Najnovije vesti
Vesti Društvo
Dve osobe preminule od GRIPA u Srbiji

Dve osobe preminule od GRIPA u Srbiji

U Srbiji su preminule dve osobe čija se smrt dovodi u vezu sa virusom gripa, saznaje "Blic" u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

najnovija vest standard Foto: Blic / RAS Srbija
najnovija vest standard

Kako saznajemo, ovo su prvi smrtni slučajevi ove sezone koji mogu da se dovedu u vezu sa gripom.

Reč je o hroničnim pacijentima, a prema podacima "Batuta", virus gripa do sada je laboratorijski potvrđen kod pacijenata na teritoriji Beograda, u Nišavskom i Južnobačkom okrugu, dok su simptomi slični gripu prethodnih dana i nedelja registrovani kod više hiljada građana.

Kako "Blic" saznaje, u Srbiji je intenzitet virusa i dalje nizak, od 31.12. 2018. godine do 6.1. 2019. zabeleženo je 3.427 slučaja oboljenja sličnih gripu.

Najviše odobolih je među populacijom do četvrte godine uzrasta, ali i među mladima, i radno aktivnim stanovništvom.

Foto: N. Raus / RAS Srbija

Dominantan virus u Srbiji je A HA1N1, dok je Vojvodini potvrđen virus tipa H3N2.

Epidemiolozi ove sezone očekuju da se pojavi i virus tipa B.

Kako ono navode, "na snazi su mere zaštite - često pranje ruku, kijanje i kašljanje u maramicu ili rukav, da se ne odlazi na velike skupove u zatvorenim prostorima..."

Epidemiolozi savetuju, ukoliko osetite prve simptompe gripa, da ostanete kod kuće, a ukoliko visoka temperatura traje duže od dva dana, a ostali simptomi se pogoršaju, obavezno se javite lekaru.

Grip je prošle godine u Srbiji odneo 15 života, a 2017. godine - 27 ljudi umrlo je zbog komplikacija izazvanih virusom gripa.