Svet

0

U Poljskoj posle tragične smrti pet devojčica povukli iz bisokopa horor film

Autor: SA

Izvor: Beta

U Poljskoj posle tragične smrti pet devojčica povukli iz bisokopa horor film

Izvor: Foto: Beta/AP

"Beži iz igraonice ili pogini", slogan je kojim je producent Junajted internešenel počeo masovnu reklamnu kampanju pred premijeru filma, čiji scenario se ostvario u realnom životu, kada se zbog javašluka i zanemarivanja bezbednosnih propisa igra pet devojčica u Košalinu pretvorila u tragediju.

Pet petnaestogodišnjih devojčica iz Košalina odlučilo je 4. januara da proslavi rođendan jedne od njih u igraonici i odabrale su sobu "Mrak" u koju su zaključane na sat vremena dok ne reše zagonetke i zadatke čime se obezbeđuje izlazak iz sobe.

U čekaonici je prema prvim saznanjima tužilaštva koje vodi istragu izbio požar od boce sa gasom, presekao put radniku u igraonici koji je i sam zadobio opekotine da ih oslobodi iz sobe a devojčice su u panici uspele na kraju da dozovu vatrogasce a jedna i svog oca telefonom, javljaju poljski mediji.

Pomoć je, međutim, stigla kasno jer su se već ugušile od isparenja od požara.

Poljska vlada naredila je provere takvih igraonica u celoj zemlji a dizajner ove u Košalinu, unuk vlasnice igraonice, Miloš S. je uhapšen.

"Nije obratio pažnju da nije adekvatno rešeno grejanje u objektu i pre svega da nema trase za evakuaciju", objasnio je portparol Okružnog tužilaštva u Košalinu Rišard Gonšorovski zašto je dizajner igraonice optužen za svesno izazivanje opasnosti i smrt devojčica iz nehata za šta mu preti do osam godina zatvora.

Vatrogasna služba proverila je već bezbednost nekoliko stotina od oko 1.000 tih popularnih igraonica koliko ih ima u Poljskoj i zbog nedovoljne bezbednosti 26 je zatvorila.

Proveru svojih "eskejp rumova" započela je nakon tragedija u Poljskoj i susedna Češka.

"Sigurno je umesno da vatrogasci sprovedu kontrolu. Još nisam razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova ali mislim da se slažemo da je kontrola i kod nas na mestu", kazao je češki premijer Andrej Babiš, javljaju danas češki mediji.

Prva takva igraonica inspirisana kompjuterskim igricama u kojima je igrač zatvoren u sobi ili objektu i mora da reši zagonetke i zadatke da nađe izlaz otvorena je 2007. godine u Japanu i brzo je stekla popularnost iu Evropi a samo u Pragu ima oko stotinu takvih igraonica u raznim kulisama i sa raznim scenarijima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR