Najnovije vesti
Vesti Svet
SNEG PARALISAO EVROPU Delovi Austrije, Nemačke i Švedske potpuno odsečeni od sveta, IMA ŽRTAVA (VIDEO)

SNEG PARALISAO EVROPU Delovi Austrije, Nemačke i Švedske potpuno odsečeni od sveta, IMA ŽRTAVA (VIDEO)

Obimne snežne padavine izazvale su haos u delovima Nemačke i Švedske, gde su putevi blokirani, vozovi ne saobraćaju, a škole su zatvorene.

 lavina. Švajcarska8, EPA-  GIAN EHRENZELLER Foto: Gian Ehrenzeller / EPA;
lavina. Švajcarska8, EPA- GIAN EHRENZELLER

Najviše snega palo je u Bavarskoj, gde su neka sela odsečena od sveta. Crveni krst pomogao je vozačima blokiranim na autoputu u Bavarskoj, a jedan devetogodišnji dečak poginuo je kada je na njega palo drvo nedaleko od Minhena.

Prednji deo jednog hotela u Švajcarskoj je oštećen u lavini, a snežna oluja blokirala je puteve u Švedskoj i Norveškoj.

Austrijski spasioci morali su da se bore sa snegom dubine dva metra kako bi došli do zatrpanog skijaša, Poljaka starog 41 godinu koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmban.

U proteklih sedam dana poginulo je sedam ljudi, a dvojica planinara vode se kao nestali od 5. januara.

- Ovolika količina snega na visini iznad 800 metara nadmorske visine dešava se na svakih 30 ili 100 godina - rekao je Aleksandar Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

U Švedskoj, olujno nevreme je napravilo pustoš u delovima na severu zemlje, gde je zabeležen vetar koji je duvao brzinom od 49,7 metara u sekundi, navodi "Bi-Bi-Si".

Na severu Norveške mnogi vozači morali su da provedu noć u vozilima na planinskom putu.

Posebno teška situacija je u Bavarskoj, gde je morala da interveniše i vojska i gde je sneg paralisao javni život. Železničke linije najgore su pogođene na jugu i istoku Bavarske, a putevi su blokirani usled nanosa snega i palog drveća. Dve deonice autoputa A8 zatvorene su danas na pravcu jug-istok.