Svaki četvrti stanovnik Srbije u riziku od siromaštva

Svaki četvrti stanovnik Srbije nalazi se u riziku od siromaštva, upozoravaju stručnjaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji ističu da su u najvećem riziku deca i mladi, nezaposleni i stanovnici ruralnih oblasti, piše danas Politika.
Svaki četvrti stanovnik Srbije u riziku od siromaštva
Foto: 021.rs
Nataša Mijalković iz RZS rekla je za "Politiku" da se svake godine izračunava takozvani "prag siromaštva", a ovogodišnja računica pokazuje da su u najvećem riziku od materijalne bede osobe koje žive same i čija su mesečna primanja ispod 15.600 dinara.
 
U riziku od siromaštva su domaćinstva sa dvoje odraslih i jednim detetom starosti do 14 godina, čija su mesečna primanja ispod 28.080 dinara, kao i četvoročlane porodice sa dvoje dece mlađe od 14 godina, koje mesečno zarađuju do 32.760 dinara, rekla je Mijalković.
 
Posmatrano prema starosti, ukazala je ona, u najvećem riziku su deca i mladi od 18 do 24 godine, a u najmanjem osobe starije od 65 godina.
 
Studija RZS pokazala je da 40 odsto stanovnika Srbije ne može da podmiri mesečne obaveze, dvoje od troje ljudi ne može da priušti nedelju dana odmora van kuće, a polovina nije u mogućnosti da obezbedi neočekivani trošak od 10.000 dinara koji bi bio plaćen iz budžeta domaćinstva, rekla je za Politiku Sarita Bradaš iz Centra za demokratiju, koji je nedavno organizovao debatu o siromaštvu u Srbiji.
  • --

    09.01.2019 23:47
    -
    Svi penzioneri kojima se odbija 2/3 od penzije su ispod praga siromaštva. Po nekim navodima ima ih preko 500 hiljada,Samo smrt ih spašava dužničkog ropstva.
  • Inspektor Višekruna

    09.01.2019 16:10
    Znači
    U riziku od siromaštva su domaćinstva sa dvoje odraslih i jednim detetom starosti do 14 godina, čija su mesečna primanja ispod 28.080 dinara, kao i četvoročlane porodice sa dvoje dece mlađe od 14 godina, koje mesečno zarađuju do 32.760 dinara???????????????
    Kakva glupost!
    Nisu u riziku od siromaštva, nego su siromašni. I sa 3x većim primanjima bili bi siromašni. Ne biti siromašan, ovde znači biti daleko iznad proseka!
  • izdrzaobezfunkcije

    09.01.2019 14:04
    Znaci, ipak ima onih koji lose zive u Srbiji?

    https://www.021.rs/story/Info/Srbija/204788/Tabakovic-Neka-mi-neko-kaze-da-se-u-Srbiji-lose-zivi.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija