"Grupa NATO brodova namerava da uđe u Crno more"

Grupa brodova NATO-a pod rukovodstvom Holandije namerava da uđe u Crno more, izjavio je šef ukrajinske misije u NATO-u Vadim Pristajko.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 08.01.2019.

20:40

EPA EFE TOMS KALNINS

“Postoje stalno operativne grupe, sada jednu od grupa predvodi Holandija, holandski brod tek je počeo da vodi. Oni takođe nameravaju da uđu u Crno more“, rekao je Pristajko za televiziju “112 Ukrajina“, prenosi “Sputnjik”.

On je napomenuo da se intenzitet ulaska brodova NATO-a u Crno more znatno povećao, konkretno 2018. godine istovremeno su ušle dve grupe brodova Alijanse.

Prema njegovim rečima, NATO je ograničen u širenju svog prisustva na Crnom moru doktrinom koja utvrđuje broj i tonažu, kao i vreme boravka vojnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim zemljama.

On je pritom odbacio mogućnost ulaska brodova NATO-a u Azovsko more, jer je to težak proces za ratne brodove zbog male dubine, kao i zbog toga što Rusija neće za to dati pristanak.

“Ne vidim zašto bi NATO išao na provokacije i, u principu, NATO neće nikoga provocirati, a pre svega Rusiju“, istakao je Pristajko.

U nedelju je desantni brod američke ratne mornarice “Fort Mekhenri“ u sastavu 22. pomorske ekspedicione grupe prošao kroz Dardanele u Crno more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: