Linkovi

Zvezde ovogodišnjeg CES: Senzori, roboti i 5G


تمرینات دختران هندبال ایران در مسابقات جهانی اسلوونی
تمرینات دختران هندبال ایران در مسابقات جهانی اسلوونی

Više od 4.000 izlagača iz 155 zemalja okupilo se ove nedelje na sajmu elektronike - CES, koji se svake godine održava u Las Vegasu. Na CES-u svoje patente i proizvode izlažu najveće tehnološke kompanije na svetu.

Na sajmu elektronike izgleda kao da vam u svemu što radite može pomoći tehnologija.

“Ovde smo da predstavimo novi proizvod za zaštitu biciklista i motociklista”, kaže Žerar Teveno iz kompanije "Elit".

Više od 180 hiljada posetilaca došlo je ove nedelje u Vegas na godišnji sajam tehnologije na kojem svoje projekte i proizvode pored već poznatih izlažu i nove tehnološke kompanije.

Francuska kompanija "Elit" na principu vazdušnog jastuka, pravi zaštitne prsluke sa senzorima za one koji se bave riskantnim aktivnostima.

“Mikroprocesori registruju brzinu kretanja motora i pokrete motociklista. Kod iznenadnog pada, aktivira se senzor, aktivira i naduvava vazdušni pojas. Napred, oko vrata i leđa”, dodaje Teveno.

Isprobavanje proizvoda i igranje sa nekima deo su zabave na sajmu, ali ogromnu pažnju privlače promene, koje nas očekuju zahvaljujući novim super brzim 5G mobilnim internet mrežama.

Zamenica izvršnog direktora CES-a Karen Čupka objašnjava:

“CES je globalna platforma za nove tehnološke proizvode... jedan od njih je 5G tehnologija, koja će omogućiti super brzu komunikaciju, a koja će imati primenu od zdravstvenog sistema i vozila bez vozača do veštačke inteligencije”.

U međuvremenu, roboti demonstriraju koje sve poslove oni mogu da obavljaju, a senzori ugrađeni u predmete koji koristimo obećavaju ugodniji i lakši život.

“Pomoću senzora i aplikacije, pola sata pre buđenja jastuk počinje da se zagejava da bi vam buđenje bilo što ugodnije”, kaže Kolin Džuin iz kompanije "Muna".

A augmentovana realnost omogućiće vam da sebe vidite u novom svetlu.

“Aplikacijom mogu u 30 sekundi da promenim 30 nijansi”, kaže Frančeska Vergel iz kompanije "Jukem Mejkap"

I dok su na sajmu u Las Vegasu u centru pažnje tehološka dostignuća, do izražaja dolazi i ljudska domišljatost.

XS
SM
MD
LG