Najnovije vesti
Vesti Svet
Izabrane Evropske prestonice kulture za ovu godinu, a među njima je PRVI PUT i grad u Bugarskoj

Izabrane Evropske prestonice kulture za ovu godinu, a među njima je PRVI PUT i grad u Bugarskoj

Bugarski grad Plovdiv i italijanski grad Matera proglašeni su za ovogodišnje Evropske prestonice kulture, saopštio je Evropski parlament.

Plovdiv Bugarska EPA VLADIMIR YANEV Foto: Vladimir Yanev / EPA;
Plovdiv Bugarska EPA VLADIMIR YANEV
Plovdiv
Foto: Vladimir Yanev / EPA;
Plovdiv

Kako se navodi u saopštenju, reč je gradovima s bogatim istorijskim nasleđem i okrenutim budućnosti, prenela je bugarska agencija BTA.

Foto: Borislavlm87 / Wikipedia

Plovdiv je, inače, prvi bugarski grad koji je poneo titulu Evropske prestonice kulture. To je sa oko 345.000 stanovnika drugi po veličini grad u zemlji.

- Nakon preuzimanja predsedavanja Savetu EU (od januara do juna 2018), Plovdiv 2019. je naredni veliki i značajan događaj za Bugarsku - ocenio je bugarski poslanik Evropske narodne stranke Andrej Kovačev.

Matera
Foto: Roberto Esposti / EPA;
Matera

Kada je reč o Materi, u pitanju je grad od 60.000 stanovnika na jugu Italije, koji je poznat po drevnim pečinskim naseljima Sasi di Matera, koji su deo svetske baštine Uneska.

Foto: Roberto Esposti / EPA;

Italijanski član poslaničke grupe Evropa slobode i direktne demokratije u Evropskom parlamentu Piernikola Pedičini smatra da će titula Evropske prestonice kulture dati Materi priliku da pokaže svetu svoje znamenitosti.