"Ništa neobično, proces 'rasrbljavanja' Crne Gore" VIDEO

Od Crne Gore, po svemu sudeći, moraće da se rastane i oko 30 sveštenika, monaha i monahinja SPC, koji u tamošnjim crkvama i manastirima borave decenijama.

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2018.

18:19

screenshot/Prva

Njima i njihovim porodicama crnogorski MUP odbio je da produži boravak.

Liturgije u crkvama u Crnoj Gori moraće da služi neko drugi, jer sveštenicima čija je adresa sa druge strane granice, nije produžen privremeni boravak.

Na takvu odluku MUP-a Crne Gore stižu zabrinutost i reakcije Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo za više od 30 nerezidentnih sveštenika i monaha, koji službuju u nekoj od četiri Eparhije SPC u državi Crnoj Gori, nastavak je protivpravnih radnji kojim se nastavlja progon sveštenstva i monaštva, posebno Mitropolije crnogorsko-primorske”, rekao je protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Da je skriveni motiv ovakvih odluka rešenost crnogorskih vlasti da se obračunaju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, smatraju i u Beogradu. I to nije ništa novo.

“Još od 2011. godine traju nastojanja crnogorske vlasti da iz Crne Gore progna monahe, monahinje, sveštenike sa njihovim porodicama koji nisu rođeni u Crnoj Gori. Nastojanja eparhija u Crnoj Gori da obezbede boravak jer ljudi nisu rođeni dole nailazila su uglavnom i nailaze na neke negativne odgovore. Simptomatično je da se to odnosi samo na klir SPC, ne na muslimane”, naveo je prota Stojadin Pavlović.

Ono što se nameće kao logično pitanje je da li su ovo nove rampe na granici između dveju država? Za mnoge, one više nisu ni iznenađujuće.

“Sasvim uobičajeni proces rasrbljavanja Crne Gore i pritiska na srpski narod tako da za mene ovo nije ništa neobično, sve se odvija po nekom scenariju kakav je već napisan i sa ciljem da Srba u Crnoj Gori više ne bude”, kaže Aleksandar Raković, istoričar.

Pravni tim mitropolije crnogorsko-primorske uložio je žalbe na ova rešenja, međutim - sve su odbijene, te su nove žalbe upućene Upravnom sudu, čija se reakcija i dalje čeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: