NOVOGODIŠNJI VATROMET PODELIO BRITANCE: Pristalice Bregzita pobesnele na gradonačelnika Londona kad su videli kako ih je nasamario! (VIDEO)
Foto: Printscreen Tweet

jasna poruka

NOVOGODIŠNJI VATROMET PODELIO BRITANCE: Pristalice Bregzita pobesnele na gradonačelnika Londona kad su videli kako ih je nasamario! (VIDEO)

Planeta -

Stanovnici Velike Britanije ušli su podeljeni i u Novu godinu, a seme razdora ovog je puta bio novogodišnji vatromet u Londonu.

Tako je poznatio "Londonsko oko" tokom spektakularnog vatrometa svetlelo u bojama Evropske unije, što je bila poruka londonskog gradonačelnika Sadika Kana da je London i dalje otvoren za ostanak u EU uprkos Bregzitu.

Iako se na snimku vidi kako vatromet na "točku" menja nekoliko boja, na kraju je zasvetleo u bojama zastave EU, a da se radi o političkoj poruci piše i ugledni britanski list Gardijan.

List navodi da se uz vatromet u evropskim bojama mogla čuti i frazau London is open (London je otvoren) na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, poljskom, rumunskom i španskom jeziku. Reč je o frazi koju Kan, veliki protivnik Bregzita, često koristi kako bi ukazao da su stanovnici Londona otvoreni za još jedan referendum o izlasku Britanije iz EU. I u novogodišnjoj noći Kan je svetla reflektora iskoristio kako bi poslao sličnu poruku.

"Po mom mišljenju London je jedan od najvećih gradova na svetu, a velik je zbog doprinosa svih Evropljana koji u njemu žive. Različitost je naša snaga i noćas slavimo tu različitost.

Nadam se da će članovi vlade i parlamenta videti večerašnji vatromet, poslušati poruke i razmisliti u kakvoj zemlji žele da žive posle nakon marta. Ujedno pokazujemo svetu koji nas gleda da smo otvoreni i pluralistički raspoloženi", rekao je Kan.

Očekivano, Kan je zbog vatrometa navukao na sebe bes Bregzitovaca. Tako je konzervativni član parlamenta Endrju Bridžen izjavio da je taj događaj bio "izdaja demokratije".

" Vrlo je nisko politizovati međunarodni javni događaj", rekao je Bridžen.

Bivši konzervativni poslanik Rodžer Helmer bio je još ljući.

"Dok je Velika Britanija u kritičnim pregovorima sa Briselom, Kan odlučuje na Londonskom oku da prikaže zastavu druge strane. Zanima me, da li bi pokazao argentinsku zastavu tokom Folklandskog rata? ", pitao je Helmer.

Politizovan ili ne, londonski vatromet bio je impresivan. Za gotovo osam tona pirotehnike gradske vlasti su izdvojile iz budžeta više od 2,3 miliona funti.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track