Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
"Osetila sam da mi nema pomoći i polako sam prestala da dišem, a onda sam umrla": Nakon nesreće na skijanju vratila se iz "mrtvih" i evo šta kaže

"Osetila sam da mi nema pomoći i polako sam prestala da dišem, a onda sam umrla": Nakon nesreće na skijanju vratila se iz "mrtvih" i evo šta kaže

Rijana Šo (29), britanska skijašica tvrdi da je umrla na 20 minuta nakon što ju je lavina zatrpala tokom skijanja u Austriji, a potom se vratila u život. Za britanski "San" govorila je o svom neobičnom iskustvu i objasnila kako je izgledao "život posle smrti".

rijana šo Foto: Rhianna Shaw / youtube
rijana šo
Foto: Rhianna Shaw / youtube

Rijana je "umrla" kada se tokom skijanja u zimskom centru Sent Anton u Austriji 2012. godine sudarila sa drugim skijašem. Sudar je, kako kaže, bio toliko jak da je izazvao pukotinu zbog koje se odlomio deo snega na ivici planine. Krenula je lavina koja ju je bacila 200 metra dalje. U prvi mah osetila je sneg na sebi, ali tek kasnije je postala svesna da je u pitanju lavina.

- Odjednom sam prestala da se pomeram i sve što sam osećala je težina na meni. Velika količina snega na meni nije mi dozvoljavala da se pomerim, vidim bilo šta, pa čak ni da mislim. Mogla sam sve da osetim, ali već za nekoliko sekundi nisam mogla da dišem. Fokusirala sam se na disanje. Pokušala sa da vrištim, ali mi je bilo jasno da me niko neće čuti. Zato sam odlučila da prestanem da dišem. Tada je postalo tako mirno - kaže ona.

Kako kaže, prvo joj se učinilo da sanja živopisan san, ali nešto je bilo drugačije. Veruje da je njeno telo umrlo, ali da je njen mozak i dalje radio.

- Počela sam da hodam stazom kroz bledu šumu. Sve je bilo sjajno kao dan. Čudno je smirujuće. Izgleda kao da na Zemlji postoji sneg, ali ne onakav kakav mi znamo - kaže ona.

Rijana veruje da je bila svesna bar pet minuta pre nego što je odlučila da prestane da diše. Prijatelji su pokušavali da je dobiju na telefon nakon sudara i da nije bilo njihove upornosti, ona danas možda ne bi bila živa.

Foto: Rhianna Shaw / youtube

- Pronašli su me slučajno. Rekli su mi da su nasumice ubadali rukama po snegu. Prvo su naišli na jednu moju skiju. Onda su napipali moju nogu. Moje lice bilo je u potpunosti belo, a usne su mi bile ljubičaste. Doktori su mi rekli da je postojalo samo šest odsto šansi da preživim gušenje - kaže Rijana.

Ona i dalje voli da skija, ali sada je mnogo svesnija opasnosti i upozorenja koja je ranije ignorisala. Tog dana kada je lavina zatrpala, zvaničnici su upozorili da je opasnost od lavine nivo četiri od pet.