potpuna dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu pristupile", naglasio je Kurc.

Austrijski ministar za evropska pitanja Gernot Blimel čestitao je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na njegovom velikom uspehu.

"To je snažan signal za ceo region. Nadamo se brzoj ratifikaciji od strane Grčke", poručio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

SaleA

11.01.2019. 11:29

I kod njih poltroni na vlasti, prodaju sve za saku dolara.Nema srece dok ne prodje “demokratija”

rodoljub

11.01.2019. 13:27

NATO-CIA banda odresila kesu i eto glasova. Ako i to ne uspe, onda se preti zivotu porodice. To je metod kojim se oni sluze. Zaev se nista ne pita, niti moze nesto da uradi.

OBEZBEDIO MU BRISEL

11.01.2019. 17:44

ISTO KO I IZBOR ZA PREMIJERA. Siri se ta americko-evropska demokratija, isto ko Ambrozija.

Pravnik

11.01.2019. 19:46

I Kosova mjenja ime u 2020 god u Dardanija ili Severna Albanija ! Ili Republika Dardanije u Albaniju !

Goran

11.01.2019. 19:50

Zasto tako pisite ime makedonija nije smenjeno nego pridavka bivsa jugoslovenska republika makedonija da kazem nepismenim dragim prijateljima ga je od bivsa jugoslovenska republika Makedonija u severna republika makedonija znaci ostaje makedonija i ko je ime je promenjeno recite vi pametni

Vlada

11.01.2019. 20:39

@Goran - Pa promenjeno je to da ti nisi Makedonac,nego severno Makedonac,ma sta to znacilo!, a Albanci nece da budu ni severno Makedonci,vec da im u l.k. pisi da su iz severne Makedonije!

Građanin

11.01.2019. 20:46

@Goran - Puno sreće Severni Makedonci! Sreća će vam itekako biti potrebna u godinama koje dolaze! Videćete i sami!

Nislija.

11.01.2019. 19:51

E moj Zaev za neku godinu ce je proglasiti Albanijom. Gdece ti dusa i dali imas malo morala.

Mungos

11.01.2019. 20:00

E sad bi vam ja stavio veto na ime jer niste severna Makedonija nego Jugoslovenska Makedonija, ili Ohridska arhiepiskopija pa tako u krug dok vam se ne zavrti u glavu

Mr Radomir Scepanovic

11.01.2019. 20:10

Jos da stavite siptarskog orla na zastavu i grb!E onda ste ispunili standarde EU i NATO!Srecno!

Шатор

11.01.2019. 20:43

Ђе сте браћо Сјеверомакедонци? :) Само да знате, тако су и наши муслимани сконтали након 30 година што су се звали под тим именом да је тако незгодно (не можеш измислити нови језик, формирати нацију..) па су онда смислили да су Бошњаци:) али им језик босански :) А заправо све Срби конвертити, док има иједног живог Србина они нису мирни :(.

MILOŠ

11.01.2019. 22:23

Ovo je krupna, veoma pogubna i po posledicama krajnje loša odluka. Neuk svet ne vidi šta znači pridev "severna". Nažalost još jednom su političari dozvolili sebi toliki luksuz da se ogluše o volju naroda,koja je da stvar bude još gora po njih, potvrdjena na referendumu. Poznajući Makedonce treba očekivati velike nemire i u krvi vraćanje na pređašnje stanje.

realista

12.01.2019. 08:24

@MILOŠ - Sve strucnjaci! Zasto je lose sto su dodali u naziv Severna a prilike u samoj zemlji su takve kakve su, kad udju u EU nema zime.

Tolevpera@gmail.com

11.01.2019. 22:33

Katastrofa za Makefoniju i makedonski narod. Zaev poslusnik Zapada bice upamcen kao grobar Makedonije i stvaranje velike Albanije i naj bliskoj buducnosti

To je i bio problem

12.01.2019. 07:37

@Tolevpera@gmail.com - ne postoji makedonski narod, a sada ni Makedonija. Kad su već izmišljeni, neka se zovu Severnomakedonci. Čisto da se zna da sa antičkom Makedonijom nemaju ama baš nikakve veze...

Južna prugaaa #####

11.01.2019. 22:43

Bojim se da će uskoro morati i ovo da menjaju u Republika SeveroISTOČNA Makedonija, jer Zapadnu gube vrlo brzo. A onda im je bolje da budu Južna Srbija, nego Zapadna Bugarska.

Pazi voz dolazi

11.01.2019. 23:07

@Južna prugaaa ##### - A ta juzna pruga ti je dvosmejrna za Republic of Kosovo

Jovana

11.01.2019. 22:46

Možda ovo i nije tako loše po nas. Konačno su rešili problem sa našom braćom Grcima. Ovde sada može da bude zabrinuta samo Albanija!

makedonac

11.01.2019. 23:39

@Pirocanac 100% - Nije Srpska nego pravoslavna i to je lepo naravno ipak smo pravoslavci ima prostora kod nas i za vas bugare, dodjite ....

Nije pravoslavna

12.01.2019. 07:35

@Pirocanac 100% - jer ima pravoslavaca koji slave po Gregorijanskom kalendaru...

Миро Марковић

11.01.2019. 23:26

Када је краљ Петar Први Крађорђевић лично на белом коњу је ишао кроз шумадијска села пре Првог балканског рата и позивао све способне мушкарце у ослободилачки рат Косова, Метохије и Старе Србије од Турака, млади људи у опанцима и чакширама су се масовно одазивали и заједно ослободили те србске земље. Исто тако је било и пред Други Балкански рат против Бугара. А сада кроз сузне очи гледам како србске земље натопљенње србском крвљу крчме други народи. Боже, где је Твоја правда?

Caki šampion

12.01.2019. 00:29

@Миро Марковић - Dao je Bog sve, ali je Srbin hteo Jugoslaviju umesto Srbije.

Sale

12.01.2019. 07:41

@Миро Марковић - Pravopis ti izgleda nije jaca strana, kaze se srPske, a ne srBske.

zola

12.01.2019. 07:41

@Миро Марковић - Složio bih se: dao je Bog sve ali Jugoslavija....?! ali ipak ispred Jugoslavije veće zlo je bilo komunizam i srpski komunisti čiji pipci i posledice dosežu i do današnjih dana.

zaliv.net

12.01.2019. 00:22

@Апсурд - Iskreno govoreci kad su nama poturice i hrvatichi zapad onda ni nama nije nesto mnogo bolje....

Nemanja Vidic

12.01.2019. 00:15

Početak od kraja, ko je spreman svoje ime da promjeni za klubove koje se raspadaju je spreman da se sam raspadne.

Severna Makedonija je izmišljena država

12.01.2019. 07:34

@Sara Jovanovic - Ne postoji ni Južna Irska, iako postoji Severna Irska. Da sam na mestu Grka, ne bih im dao ni to...

citalac

12.01.2019. 08:19

@Sara Jovanovic - Pa Grckoj! Pametno je Zaev presekao dugogodisnji problem. Treba se ugledati !