Plenković: Hrvatska je moderna država, Srbija da se suoči s prošlošću; Linta: Izjava hrvatskog premijera je cinična laž

Tanjug

31. 12. 2018. u 12:54

Premijer Andrej Plenković tvrdi da je pred Srbijom proces suočavanja s prošlošću, a da je Hrvatska moderna država izgrađena na suprotstavljanju prema svim nedemokratskim sistemima

Пленковић: Хрватска је модерна држава, Србија да се суочи с прошлошћу; Линта: Изјава хрватског премијера је цинична лаж

Foto Tanjug

Premijer Andrej Plenković tvrdi da je pred Srbijom proces suočavanja s prošlošću, a da je Hrvatska moderna država izgrađena na suprotstavljanju prema svim nedemokratskim sistemima.

Plenković je to rekao u novogodišnjem intervjuu "Večernjem listu", odgovarajući na pitanje kako će kritičarima da objasni da je u Austriji ustaški pozdrav “za dom spremni” zabranjen, a u Hrvatskoj nije.

Protiv Hrvatske se, tvrdi Plenković, i tokom ove godine vodila kampanja blaćenja s ciljem povezivanja “moderne hrvatske države s ustaškim režimom”.


“Istovremeno, pred Srbijom je proces suočavanja s njenom prošlošću. Hrvatska je izgrađena na suprotstavljanju prema svim nedemokratskim sistemima i zato takve kampanje neće uspeti”, naveo je Plenković.

Podsetio je da je Komisija za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima u svom dokumentu “jasno predložila mere kojima se doprinosi prevazilaženju društvenih podela prouzrokovanim nedemokratskom prošlošću”.


LINTA: ISTINA JE SASVIM DRUGAČIJA OD IZJAVA PLENKOVIĆA

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao ciničnu laž izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je pred Srbijom proces suočavanja s prošlošću, a da je Hrvatska moderna država izgrađena na suprostavljanju prema svim nedemokratskim sistemima.


"Istina je sasvim drugačija. Plenković dobro zna da je Tuđmanova Hrvatska nastala na temeljima genocidnog ustaškog režima, odnosno na stradanju i brutalnom etničkom čišćenju srpskog naroda i otimanju i uništavanju srpske imovine i oduzimanju stečenih i statusnih prava Srba", naveo je Linta u izjavi za javnost.

Ističe da je Srbija moderna država jer poštuje temeljne vrednosti današnjeg sveta, a to su antifašizam, ljudska prava i prava manjina.

On je napomenuo da je pred Hrvatskom bolan i mučan proces suočavanja sa tamnom prošlošću, "bez čega Hrvatska nikada neće biti moderna i civilizovana država".


Linta navodi da je u Hrvatskoj, od dolaska HDZ-a na vlast 1990. godine, na delu proces rehabilitacije NDH koji je od njenog ulaska u Evropsku uniju ušao u završnu fazu.

"U Hrvatskoj je normalno da se podižu spomenici ustašama i teroristima, da preživele ustaše primaju penzije, da se nesmetano koristi ustaški pozdrav ''Za dom spremni, da se drže mise poglavniku Paveliću i ustaškim generalima, da se hrvatski zvaničnici klanjaju ubijenim ustašama u Blajburgu, da se slavi zločinačka akcija ''Oluja'' u kojoj je proterano 250.000 Srba i ubijeno preko 2.000 Srba, da koncertima proustaškog pevača i srbomrsca Tompsona prisustvuju članovi hrvatske Vlade a za hrvatsku predsednicu Tompson je omiljeni pevač, da se slave ratni zločinci koji su naredili ili počinili zločine nad Srbima, da se prešućuju i umanjuju srpske žrtve, da se progoni srpski jezik i ćirilica...", naveo je Linta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Dend

31.12.2018. 16:52

Ironija života kad moćni svetski "dželati" podržavaju svoje pulene i nagrađuju ih novim poretkom za učinjene zločine prema sopstvenom stanovništvu !

Klimt-Bec

31.12.2018. 16:55

Kada cete se vi suocite sa vasom prosloscu??? Za Srbiju ce to biti naj manji problem! Srbija je u svim Ratovima bila Saveznik, dok ste vi u svakom bili zlocinci...

Balkanac

31.12.2018. 22:41

@Klimt-Bec - Koji saveznik bre ? Komunizmu ? Da je Hitler dobio bilo bi hiljadu puta bolje nego ruski komunizam ! Vi jos sanjate o tome ali ostali naroda balkana su se opametili ! Vi zivite u zabludi !

Samuilo

01.01.2019. 10:09

@Klimt-Bec - Mi ne moramo da sanjamo, sinko. Mi smo to ziveli i za nas je to bio zivot dostojan coveka. Ovaj koji sad živim nije. Ali vi za bolje ne znate pa neka vam Bog prosveti pamet da ne izgubite i dušu. Jer sad kad ovo pročitam ,sto pišeš u očaju, zao mi i Tebe i mene, sto sam doživeo da takvu grozotu pročitam kakvu si napisao.

leon

01.01.2019. 13:48

@Klimt-Bec - Koji si mi pa ti kad nemaš hrabrosti ni reći odakle si sa Balkana ,verovatno neki podmukli Makedonac ili još gore Bugar. Možda čak i potomak onog gada što nam je Kralja ubio,smradina...

srpski patriota

31.12.2018. 21:06

Pa valjda Plenkoviću čujete Vučića koji se svakim danom suočava sa prošlošću.Stalno ponavlja da Srbija nema ljudi koji bi da ginu u ratu .Srbija je previše života dala u ratovima dvadesetog veka.Što u oslobodilačkim ratovima što u jamama logorima olujama i ostalim sratištima.Posle svakog stradanja Srbi su pružali ruku pomirenja i izvinjenja.Ja bi dodao kada ćete se vi izviniti Srbima što nas ima triput manje nego što bi trebalo da nije vašeg genocidnog mentaliteta.

Миле Боровиште

31.12.2018. 21:59

E Plenkovicu kazi narodu pravu istinu o Hrvatskoj pa ce da vidis kolik ce da ostanes na vlasti.Toje prodana drzava,koja grca u dugovima,Iduci deset god.potpun bankropt to ce da vidis.Moderna kaoi sve druge drzave,jedino sto je kod vas pustos.

МујоЗагреб

01.01.2019. 01:16

Боли их истина, зато имају потребу да друге нападују лажима. Комплексаши фашистички.

Анти Антифа

01.01.2019. 09:21

хрватска је као и увек кроз историју нечији вазал.Овог пута Немачке и САД.

Nauta Brodic

01.01.2019. 12:32

Hrvatska nije drzava vec vreca govana. I to govana koja mrze i prikrivaju svoje zlocine pokusajima prekrajanja istorije.

leon

01.01.2019. 13:51

EEE jado Plenkoviću kravata ne čini čoveka gospodinom ,to je tako očigledno na tvom primeru...