SNEG ŠIROM SRBIJE: Kritično u Prijepolju, ivanjičkim selima, kao i na Pešteru, a u Novoj Varoši vanredna situacija (FOTO)

E. V. N.

09. 01. 2019. u 11:39

Sneg koji od utorka veče pada bez prekida doveo je Novu Varoš pred pravim kolapsom i proglašenjem vanredne situacije, dok je u susednom Prijepolju zavejao selo Gornje Babine

СНЕГ ШИРОМ СРБИЈЕ: Критично у Пријепољу, ивањичким селима, као и на Пештеру, а у Новој Вароши ванредна ситуација (ФОТО)

Saobraćaj povremeno u prekidu,Foto A. Rovčanin

NAJTEŽA situacija je u selu Gornje Babine, gde je zavejano dvadesetak domaćinstava, koja su bukvalno odsečena od sveta.

Zbog snega koji od utorka uveče pada, u susednoj Novoj Varoši u sredu je proglašena vanredna situacija. Teška mehanizacija preduzeća "Trgošped" je na terenu i pokušava da probije put ka centru sela. Sneg je sprečio i dva đaka da stignu u sredu u školu u Babinama.

- Teška situacija je u planinskim delovima opštine, gde je temperatura ispod nule i ima dosta leda na putu. Najkritičnije je u Babinama, Jabuci, Kamenoj Gori, Pravoševu, Međanima, Aljinovićima i Karauli. Tu je došlo i do stvaranja nanosa koji ponegde iznose i do dva metra - ističe Mirjana Bojović, član Opštinskog veća.

Oko 6.000 meštana sela na višim nadmorskim visinama, podno Javora i Golije, bukvalno su okovani snegom, koji u ovim krajevima neprestano pada već četvrti dan, a snežni nanosi na pojedinim mestima dostižu i tri metra visine. Sva raspoloživa opštinska mehanizacija je na terenu, danonoćno se čisti, meštani se i sami organizuju i svojim traktorima razgrću sneg, ali i pored svih napora, 11 mališana nije u sredu moglo da dođe na nastavu u OŠ "Svetozar Marković" u ivanjičkom selu Kovilje, jer su ostali zavejani u svojim kućama, u udaljenim zaseocima do kojih su putevi neprohodni.

Predsednik opštine Zoran Lazović kazao nam je da se svake godine Ivanjičani bore sa snežnim nanosima, ali da je sada intenzitet veći u odnosu na prošlu godinu.

- Na planinskom području sneg je veći od pola metra. Najugroženija su sela Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci i Kušići, i sva sela na preko 700 metara nadmorske visine - kazao je Lazović.

Nova varoš Foto: A. Rovčanin

Učenik sedmog razreda koviljske škole Radoje Tošić u sredu ujutru krenuo je pešice ka školi, ali morao je da se vrati kući.

- Sneg je baš visok, a i mnogo je hladno, prsti na rukama i nogama su mi promrzli. Možda bih se ja i probio kroz smetove, ali roditelji se plaše, pa su me odgovorili od te ideje - rekao nam je Radoje.

Radoje Tošić nije mogao na nastavu Foto V. I.

Kritično je u selu Glog, žitelji su blokirani snežnim nanosima koji u pojedinim delovima dostižu visinu i do tri metra. Oni su se sami angažovali u pročišćavanju puteva.

Prijepolje Foto: A. Rovčanin


- Uveli smo dežurstva. Svakog dana se zna ko je od nas na putu i ne damo snegu da nas osvoji - veli nam Vidan Ocokoljić iz Gloga.

Više desetina sela i zaselaka na Pešterskoj visoravni od srede je u totalnoj snežnoj blokadi, zavejani su skoro svi lokalni putevi, a saobraćaj je otežan i na magistralnom putu Novi Pazar - Sjenica - Nova Varoš i regionalnom putnom pravcu Sjenica - Ivanjica.

Centar MZ Bare na Pešteru Foto M. N.

Mada se u opštini Sjenica i u preduzeću "Novi Pazar-put" trude da stignu do svih zavejanih sela, sneg koji neprestano pada od preksinoć, a mestimično i jak vetar koji pravi smetove visoke i po nekoliko metara, ne dozvoljavaju putarskoj mehanizaciji da radi.

- Ovo je za pešterske prilike još relativno blaga zima, pošto se najavljuju nove padavine i mrazevi, bojim se da će tek biti problema - ističe Aco Biočanin, odbornik iz SO Sjenica iz najudaljenije i najugroženije MZ Bare.


Prijepolje Foto: A. Rovčanin

U Sjenici naglašavaju da je zasada sve pod kontrolom, da je svakodnevno na terenu od 12 do 15 snegočistača, a da su za neke teže situacije i eventualnu pomoć zavejanima spremni dežurni lekari, terenska vozila, pa čak i specijalne motorne sanke.



Foto: Privatna arhiva

ZABELELO SE I NA MORU

PODGORIČANE je u sredu ujutru dočekao snežni prekrivač od oko 10 centimetara, a sneg je stigao i do mora. Na Žabljaku je beli pokrivač u sredu do 14 sati dostigao visinu od 56 centimetara, u Kolašinu blizu pola metra, dok je za desetak centimetara "kraći" u Pljevljima, Mojkovcu, Rožajama, Petnjici. U Beranama, Bijelom Polju, Andrijevici i Plavu, visina snega je iznad 30 centimetara.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije