11. januar  2019. 15.13  →  14. januar  2019. 18.17 | Izvor: RTV (Snežana Filipović)

Radnici Petrohemije zabrinuti zbog moguće privatizacije

PANČEVO -

Fiskalni savet Vlade Srbije govoreći o fiskalnoj strategiji za period 2019-2021 godine ocenio je da je privatizacijom RTB Bora i PKB a napravljen značajan napredak u rešavanju problema neuspešnih državnih preduzeća, a najveći preostali problem su Resavica, MSK i Petrohemija.

video icon

Ukoliko se ne nađu kupci za njih sada kada su tržišni uslovi veoma povoljni (usled povoljnog odnosa cena sirovina i finalnih proizvoda) onda bi ona morala da odu u stečaj, stručno je i savetodavno mišljenje Fiskalnog saveta. A šta o tome misle radnici Petrohemije?

Radnici Petrohemije, kojih je trenutno oko 1500, ne kriju zabrinutost nakon izjava da je - ukoliko se ne nađu kupci za preostala državna preduzeća moguć njihov stečaj. Međutim naglašavaju da je ova fabrika u potpuno drugačijoj situaciji od Azotare jer posluje pozitivno i jedan je od najvećih izvoznika. Prva među srpskim preduzećima, a šesti izvoznik uključujući i strane kompanije koje posluju u našoj zemlji.

Predstavnici sindikata smatraju da fabrika ne bi trebalo po svaku cenu da se privatizuje.

Zoran Obradović, Sindikat inženjera i tehničara "Nezavisnost" kaže: "Mislim da je mnogo prihvatljiviji model strateškog partnerstva. Tačno je da je bilo nekakvog interesovanja od strane Kazahstana, Azerbejdžana, Kine, ali mislim da sve to nije realno. Mislim da je najrealnija priča NIS-a. Zato što je Rafinerija preko puta Petrohemije i zato što sa njima sarađujemo i poslujemo i tu bi bio minimum troškova."

Ima najava da će tender za privatizaciji biti raspisan u martu.

"Najbolje bi bilo da ostane državna firma. Ali ako već mora pošto Fiskalni savet ima neki svoj stav o svemu tome, a i MMF gura tu priču da se sva preduzeća privatizuju, mi ćemo verovatno morati da uđemo u privatizaciju", napominje Anđelko Đukić, Samostalni sindikat.

Sindikati ne mogu uticati na to da li će fabrika biti privatizovana, ali će nastojati da sačuvaju interese radnika tako što će tražiti da socijalni program i kolektivni ugovor budu deo kupoprodajnog ugovora, da radnici u periodu od bar 3 godine budu zaštićeni od otpuštanja, da se pre privatizacije povećaju plate.

"Gde je neka privatizacija usrećila radnike? Recite mi neku kompaniju u kojoj su povećana prava radnika. Tu je samo povećn pritisak, obim posla u znatnoj meri, tu je stres..Šta ide uz privatizaciju, pa ide tehnološki višak. Sama Rafinerija je pre privatizacije imala 15 hiljada ljudi ,a sada ih je tamo 4 i po hiljade", ističe Zoran Obradović.

"Najbolje je da strateški partner bude ruska kompanija. Da li Gasprom-njeft  ili neka druga ruska kompanija koja posluje u tom sistemu imajući u vidu tehnološku povezanost Petrohemije i Rafinerije. Možda odgovor na ovu našu dilemu pruži poseta predsednika Ruske federacije narednih dana našoj državi. Mora da se obezbedi budućnost Petrohemije da li kroz strateško partnerstvo ili privatizaciju  i da se ne dozvoli da radnici izgube posao. Ova fabrika ima perspektivu   a njen opstanak bitan  je i zbog punjenja budžeta od poreza na zarade i imovinu", kaže gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Posle usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije kojim je predviđeno da se potraživanja poverilaca delimično otpišu, a delimično konvertuju u kapital fabrike stabilizovano je poslovanje Petrohemije. Ove godine planirana je modernizacija pogona Etilen i završetak četvrte linije u fabrici Pevg i za te radove izdvojeno je 24 miliona evra.

 

Tagovi