ČUKARU PEKI POD RTB: Partner borskih rudnika Ziđin preuzeo kanadski Nevsun

Lj. T.

03. 01. 2019. u 07:55

Kupovinom "Nevsuna", "Ziđin" je dobio i istražna prava na još nekoliko lokaliteta koji se "naslanjaju" na "Čukaru peki"

ЧУКАРУ ПЕКИ ПОД РТБ: Партнер борских рудника Зиђин преузео канадски Невсун

Foto: D.Milovanović

PRVO su ušli u RTB "Bor", a ubrzo su preuzeli i kanadski "Nevsun", koji nedaleko od Bora ima istražna prava nad potencijalno najbogatijim nalazištem bakra i zlata na svetu "Čukaru peki". Sada kineska kompanija "Ziđin", planira da geološka istraživanja pripoji novoosnovanoj firmi "Ziđin koper Bor", koja je nastala spajanjem RTB i kineskog giganta, saznaju "Novosti".

Njihov plan je da što pre aktiviraju gornji deo ležišta "Čukaru peki", gde su ustanovljene rezerve od oko milion tona bakra i blizu 70 tona srebra. Kako se očekuje, eksploatacija ovog ležišta trebalo bi da počne 2022. godine.

Paralelno sa tim, kineska kompanija nastaviće sa geološkim istraživanjima donje zone ležišta "Čukaru peki", ali tu će morati da sarađuje sa Amerikancima. Većinski paket donje zone "Čukaru peki" pripada američkoj rudarskoj korporaciji "Friport Mekmoran". Trenutno, "Ziđin" ima 40, a Amerikanci 60 odsto vlasništva nad istražnim pravima. Ako dođe do eksploatacije, udeo kineske kompanije će se uvećati na 46 procenata, dok će "Friport", ako se ne postigne drugačiji dogovor, imati 54 odsto akcija u tom ležištu.


Kupovinom "Nevsuna", "Ziđin" je dobio i istražna prava na još nekoliko lokaliteta koji se "naslanjaju" na "Čukaru peki", a prostiru se od Bora, preko zaječarskog sela Nikoličevo, pa sve do brda Kraljevica, koje je smešteno u srcu Zaječara. Kupovinom tih istražnih prava, međutim, "Ziđin" je i na tim lokalitetima nasledio strateškog partnera - britansko-australijski konglomerat "Rio Tinto", u čijem vlasništvu je nalazište litijuma "Jadar", kod Loznice.

Foto: D.Milovanović

NA ČELU

Nakon preuzimanja kanadske kompanije "Nevsun", kineski "Ziđin", strateški partner RTB "Bor", na mesto izvršnog direktora te kompanije imenovao je Ksian Jian Gua, dok će finanijski direktor biti Ksuelin Caj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije