Dostupni linkovi

Pompeo: Turska će zaštititi kurdske borce


Majk Pompeo pre puta za Bliski istok
Majk Pompeo pre puta za Bliski istok

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je Turska obećala da će zaštititi kurdske borce u Siriji.

Pompeo je juče naveo da je takvo obećanje dao turski predsednik Redžep Tajip Erdoan, koji je više puta pretio kurdskim snagama koje imaju podršku SAD u borbi protiv militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Šef američke diplomatije danas kreće na bliskoistočnu turneju, prvu posle odluke predsednika Donalda Trampa da se američki vojnici povuku iz Sirije, donete tokom razgovora s Erdoganom.

"Predsednik Erdogan je preuzeo obavezu kada je s predsednikom Trampom razovarao o tom pitanju - Turci će nastaviti borbu protiv Islamske države kada mi odemo i staraće se da momci s kojima smo se borili, koji su nam pomagali u borbi protiv Islamske države, budu zaštićeni", rekao je Pompeo za CNBC.

Saveznici Vašingtona u borbi protiv militanata, sirijski Kurdi, plaše se da će ih američko povlačenje ostaviti bespomoćne pred Turskom.

Tramp je nakon prvobitne objave o povlačenju izneo uveravanja da će do toga doći "za izvesno vreme" kao i da se neće desiti "danas ili sutra". Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je u nedelju u Jerusalimu rekao da će povlačenje biti takvo da će odbrana Izraela i "drugih prijatelja" SAD u regionu biti "apsolutno osigurana".

XS
SM
MD
LG