Hoće li kineski zmaj da se uspava za 10 godina?

Kinesko stanovništvo doseći će vrhunac od 1.442 milijarde 2029. godine, a nakon toga će početi dugo razdoblje nezaustavljivog pada stanovništva, utvrdili su vladini stručnjaci u izveštaju o istraživanju objavljenom u petak.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2019.

09:00

Hoće li kineski zmaj da se uspava za 10 godina?
Foto: Thinkstock

Najmnogoljudnija zemlja na svetu moraće sada da kreira politiku kako bi pokušala da reši manjak radne snage i rapidno starenje stanovništva, prema rezultatima poslednjeg izdanja Zelene knjige o stanovništvu i radu, koju je objavila kineska Akademija društvenih nauka (CASS).

Porast radnog stanovništva je sada u stagnaciji, kaže se u izveštaju, a porast broja starijeg stanovništva imaće dalekosežne uticaje na društveni i ekonomski razvoj zemlje, pogotovo ako stopa rađanja ostane niska.

"S teorijske tačke gledišta, dugotrajan pad populacije, naročito kada ga prati stalno starenje populacije, povezano je s nepovoljnim društvenim i ekonomskim posledicama", rečeno je.

Očekuje se da će broj stanovnika u Kini pasti na 1,3 milijarde do sredine 21. veka, što bi, kako se navodi, moglo da prouzrokuje pad radne snage za 200 miliona ljudi.

Kina je 2016. odlučila da ublaži kontroverznu "politiku jednog deteta" u svrhu ograničenja porasta populacije i da dopusti svim parovima da imaju dvoje dece.

Stopa rađanja u zemlji još je u padu 3,5 posto u odnosu na 2017. godinu, a očekuje se da je u padu bila i 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: