Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Moskovske ULIČNE MAČKE kao poltički instrument: Kako su umiljate životinje UJEDINILE aktiviste i političare u Rusiji?

Moskovske ULIČNE MAČKE kao poltički instrument: Kako su umiljate životinje UJEDINILE aktiviste i političare u Rusiji?

Rusi obožavaju mačke. Nigde na svetu ih nema u tolikom broju, a aktivisti koji se zalažu za ulične mačke najednom nailaze na podršku političara.

Mačka, Rusija Foto: shutterstock
Mačka, Rusija

Na minus petnaest stepeni Celzijusa, Roman se dva sata motao oko socrealističke zgrade u Moskvi, jer nije želeo da ga u poslu ometaju prolaznici i stanari. U pogodnom renutku pajserom je izvalio jednu rešetku na podrumskom prozoru kako bi mačka mogla da izađe napolje.

Roman se odazvao na poziv starice, koja je u podrumu videla zarobljenu lutalicu. On je deo nevidljive mreže spasilaca mačaka koja ima pristalice širom Moskve.

To su penzionerke, koje ih hrane, devojke, koje ih privremeno čuvaju i kastriraju da bi ih udomile preko društvenih mreža. Tu spadaju i obijači podruma: nabijeni muškarci 40-tih godina poput Romana, koji je nekada bio broker, a danas je ponosni vlasnik tri mačke i aktivista 24 sata dnevno.

- Ranije sam krstario Moskvom i pribavljao bakama stanare. Danas pomažem mačkama - kaže on.

Aktivisti poput njega oslobađaju životinje koje su zazidali zidari, ili razbijaju rešetke ventilacionih otvora kako bi omogućili životinjama da prežive hladnu zimu pored toplih cevi.

Foto: youtube

- Ove godine sam obio više od sto podruma - kaže on i dodaje da nikada nije imao problema s policijom. Jednom je neko iz kuće pozvao policiju, koja ga je privela, ali kada je ispričao da spasava mačke, odmah su ga pustili.

Ekolog Ana Feldman pre četiri godine osnovala je organizaciju za spasavanje mačaka, kojih, pema nekim procenama, u Moskvi ima na stotine hiljada.

Njeno udruženje i još jedna organizacija za zaštitu životinja organizovali su brojne protestne akcije zbog hvatanja mačaka, koje polako umiru u prenatrpanim lokalnim azilima, i pridobili su deo gradske vlade.

Zamenik gradonačelnika Moskve Pjotr Bijurkov letos je naložio komunalnim kućepaziteljima, koji brinu o većini zgrada, da obezbede "malim kućnim ljubimcima neograničen pristup podrumskim prostorijama tako što će otvoriti podrumske prozore i skinuti rešetke sa ventilacionih otvora.

I zamenik ministra građevinarstva Andrej Čibis javno je izrazio podršku uličnim mačkama:

- Otvori za ventilaciju u podrumskim prostorijama ne smeju biti manji od 15x15 centimetara kako bi mačke neometano mogle da ulaze i izlaze - rekao je on.