Kina u problemima: Zbog trgovinskog rata pala proizvodnja

Kineska fabrička proizvodnja je opala u decembru prvi put posle dve godine konstantnog rasta.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.01.2019.

15:37

Kina u problemima: Zbog trgovinskog rata pala proizvodnja
Foto: Thinkstock

Do krize u proizvodnji je došlo usled smanjenja tražnje i sve jačeg pritiska koji zbog američko-kineskog trgovinskog rata trpi druga najveća ekonomija sveta.

Indeks menadžera nabavke (PMI) skliznuo je na 49,4 poena u decembru, ispod kritičnog nivoa od 50 poena, koji razdvaja rast od pada, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS) objavljenim danas.

To je prvi pad proizvodnje od jula 2016.i najslabiji pokazatelj PMI od februara iste godine kada je iznosio 49 poena. Analitičari su u anketi Rojtersa prognozirali da će decembarski pokazatelj iznositi 49,9 poena.

Nove izvozne narudžbine takodje su splasnule u decembru sedmi mesec zaredom zbog usporavanja eksterne tražnje, pri čemu je ovaj podindeks pao na 46,6 poena sa nivoa od 47 bodova iz prethodnog meseca.

Nasuprot padu fabričke aktivnosti, indeks PMI u neproizvodnom sektoru je ojačao na 53,8 poena sa novembarskih 53,4 poena, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: