mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

INTERVJU Milenko Jovanov: Srbija radi na tome da ojača svoju poziciju i zahvaljujući Vučićevoj ozbiljnoj politici mi možemo da govorimo o ozbiljnim rezultatima

07.01.2019. 18:51
Piše:
Srbija Danas
milenko-jovanov
milenko-jovanov / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Milenko Jovanov, potpredsednik Srpske napredne stranke u intervjuu za portal SrbijaDanas.com govori o uspesima SNS u 2018. godini, o planovima za novu godinu, o ponašanju opozicije i protestima.

Kako je biti jedan od potpredsednika najveće stranke u Srbiji?

Dugujem ogromnu zahvalnost Aleksandru Vučiću koji mi je ukazao poverenje i čast da budem potpredsednik najveće stranke u Srbiji i zaista se uvek i trudim da argumentima, borbenošću i radom opravdam poverenje koje mi je ukazano. To podrazumeva ozbiljan rad, ozbiljan trud, jer neki ljudi žele da omalovaže, da degradiraju rad, ciljeve i politiku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Na nama nije da se sa njima prepiremo, nego da građanima koji žele da gledaju svojim očima, ukažemo na to koliko se Srbija promenila na bolje od kada Aleksandar Vučić učestvuje u donošenju odluka u Srbiji.

Kako biste sumirali 2018. godinu sa aspekta Srpske napredne stranke i Vašeg političkog aspekta?

Još jedna uspešna godina za nas. Mi smo u tom kontekstu postigli, kao država, ogromne rezultate. Ponovo imamo ekonomski rast od 4, 5 odsto, što je zaista dobar rezultat i preko svih predviđanja koja su dolazila iz zemlje, ali i iz inostranstva. Imali smo u prvih deset meseci oko 2,2 milijarde evra stranih investicija, otvorio se veliki broj fabrika, povećane su plate i penzije, sve su to pokazatelji da politika Aleksandra Vučića itekako daje rezultate. Ono što je u ekonomiji često problem, jeste to što za rezultate treba vremena. Mi danas ubiremo plodove nekih poteza koje je Aleksandar Vučić povukao hrabro i odgovorno, jer nije bilo lako doneti odluku da se uđe u teške reforme. Možemo biti apsolutno zadovoljni rezultatima koje smo postigli 2018. godine, a kao stranka posebno možemo biti zadovoljni što smo i 2018. godine pobedili svuda gde su se održavali izbori. Narod prepoznaje politiku Aleksandra Vučića, podržava ono što on radi i veoma dobro vidi ko radi u njegovu korist, a ko samo pokušava da privuče pažnju ne bi li opet došao na vlast i stavio državu u potpuni kolaps. Njima je bilo bitno da svoje džepove napune, da svoje firme ojačaju, da Dragan Đilas na svoje firme prebaci 500 miliona evra, taj novac bi preporodio Srbiju, a on je taj novac prebacio na račune svojih firmi, ali narod prepoznaje njihove namere i Vučićev rad i rezultate.

milenko-jovanov
milenko-jovanov / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Šta je to što biste želeli da promenite u sledećoj godini?

Mi, 2019. godine moramo da nastavimo istim tempom kao što smo radili 2018. Srbija mora da nastavi taj ekonomski rast, jer nama treba ekonomski rast u kontinuitetu, ne od godinu i dve dana, nego u ozbiljnom kontinuitetu. Pre svega treba da sačuvamo stabilnost u Srbiji, ona je ta koja je omogućila sve rezultate, nema ekonomskog rasta u društvima koja nisu stabilna, tamo gde su turbulencije, prevrati, rat, tamo nema ni investitora ni investicija, a ni novih radnih mesta ni ekonomskog rasta. Tada se pokušava da se kriza svede na neki blaži nivo, da se turbulencije spuste, kako bi stvari počele da se vraćaju u normalu. Moramo da sačuvamo stabilnost i uveren sam da ćemo i u 2019. godini imati i ekonomski rast i ekonomski razvoj. Dobar budžet je usvojen, 220 milijardi dinara se ulaže u kapitalne investicije, u velike projekte, obnavljaju se klinički centri, očekujemo novi rast plata i penzija, jer su građani Srbije to zaslužili. Svojim radom pre svega su to zaslužili, kao i penzioneri svojom trpeljivošću i razumevanjem za tešku situaciju u koju je Srbija dovedena, ne njihovom greškom, već neodgovornošću nekih koji su bili na vlasti i koji su doveli zemlju na ivicu bankrota.

Kako komentarišete to što opozicija govori o nezadovoljstvu, a uopšte nisu izašli u tri od četiri opštine na lokalnim izborima?

Oni imaju ideju da zbog toga što nemaju podršku naroda idu na delegitimizaciju svega u Srbiji, i institucija i izbora i svega ostalog. Oni ne mogu da pobede ne zato što ih neko sprečava, nego zato što ih narod neće. Razlika između njih i SNS, npr. u Lučanima je 50 procetnih poena, oni su imali 9 odsto, mi preko 50 odsto.

milenko-jovanov
milenko-jovanov / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Imali smo jedan događaj u Skupštini Vojvodine, gde je Bora Novaković na jednu moju opasku reagovao tako što je upao u Skupštinu i počeo da "urla", da bi je posle toga napustio. Neki dan kasnije imali smo situaciju gde je Dragan Đilas dovikivao našem šefu odborničke grupe Mirkoviću da je 2magarčina" i posle toga Đilas je uvređeno napustio zasedanje. Posle toga, imali ste bežanje Lutovca sa RTS-a, kao i događaj u Leskovcu i na Čukarici gde njihove odborničke grupe napuštaju lokalne skupštine. To je njihov obrazac ponašanja.

Koliko su opasne te njihove laži?

Naravno da su opasne, jer vi kada kažete da hoćete vlast, a nećete izbore, šaljete poruku da hoćete državni udar ili puč.

Ko je tu problem, oni koji plasiraju takve laži ili narod, koji je bio svedok abnormalne pljačke vlasti i radili su sve da ih skinu sa vlasti?

Problem je u tome što se diskusija u ovom smislu i razmena političkih argumenata ne vodi na polju činjenica, konkretnih rezultata, nego se vodi na polju emocija ili utisaka. Reći ću vam primer za Kikindu, gde nije otvorena fabrika više od 50 godina, zatvorili su sve što je moglo da se zatvori. Kikinda je bila industrijski centar, sad je sve uništeno. Posle 50 godina, zahvaljujući ozbiljnoj Vučićevoj politici, dobili ste investitora, italijanski "Zopas", gde sad radi oko 800 radnika koji primaju platu koja nije mala. I onda ovi iz opozicije, koji su svojevremeno sve fabrike zatvorili, kažu - mi mrzimo Vučića i čim je Vučić doveo fabriku, to ništa ne valja. Opozicija je rekla vrlo jasno da će oterati sve te strane investicije, da će da nacionalizuju kompanije, oni direktno poručuju građanima koji su se zaposlili za vreme vlasti SNS-e, da će ostati bez posla. Pošto se diskusija vodi na polju emocija, onda su tu razne podmetačine i manipulacije moguće. Upravo o tome se radi.

milenko-jovanov
milenko-jovanov / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Kakav je zahtev ovih kojih izlaze na ulice? Da li možemo očekivati nove izbore?

Tu postoje 2 problema, oni su svesni da nemaju podršku građana, a isto su tako svesni da hoće vlast. Mislim da će ovo biti prvi protesti na kojima će opozicija uzvikivati parole "Nećemo izbore". Narod je prepoznao o čemu se tu radi, i oni nemaju šta da traže na izborima. Ta priča o nelegitimitetu izbora, o izbornim pritiscima, a nijedan jedini prigovor na zapisnik u Lučanima nisu podneli. To je važno da se podvuče. Oni su imali svoje kontrolore i nisi podneli nijedan prigovor. To samo ukazuje da su izbori bili čisti. Drugi problem je taj što su oni stvorili jednu malu grupu istomišljenika. Oni se samo kreću u tom krugu i onda ih iznenadi suočavanje sa stvarnošću, kao što je da Tviter nije stvarnost i da ne možeš da se baviš na Tviteru politikom. Oni su sami sebe proglasili elitom, i oni kažu da ne zna narod dobro da izabere, oni kažu: "Mi treba da budemo vlast, a ne oni koje narod hoće"

Da li smo sazreli kao jedno demokratsko, parlamentarno društvo - imamo proteste, vlast ne guši proteste, svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo nečim?

To je kompleksna priča. Srbija kao mlada demokratija, pravi prve korake praktično, dug je to put.

milenko-jovanov
milenko-jovanov / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Imamo paradoks, da se na Javnom servisu priča o tome da ne postoji sloboda medija, i da se u medijima priča o tome kako ne postoji sloboda medija, za govornicom skupštinskom se priča o tome kako opozicija ne može da priča u Skupštini, na ulici se priča o tome kako je diktatura, da se vređa Vučićeva porodica. Mi smo rastegli demokratiju tako da nema pravila. Mediji ako su pošteni neka pričaju kakva je demokratija bila kada je Dragan Đilas preko svojih kompanija direktno uticao, tj. imao vlasništvo u jednom dnevniku, zajedno sa Miškovićem.

Poslednjih dana imamo i proteste u Banjaluci, da li je to pokušaj destabilizacije celog regiona? Da li je to pritisak i na nas, da možda predsednik popusti za neke zahteve Zapada?

O ovome možemo da pričamo u dve ravni. Prva, oni koji najstrašnije pljuju saradnju Srbije i Republike Srpske, koji Republiku Srpsku zovu Republika šumska, koji je nazivaju genocidnom tvorevinom, koji sa gađenjem govore o Republici Srpskoj, odjednom postaju najveći zaštitnici slobode prava Republike Srpske, koji se direktno mešaju u događaje u Republici Srpskoj.

Kažu, došlo je 10 autobusa specijalaca iz Beograda, znači oni su prošli granicu između Srbije i BiH, i to niko nije primetio. To je ozbiljna laž, i neko je pokušao na taj način da Srbiju poveže sa događajem. I tu dolazimo do druge ravni i pitanja da li je to sve posledica činjenice da Srbija ne prihvata ideju da se situacija sa Kosovom reši tako što ćemo mi da rešimo nezavisnost Kosova i da kažemo "To je za nas završena priča", nego naprotiv, Srbija radi na tome da ojača svoju poziciju i zahvaljujući Vučićevoj ozbiljnoj politici mi možemo da govorimo o ozbiljnim rezultatima koje je Srbija postigla u odbrani Kosova i Metohije.

milenko-jovanov
milenko-jovanov / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Zar stojite u interesu države kada kažete "Ma to je neka ostrvska zemlja povukla priznavanje Kosova". Oni treba da znaju da to nije ostrvska zemlja, nego članica Ujedinjenih nacija. Stvari su se ubrzale posle neuspešnog pokušaja Kosova da uđe u Interpol.

Srbija je previše ojačala za ukus mnogih. Na nama je da ukazujemo narodu šta se dešava, i na njima je da poveruju nama ili onim drugima. Mi ćemo u narednom periodu da radimo još više, da bi Srbija bila još jača. To je interes Srbije.

Šta biste poželeli građanima i našim čitaocima u Novoj godini?

Pre svega puno zdravlja, to je najvažnije, sreće, ličnog uspeha njima i njihovim porodicama, posebno želim sreće i uspeha našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji, nadam se da vidi da će Srbija uvek biti za njih, i da će se boriti za njihove interese, kao i da izdrže u ovoj borbi. Uverem sam da ćemo daljim radom da omogućimo dalji rast srpske ekonomije, da će građani u narednoj godini moći da vide poboljšanja. Svesni smo da je dug put do onog što naši građani žele, ali čarobni štapić nema niko da može stvari da promeni preko noći, to je proces. Svi pokazatelji pokazuju da Srbija ide u dobrom pravcu i uveren sam da će i sledeće godine biti tako.

 

Piše:
Srbija Danas
07.01.2019. 18:51