Najnovije vesti
Vesti Politika
Popović: Srpski narod u Crnoj Gori bije bitku protiv "identitetskog genocida"

Popović: Srpski narod u Crnoj Gori bije bitku protiv "identitetskog genocida"

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović položio je danas venac na grob serdaru Janku Vukotiću na Novom groblju i istakao da je Mojkovačka bitka jedinstven primer da se jedna vojska svesno žrtvovala da bi spasila drugu.

Nenad Popovic ministar_ras foto vladimir zivojinovic013 Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Nenad Popovic ministar_ras foto vladimir zivojinovic013

Prema rečima Popovića, koji je i lider Srpske narodne partije (SNP), srpski narod u Crnoj Gori sada bije bitku protiv "identitetskog genocida koji nad njim sprovodi režim Mila Đukanovića".

Popović je podsetio da je na današnji dan - Badnji dan 1916. godine - crnogorska vojska pod komandom Janka Vukotića, u čuvenoj Mojkovačkoj bici, porazila brojčano nadmoćnog austrougarskog okupatora, kako bi odbranila odstupnicu srpskoj vojsci u povlačenju ka Albaniji.

- Žrtvovao se brat za brata. To je jedan od najupečatljivijih događaja u našoj istoriji i svedočanstvo koliko je duboko ukorenjeno srpstvo u Crnoj Gori - rekao je Popović.

Kako je kazao, srpski narod u Crnoj Gori danas bije nove bitke koje su, kaže, jednako teške i sudbonosne kao nekada bitka na Mojkovcu.

- Izbacuju se srpski pisci iz čitanki, zabranjuje se srpski jezik, oduzima se imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vodi najprljavija kampanja protiv svega onog na čemu je vekovima počivao identitet naroda Crne Gore - naveo je Popović, i dodao da režim u Podgorici na sve načine želi da razdvoji Crnu Goru i Srbiju.