Vesti

0

Vučić: Prioritet očuvanje mira i stabilnosti u regionu

Autor: VV

Izvor: Beta

Vučić: Prioritet očuvanje mira i stabilnosti u regionu

Izvor: Foto: Beta / Emil Vaš

Vučić je to kazao posle sastanka sa predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, sa kojima će, kako je najavio, nastaviti razgovore o položaju srpskog naroda na doručku povodom Badnjeg dana.

"Karakteristika našeg sastanka jeste da su svi ljudi jasno stavili do znanja da je mir i očuvanje stabilnosti u regionu od prioritetnog značaja. Politika koju svi vodimo jeste politika saradnje sa svima drugima, dobrih odnosa sa svim drugim narodima, politika u kojoj nećemo ugrožavati tuđe državne i nacionalne interese, ali politika u kojoj ćemo čuvati naše nacionalne i državne interese", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija sa Bosnom i Hercegovinom ima "bliske odnose", kao i da sa svim zemaljama regiona ima dobre trgovinske odnose.

"Srbija ima suficit u trgovinskom odnosu, to znači da su to prostori gde mi možemo na najbolji i najuspešniji način da plasiramo našu robu, zato je od našeg posebnog interesa da sa njima imamo dobre odnose", kazao je on.

Vučić je rekao da srpski narod ne čeka baš laka poltička godina, ali da će ona ekonomski biti uspešna.

Istakao je da će svoje ekonomsko jačanje Srbija iskoristiti da pomogne državama regiona, kako bi svi Srbi "živeli neuporedivo bolje".

"Saslušali smo predstavnike naših naroda iz različitih krajeva. Ako Srbija nastavi putem razvoja i ekonomskog napretka u 2018, moći će još više da pomogne našem narodu, izgradnju vrtića, domova zdravlja, kulture, očuvanje srpskog imena i prezimena", rekao je Vučić na konferenciji u Predsedništvu posle koje nije bilo novinarskih pitanja.

Sastanku je prisustvovala presednica Vlade Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković.

Na sastanku su bili i predsednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore Andrija Mandić, kao i predsednik crnogorske Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Vučić je naveo i da je u saradnji s predstavnicima Srba iz regiona, a posebno sa Dodikom i Cvijanović, Srbija uspela da ostvari važan rezultat.

"A to je kada imamo razlike između sebe, kada ne mislimo isto, da odnos Srbije prema pripadnicima svog naroda bude odnos razumevanja, poštovanja i podrške, da sličan odnos prema Srbiji pokazuju predstavnici našeg naroda, da nikada više ne dođemo u situaciju u kojoj smo bili 90-tih i početkom 2000-tih, da imamo tu vrstu sloge, kakvom Srbi nisu mogli da se diče decenijama", ocenio je Vučić.


Foto: Beta / Emil Vaš

 

Neki iz SNS prave kombinacije s opozicijom, ja s Đilasom i Jeremićem neću kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da sa predstavnicima bivših režima neće biti kompromisa, iako pojedinci iz Srpske napredne stranke sarađuju sa opozicijom.

"Bez povlačenja pred njima, bez ikakvih dogovora sa takvim političarima i bez trunke straha pred njihovim pokušajima da se ponovo dočepaju vlasti, koja je za njih ništa drugo nego nova rasprodaja svega što vredi u Srbiji", naveo je Vučić u autorskom tekstu za list Kurir.

Dodao je da se ne plaši opozcije, kao ni "kombinacija" koje pravi sa ljudima iz SNS i njenim koalicionim partnerima.

"I ne interesuju me njihove kombinacije s nekim ljudima iz moje partije, pojedinim koalicionim partnerima koji već razmišljaju kako bi mogli da budu jezičak na vagi i opet promene stranu", napisao je on.

Vučić je poručio da neće milost, već da želi promene, čak i kada postoji veliki broj onih koji te promene neće "ali hoće da im bude bolje".

"I omogućiću im i to. Šetaće ti loši političari u Srbiji, baš onako kako ne bi mogli ni u jednoj od svih onih zemalja koje danas izražavaju svoje simpatije za njihove šetnje", ocenio je Vučić.

Ukazao je i da Slobodna Miloševića, Borisa Tadića, Vojislava Koštunicu "niko nije crtao kao Pinočea ili Hitlera", ali da njega jesu i da to pokazuje "koliko smo kao društvo napredovali i zemlju demokratizovali".

Prema njegovim rečima, Srbija više neće biti "oronula kuća", već "bolja, lepša, čistija i veća", jer on nije "čovek kompromisa kada je reč o budućnosti".

Govoreći o Kosovu, on je ponovio da je kompromis jedino rešenje.

"Da kažemo licemerima koji podržavaju tzv. zamrznuti konflikt da je to nemoguće, kao što je nemoguće Kosovo bez Albanaca. Naš posao je da sprečimo da Kosovo ostane bez Srba", napisao je Vučić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR