Hrvatski ultimatum Izraelu – ili barak ili novi tender; Plenković: Verovatno odustajemo

Novosti online/Tanjug

03. 01. 2019. u 17:41

Ukoliko Izrael do 11. januara ne izvesti Hrvatsku da će isporučiti avione F-16 "barak", Hrvatska će poništiti odluku o izboru borbenog aviona, saopštilo minstarstvo odbrane

Хрватски ултиматум Израелу – или барак или нови тендер; Пленковић: Вероватно одустајемо

Foto Tanjug-AP

Ukoliko Izrael do 11. januara ne izvesti Hrvatsku da će isporučiti avione F-16 "barak", Hrvatska će poništiti odluku o izboru borbenog aviona, saopštilo minstarstvo odbrane. Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković potvrdio da će se raspisati novi tender ako Izrael ne bude mogao da isporuči avione.

Ministarstvo odbrane zatražilo je od Države Izrael da ga do 11. januara službeno izvesti da li može da isporuči avione koje je Hrvatska odabrala u na međunarodnom tenderu, a u slučaju da to ne može da učini, Hrvatska će poništiti odluku o izboru višenamenskog borbenog aviona, prenosi portal Indeks.

PROČITAJTE JOŠ - HEBRANG TRAŽI: Hrvatska da “ukine teror ćirilice” i naplati ratnu odštetu od Srbije i Crne Gore od 300 milijardi dolara

Obaveza Izraela je da obezbedi odobrenje vlade SAD za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji Hrvatskoj, ponovilo je Ministarstvo u saopštenju.

Poručije da, u slučaju da zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i SAD, Hrvatska ne može da kupi avione koje je odabrala, vlada će poništiti odluku o izboru višenamenskog borbenog aviona od 29. marta 2018. godine.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je potvrdio da će se raspisati novi tender ako Izrael, zbog protivljenja SAD, ne bude mogao da isporuči avione F-16 "barak", kakve je ponudio Hrvatskoj.

(Indeks.hr)

PLENKOVIĆ: VRLO VEROVATNO ODUSTAJEMO OD NABAVKE AVIONA

Hrvatski premijer Andrej Plenković u razgovoru za Dnevnik HRT-a potvrdio je da se čeka izjašnjavanje Izraela u vezi prodaje aviona F-16 Barak, ali da ipak nije optimista i da će se vrlo verovatno odustati od celog posla.

"Do zadnjih nekoliko sedmica nismo imali saznanja da će SAD imati primedbe na isporuku tih borbenih aviona na kojima je Izrael izvršio tehničku nadogradnju. Vrlo je verovatno da će Vlada poništiti konkurs, ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano", rekao je Plenković na temu nabavke borbenih aviona, preneo je Jutarnji list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Branko BG

03.01.2019. 17:57

Ameri zeznuli Izrael... Mislim da nema boljeg pokazatelja da su amerikanci prijatelji samo dok imaju korist od nekog. Albanci čitate li ovo?

Димитрије

03.01.2019. 18:10

Државнички, ови наши би могли мало ићи на обуку што се тиче државничког понашања!

strelok

03.01.2019. 18:33

Па само нек кажу Америма да ће да узму од Руса МиГ или Сухој, даће им све, само да није руско.

Miki-Zg

03.01.2019. 18:59

Kako su se ti pohlepni Izraelci šepurili sa svojim avionima na dan zločinačke Oluje u Hrvatskoj ,vidjevši dobru zaradu ,a pogazivši sve ljudske norme lijepog ponašanja prema žrtvama i etničkom čišćenju Srba u NDH-a ?

NAJVECA ZIDOVSKA SVETINJA JE DOLAR PA ONDA TARA

03.01.2019. 21:21

@Miki-Zg - To su ujke samo unajmili za taj dan, da plase i ono malo preostalih srba.

slobodanka

03.01.2019. 19:20

Nema prijateljstva, svako gleda svoj interes. Amerika pokazala jos jednom ko je gazda u svetu.

DW

03.01.2019. 20:01

Šta je ovo? Da komšiji crkne krava? Oni će svakako kupiti avione. Poenta je da mi jačamo našu armiju i to ne samo kozmetički .

Antikvar

03.01.2019. 20:08

Bacaju pare, bolje je da ne uzimaju. Nema ko da ih napada i ovako i onako. A nadgledanje vazdušnog prostora može da im radi Edi Rama, njihov prijatelj.

operativac iz opere

03.01.2019. 21:28

Trebali su to da im poklone besplatno... zbog posla koji su nad njihovim sunarodnicima odradili u Jasenovcu.