Oštra reakcija francuske ministarke na izjave iz Rima

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo je reagovala na izjave italijanskih zvaničnika u kojima su podržali aktivnosti "žutih prsluka".

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2019.

20:52

Oštra reakcija francuske ministarke na izjave iz Rima
Tanjug / AP Photo

Ona ih je pozvala da se bave interesima svojih građana, a ne problemima susednih zemalja, prenela je HINA.

"Mislim da je prioritet italijanske vlade da se bavi interesima italijanskih građana. Nisam sigurna da bi interes za žute prsluke mogao imati bilo kakve veze sa italijanskim građanima", izjavila je Loazo, koja u Briselu učestvuje na sastanku ministara evropskih poslova zemalja članica EU.

Ona je reagovala na izjave čelnika populističkog Pokreta 5 zvezdica Luiđija di Maja i desničarske Lige Matea Salvinija, koji su dali podršku žutim prslucima u Francuskoj, pokretu nastalom kao reakcija na povećanje životnih troškova.

"Italijanska vlada traži da se poštuje način na koji ona upravlja Italijom. Ona ima pravo na to poštovanje, ali i sve druge zemlje, naročito kada je reč o susedima, saveznicima i prijateljima", rekla je Loazo.

Evropska komisija je danas dala podršku Makronu.

"Predsednik Makron i francuske vlasti imaju naše puno poverenje u sprovođenju programa na temelju kojeg su francuski građani izabrali predsednika", rekao je portparol Komisije Margaritis Šinas.

Di Majo i Salvini, međutim, otvoreno su podržali žute prsluke u rušenju francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Podržavam poštene građane koji protestuju protiv predsednika koji vlada protiv svog naroda", izjavio je čelnik Lige Mateo Salvini.

Čelnik Pokreta 5 zvezdica Luiđi di Majo pozvao je žute prsluke da "ne posustaju".

"Rađa se nova Evropa, Evropa žutih prsluka, Evropa pokreta i direktne demokratije. To je teška bitka, ali zajedno možemo pobediti", dodao je Di Majo.

HINA piše da Makron želi da bude na čelu proevropskog liberalnog pokreta, koji se suprotstavlja viziji Evrope suverenih država kakvu zastupaju Salvini, Di Majo i mađarski premijer Viktor Orban, dok Salvini pokušava da okupi desne stranke u Austriji, Francuskoj, Poljskoj i Švedskoj koje bi u novom sazivu Evropskog parlamenta stvorile evroskeptični i protivimigrantski blok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: