SUDIJE NAZVAO DIJABOLICIMA, PA POPIO KAZNU: Podgoričanin će morati da plati 500 evra zbog uvrede SUDA!
Foto: Profimedia

NEOBIČAN SLUČAJ

SUDIJE NAZVAO DIJABOLICIMA, PA POPIO KAZNU: Podgoričanin će morati da plati 500 evra zbog uvrede SUDA!

Crna Gora -

Podgoričanina Božidara Čizmovića kaznio je predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić novčano sa 500 evra jer je vređao predsednika i sudiju Osnovnog suda u Podgorici prilikom podnošenja zahteva za njihovo izuzeće, a ova odluka je u postupku po žalbi potvrđena i od strane Apelacionog suda.

Naime, protiv Čizmovića je Elektroprivreda Crne Gore pokrenula parnični postupak a on je tražio izuzeće predsednika Osnovnog suda Zorana Radovića i postupajućeg sudije Sima Rašovića i u zahtevu naveo da su "dijabolici“, citirajući drugu osobu, zatim da predsednik suda "plaća svoje dželate da krše zakon", da su postupci suda dijabolički, da je sudiju Rašovića uhvatio u podlaštvu, a predsednika suda u laži, da se sudija Rašović služi najpodlijim trikom, da je napravio manevar, marifetluk, te da pokušava da mu podvali.

Međutim, predsednik Višeg suda Boris Savić odbio je zahtev za izuzeće, ali i doneo rešenje o kažnjavanju zbog napisanih uvreda.

Čizmović je u žalbi Apelacionom sudu naveo da je predsednik Višeg suda Boris Savić na njegovu argumentaciju odgovorio "sirovom silom“, kažnjavanjem za izgovorenu reč koja čak i nije njegov vrednosni sud već prenošenje vrednosnih sudova najvećih autoriteta, te da je jasno da mu se na taj način želi uskratiti mogućnost da se brani, da govori o svom položaju u parnici, postupcima sudija Osnovnog suda, ma koliko to bilo potkrepljeno materijalnim dokazima.

Dalje je u svojoj žalbi naveo da je predsednik Višeg suda Boris Savić citirao iz njegovog zahteva za izuzeće tuđu rečenicu prema kojoj su Radović i Rašović dijabolici, što je prema njemu "gola neistina“.

Dodao je i da se njegovo zapažanje i prenošenje tuđih vrednosnih sudova, odnosi samo na ponašanje sudije i predsednika suda u konkretnom predmetu a on se ne određuje generalno prema ličnosti i ponašanju.

Takođe je naveo da je kršenju njegovih osnovnih ljudskih prava od strane sudija i predsednika Osnovnog suda, predsednik Višeg suda Boris Savić dodao još jedno, kršenje prava na slobodu izražavanja i mišljenja, jedinog prava koje mu je kao neukoj stranci bilo preostalo.

Međutim, Apelacioni sud je potvrdio odluku o kažnjavanju nalazeći da je vređao profesionalni ugled sudija, kao i ugled suda kao institucije.

Za Apelacioni sud, koji je odlučivao po žalbi, su neosnovani navodi da je Savić "sirovom silom“ odgovorio na argumentaciju Čizmovića, jer "svoje navode nije potkrepio niti jednim dokazom ili pak argumentom, a kada se uzmu u obzir navodi koje je isti istakao u svom zahtevu za izuzeće i način na koji je okvalifikovao predsednika i sudiju Osnovnog suda, to se ne može smatrati vredonosnim sudom, već uvredama iznetim na račun suda“.

Predsednica veća Apelacionog suda, sudija Katarina Đurđić, je utvrdila i da ne stoje navodi da je Savić doneo rešenje o kažnjavanju u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

"Ovo sa razloga što praksa Evropskog suda ima restriktivnije viđenje medijske ili javne kritike pravosuđa i službenika suda i prihvata da je legitiman interes države da zaštiti ugled suda i sudija. Naime, u konkretnom slučaju ne radi o povredi odredbe čl. 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, kako to navodi podnosilac žalbe, već se u konkretnom slučaju radi o vređanju suda i sudija“, navodi se u odluci.

Kurir.rs/ Fosmedia.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track