Trebaju li nam maske? Zagađenje u "crvenom", Beograd gori od Pekinga

Danima imamo utisak da živimo u izmaglici i da se gušimo. Merenja kvaliteta vazduha na svetskom nivou su pokazala da je u nekoliko gradova u Srbiji, u proteklih 48 sati, zagađenost veća nego u išemilionskom Pekingu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2019.

10:37

Trebaju li nam maske? Zagađenje u
Foto: Thinkstock/ilustracija

To je pokazala aplikacija "Airvisual" koja prati zagađenost vazduha na svetskom nivou. Po njoj gledajući svetske metropole Beograd je 8. januara po zagađenosti bio na 10, a Peking na 14. mestu. Dok je juče bio na 14, a Peking na 15. mestu. U Valjevu, Kosjeriću i Subotici bila je najlošija situacija. Ispred nas u regionu po zagađenosti vazduha je samo Bosna i Hercegovina.

"Možda ne treba da se merimo sa drugima, dovoljno je što zagađujuće materije prevazilaze granične dozvoljene vrednosti, emisije u vazduhu, mnogo više nego što je dozvoljeno. Naše granične vrednosti su apsolutno na svetskom nivou i ako se po tome meri, tačno se može videti koliko ima praškastih matetrija više i koliko ima više ugljen-dioksida", objasnio je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra sektora za upravljanje životnom sredinom, gostujući u "Jutru" na TV Prva.

On je dodao da su najveći zagađivači saobraćaj i individualna ložišta, a koliko je zagađenje u većim gradovima u Srbiji, pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: