Svet

0

Sirija objavila novu demobilizaciju regruta

Autor: MIM

Izvor: Beta

Sirija objavila novu demobilizaciju regruta

Izvor: Foto: Beta / AP

Pre početka rata 2011, Sirijci sa navršenih 18 godina su služili obavezan vojni rok u trajanju od 18 meseci do dve godine, posle kog bi bili prebačeni u rezervni sastav.

Međutim, rat je za više generacija regruta produžio vojnu službu na više godina.

Naređenjem generalštaba sirijske vojske, demobilišu se regruti koji su se prijavili 21. novembra 2010. Takođe, obustavlja se i pozivanje rezervista, oficira i vojnika, prijavljenih pre 1. jula 2012.

Naređenje će stupiti na snagu 2. januara a onim rezervistima koji žele da ostanu u vojsci će to biti omogućeno, prenela je Sana.

Prethodnih meseci je došlo do još tri demobilizacije regruta koji su u vojsku otišli 2010. ili 2013.

Tokom sedam godina rata, sirijska vojska je izgubila, prema mišljenju eksperata, više od polovine ljudstva procenjenog na oko 300.000 vojnika, delom u borbama ali i zbog dezertiranja.

Uz podršku Rusije, lokalnih jedinica i boraca iz Irana, Iraka i Libana, sirijska vojska je povratila skoro dve trećine teritorije zemlje od ekstremista.

Sirijski predsednik Bašar el-Asad je u oktobru proglasio opštu amnestiju za dezertere i regrute koji nisu odslužili vojni rok, koji će biti izuzeti od kazni ako se jave.

 

Rat u Sriji odneo 20.000 žrtava

Rat u Siriji je ove godine odneo skoro 20.000 žrtava, najmanji broj u jednoj godini od početka rata 2011, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sukobi su prestali u većem delu zemlje nakon što su sirijska vojska i druge snage koje podržavaju predsednika Bašara el-Asada povratile teritorije od pobunjenika, što je počelo ruskom intervencijom 2015. Vladine snage su ove godine porazile pobunjenike u okolini Damaska i u južnoj Siriji, osiguravajući tako prestonicu i granicu s Jordanom. Na taj način je vlada preuzela kontrolu nad više od 60 odsto teritorije Sirije.

Opservatorija navodi da od oko 20.000 mrtvih na civile otpada oko 6.500, i da je skoro polovina tog broja nastradala u vazdušnim udarima vladinih ili ruskih snaga.

Prema podacima te organizacije, u 2017. je poginulo više od 33.400 ljudi, od čega 10.000 civila.

Godina za nama je, prema navodima UN, videla i najveći talas raseljavanja od početka rata.

Tokom 2018. su pobunjenici i drugi ekstremisti uglavnom saterani u severnu provinciju Idlib, gde je konflikt za sada zamrznut zahvaljujući sporazumu Rusije, Irana i Turske.

Deluje da se novi sukobi pripremaju u naftom bogatoj istočnoj Siriji nakon odluke SAD da povuku oko 2.000 svojih vojnika iz tog područja, gde su podržavali Kurde u borbi protiv Islamske države. 

Kurdske jedinice drže skoro 30 odsto zemlje, ali im preti ofanziva Turske i njoj savezničkih snaga sirijske opozicije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR