Region

0

Suzana Radanović: Ne znam gde je Davor

Autor: JU

Izvor: Beta

Suzana Radanović: Ne znam gde je Davor

Izvor: Foto: Beta/AP/Amel Emric

"O Davoru ništa ne znam. Davora policija traži. Kome da prijavim njegov nestanak? Prijavila sam i Davidov nestanak, pa ga nisu našli. Neka policija pogleda kod sebe, tamo je i David bio", kazala je Radanović novinarima.

Ona je i večeras došla do crkve Hrista Spasitelja u centru Banjaluke da zapali sveće za svog ubijenog sina.

Tu joj se pridružilo nekoliko stotina građana.

Radanović je najavila da će se se konsultovati s advokatima da tuži MUP-a Republike Srpske, jer su 25. decembra došli da pretresaju njihovu porodičnu kuću bez naloga.

"Tri i po sata moja maloletna deca sama u kući. Moja deca su pretrpila šok. Moje mlađe dete je hrvatski državljanin. Hrvatski konzulat je obavešten", rekla je Radanović.

Novo okupljanje građana Banjaluke u porti crkve Hrista Spasitelja najavljeno je za sutra u 18 časova.

Policija je juče zabranila sva okupljanja grupe "Pravda za Davida".

Na Trgu Krajine u Banjaluci večeras su ponovo bile jake policijske snage, kao i na drugim lokacijama u centru Banjaluke.

 

Krivična prijava protiv Davora Dragičevića i još tri osobe

Policijska uprava Banjaluka uputila je Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Davora Dragičevića i još tri osobe zbog sumnje da su izvršila krivična dela "ugrožavanje sigurnosti" i podstrekivanje na ugrožavanje sigurnosti.

Dragičević se sumnjiči da je 27. decembra i 30. decembra, tokom protestnih šetnji, na dve lokacije na području Banjaluke, javno uputio ozbiljne pretnje prema dve osobe "kod kojih je izazvao osjećaj straha i ugroženosti".

U saopštenju policije nije navedeno na koga se odnose te pretnje.

U saopštenju se dodaje da se osobe sa inicijalima Ž.D, S.M. i S.S. sumnjiče da su na tim javnim skupovima podstrekivala Davora Dragičevića i ostale osobe da "izvrše krivično delo ugrožavanje sigurnosti na štetu dve osobe iz Banjaluke".

 

Uhapšen Draško Stanivuković, poslanik opozicione PDP

Poslanik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković uhapšen je večeras u Banjaluci u crkvenom dvorištu.

Njega su priveli policijski inspektoru u civilu i odvezli policijskim autom, nakon što je u 18 časova došao do crkve Hrista Spasitelja, gde je Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića, palila sveće za svog ubijenog sina.

Pre hapšenja Stanivuković je rekao novinarima da je policija raspisala poternicu za njim, zbog dešavanja na skupu "Pravda za Davida" 30. decembra u Banjaluci.

"Njihovi zakoni mene ne interesuje. U koloni koja je hodala, bio sam u sredini. Neka raspisuju poternice za kriminalcima i ubicama. Meni žele da natovare da sam državni neprijatelj", naveo je Stanivuković.

On je dodao da ga mogu držati u ćeliji "i 24 sata pet godina", ali da ne mogu da ga zaustave.

"RS mora biti slobodna zemlja", rekao je on. 

 

Nova hapšenja članova grupe "Pravda za Davida"

Policija je danas ponovo privela dvoje članova grupe "Pravda za Davida", Sofiju Grmušu i Ozrena Perduva, potvrdio je agenciji Beta njihov advokat Milan Malešević.

On je rekao da mu još nije poznato zbog čega su pozvani u policiju, da li kao okrivljeni ili u svojstvu svedoka i da će više informacija imati nakon što se vidi sa svojim klijentima u policijskoj stanici.

Njih dvoje su bili uhapšeni 30. decembra, a posle 24 časa provedena u policiji pušteni su na slobodu.

Na teret im se stavljalo narušavanje javnog reda i mira tokom skupa "Pravda za Davida"

Tada je privedeno još nekoliko članova grupe "Pravda za Davida", ali i ostalih građana koji su se zatekli na Trgu Krajine.

 

Gradonačelnik Banjaluke najavio milionske tužbe

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je danas da će Grad, verovatno, ući u sudske sporove protiv organizatora skupa "Pravda za Davida", koji su 30. decembra sprečili da se održe novogodišnji koncerti u Banjaluci, jer je time pričinjena znatna materijalna šteta.

On je rekao da su gradske vlasti primile brojne žalbe ugostitelja, vlasnika hotela i hostela, jer je došlo do otkazivanja poseta Banjaluci.

Radojičić je kazao da se kao organizatori skupa pred zvaničnim organima nisu prijavili čelni ljudi pokreta "Pravda za Davida", poslanici, odbornici ili predsednici partije, već par mladih Banjalučana, koji će se sada, kako je naveo, sa svojim porodicama i pod ogromnom materijalnom odgovornošću naći pred sudovima.

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da žali zbog užasne tragedije koju je pretrpela porodica Dragičević iz Banjaluke, ali da u slučaju stradanja mladića Davida Dragičevića institucije moraju da rade svoj posao.

Ona je rekla da je jedino tužilaštvo nadležno da odgovori šta se desilo tom slučaju, a ne predsednik RS, ministar, poslanik, policajac ili neko drugi van pravosudnog sistema.

Cvijanović je nevela da žali što je Banjaluka pretpela štetu i u ekonomskom i u smislu imidža, jer su zbog protesta grupe "Pravda za Davuda" 30. decembra otkazani svi novogodišnji nastupi na otvorenom.

Prema njenim rečima, zbog toga je došlo do gubitaka u turizmu, ali i ugostiteljstvu i drugim uslužnima oblastima.

"Biće potrebno možda i nekoliko godina da se povrati dobar imidž Banjaluke", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banaluci.

Opozicija u RS je optužila policiju za prekomernu upotrebu sile nad građanima.

Predsednica RS Željka Cvijanović ocenila je da se sve vreme "atakuje na policiju", što je, kako je navela, neprihvatljivo, dodavši da je prisutno i "licemerstvo međunarodne zajednice" kada su u pitanju dešavanja u Banjaluci.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR