Putin na Božić pucao iz topa (VIDEO)

B. V.

07. 01. 2019. u 15:44

U pravoslavnoj Rusiji, praznik proslavljen od Vladivostoka do Kalinjingrada

Путин на Божић пуцао из топа (ВИДЕО)

TRADICIJA Ruski predsednik na festivalu u Sankt Peterburgu

U najvećoj pravoslavnoj zemlji, Božić je proslavljen u stotinama hramova, od Dalekog istoka, preko Vladivostoka i Kamčatke, pa do onih najzapadnijih - Kalinjingradske oblasti.

Predsednik Putin je na božićnoj liturgiji bio u Sankt Peterburgu u Spasopreobraženskoj sabornoj crkvi, gde je svojevremeno, kao beba, bio kršten. Putin je, čestitajući veliki praznik, istakao važnost uloge Crkve u društvenom životu i sveštenicima tog hrama poklonio ikonu.

Tokom božićnih svečanosti, proslavi na Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu pridružio se i predsednik Rusije. Putin je zatim pucao iz topa D-30, što je tradicija tokom tog prazničnog festivala u centru Sankt Peterburga.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril služio je u najvećoj crkvi na obali reke Moskve - Hramu Hrista Spasitelja. Bez obzira na veoma hladno vreme, na bogosluženju je u tom hramu bilo više od pet hiljada vernika, a među njima je bio i predsednik vlade Dmitrij Medvedev sa suprugom.

U božićnom intervjuu moskovskoj televiziji patrijarh Kiril je upozorio vernike na jednu savremenu opasnost, onu od informatičke zavisnosti.

- Ta zavisnost lišava čoveka slobode, kao alkohol i narkotici. Kod korisnika gadžeta stvara se lažni osećaj slobode, jer se u njihovim rukama pojavljuje kao dostup celom svetu. A u stvari čovek počinje da gubi vezu sa realnošću i dolazi do dehumanizacije čovekove ličnosti. Preko narkotika i gadžeta, đavo vrlo mudro deluje - kazao je patrijarh Kiril.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)