1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Pretučen političar AfD

8. januar 2019.

Pokrajinski šef Alternative za Nemačku i poslanik u Bundestagu Frank Magnic je pretrpeo teške povrede u fizičkom napadu koji su počinili nepoznati muškarci. Napad su osudile sve stranke u Nemačkoj.

https://p.dw.com/p/3BBr8
Berlin: Frank Magnitz (AfD), Bundestagsabgeordneter
Foto: picture-alliance/dpa/F. Sommer

Političar Alternative za Nemačku (AfD) Frank Magnic je u napadu koji se zbio u ponedeljak posle podne teško povređen. Kako je saopštila bremenska policija, napad se desio u blizini pozorišta na Geteovom  trgu. Magnic je bio pozvan na novogodiünji prijem lokalnog lista. Prema izjavama svedoka, Magnica su napala tri muškarca pod kapuljačama, udarila su ga nečim po glavi i dok je ležao na zemlji udarali su ga nogama. Potom su pobegli. Za njima se traga.

Dvojica radnika koji su istovarali robu iz kombija primetili su teško povređenog Magnica i pozvali hitnu pomoć.

Za Radio Bremen Magnic je izjavio u bolnici da se ne seća napada i da nije primetio napadače, te da lekari smatraju da je pravo čudo što nije došlo do još težih povreda. Ima potres mozga i rane na glavi. Rekao je da će ostati u bolnici još nekoliko dana.

Bremen Vermummte schlagen AfD-Politiker Magnitz krankenhausreif
Magnic je napadnut u ovom prolazuFoto: picture-alliance/dpa/H. Reuter

 „Rezultat huškanja"

Šefovi poslaničkog kluba u Bundestagu Alis Vajdel i Aleksander Gauland su oštro osudili napad nazivajući ga „kukavičko nasilje koje ugrožava život“ i koje je „rezultat huškanja protiv Alternative za Nemačku“. Pozvali su saveznu vladu da bez bezrezervno osudi nasilje koje trpi ta stranka.  Bremenska Alternativa za Nemačku je u svom saopštenju izrazila ogorčenost da levo nasilje protiv te stranke ne nailazi na osudu ili se čak podržava. „Danas je crn dan za demokratiju u Nemačkoj“ stoji u saopštenju.

U Bremenu je crveno-zelena koalicija na vlasti. Socijaldemokratski gradonačelnik Karsten Ziling je najoštrije osudio nasilnički čin, a njemu su se pridružili i ostali političari iz bremenske pokrajinske vlade, opominjući da ni jedno uverenje ili kritika ne opravdavaju nasilje protiv onih koji drukčije misle. I na saveznom nivou osuda je jasna. Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas je na društvenim mrežama objavio:

“Nasilje ne sme nikada postati sredstvo političkog sučeljavanja, sasvim svejedno protiv koga i kakvi su motivi. Dodao je da počinioci moraju biti konsekventno gonjeni i oštro kažnjeni.

Portparol savezne Vlade Štefan Zajbert je izjavio: „Brutalni napad je za najoštriju osudu. Nadamo se da će policiji poći za rukom da pronađe počinioce“. Osudama su se pridružili jedan od vodećih političara Levice Ditmar Barč, a predsedavajuća Zelenih Analena Berbok je naglasila da je nasilje uvek pogrešno i da nema šta da traži u demokratskom društvu. Šefica Socijaldemokrata Andrea Nales je izjavila: „Alternativa za Nemačku je politički protivnik našeg tolerantnog i mirnog društva. Ali svako ko se protiv te stranke bori nasiljem izdao je upravo te vrednosti i ugrožava suživot".

Višestruki napadi

Alternativa za Nemačku je u Bremenu već više puta bila cilj napada. Razbijana su stakla na kancelarijama stranke i demoliran je automobil. I u drugim gradovima je ista stranka meta napada. U Saksoniji, u gradu Debeln pred kancelarijom stranke je neko postavio eksplozivnu napravu i u detonaciji je zgrada porilično oštećena. Tri osobe su prvo uhapšene, pa puštene. Za policiju su oni i dalje osumnjičeni.

Explosion vor AfD-Büro in Döbeln
Napad na akncelraiju AfD u DebelnuFoto: picture-alliance/dpa/S. Willnow

U Donjoj Saksoniji je proteklog vikenda neko ispisao preteće parole na kući jednog poslanika Alternative za Nemačku, a u Berlinu su kancelarije stranke gađali kesicama sa bojom. Mada ne postoji jedinstveno vođena statistika za Nemačku, pokrajinske statistike pokazuju da su saradnici i imovina Alternative za Nemačku najčešće mete napada. Pri tome se radi ili o pretnjama, lakšim napadima ili šteti na imovini stranke. Težak fizički napad poput ovog u Bremenu je za sada izuzetak. Za vreme predizborne kampanje 2017. u Nemačkoj su registrovana 54 delikta nasilja. Očito se trend nasilja u Nemačkoj promenio. Između 2010 i 2015 političari levice su najčešćebili napadani, dok je posle izbijanja izbegličke krize i uspona Alternative za Nemačku najviše nasilja pretrpela upravo ta stranka.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android