KOME RUSI NAJVIŠE VERUJU: Crkva i vojska pa onda partija

B. VLAHOVIĆ

29. 12. 2018. u 12:17

Poslednje istraživanje u Rusiji pokazuje koje se institucije najviše cene. Putinov rejting najvažniji za uspeh Jedinstvene Rusije

КОМЕ РУСИ НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ: Црква и војска па онда партија

Ministar vojske Sergej Šojgu i ruski predsednik Vladimir Putin Foto AP

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

GRAĐANI Rusije veruju znatno više vojsci i crkvi nego partijama i Dumi (parlamentu), pokazalo je najnovije istraživanje koje je 17. decembra sproveo Ruski centar za izučavanje javnog mnjenja.

Ogromna većina, 86 odsto građana, veruje i visoko ceni svoju armiju. Na drugom mestu rejtinga poverenja je Ruska pravoslavna crkva, kojoj veruje 69 odsto stanovnika najveće slovenske zemlje.

Najveće nepoverenje građana je prema pravosudnim organima i političkim partijama. Rusi kritikuju ne samo partiju na vlasti Jedinstvenu Rusiju nego i opoziciju. Oko 41 posto građana ima negativan stav prema opoziciji, a podržava je oko 30 odsto. Skoro polovina građana kritički se odnosi prema radu Dume a samo 35 odsto smatra da ona dobro radi.

Sociolozi ističu da je povernje građana najviše opalo letos zbog podizanja starosne granice za odlazak u penziju. A glavni problem opozicije je što nema ni nove ljude u rukovodstvima, ni nove ideje, već joj je najbitnije da sačuva činovničke pozicije.

Ovo najnovije istraživanje javnog mnjenja je naručio Kremlj posle serije poraza gubernatora koje je podržavala vladajuća Jedinstvena Rusija. Čak 30 gubernatora je u pola godine srozalo svoj rejting. Najveći pad ugleda među svojim građanima imao je predsednik Ingušetije, kao i rukovodioci Sevastopolja, Severne Osetije i Krima.

I KORUPCIJA I ZAGAĐENjE NA KRIMU PAD rejtinga prvog čoveka Krima Sergeja Aksjonova je prouzrokovan pre svega visokom korupcijom u organima vlasti, ali i ekološkim problemima povezanim sa situacijom u fabrici "Krimski titan" u gradu Armjansk. Zbog sporog reagovanja vlasti posle hemijskog zagađenja, zavladala je panika i strah od otrovnog oblaka.

Uz to, nekoliko gubernatora ima negativan rejting već više od godinu dana, pa će prvi ljudi Murmanske oblasti, Kalmikije i Čeljabinske oblasti najverovatnije 2019. morati da napuste fotelje.

Za rukovodstvo u Kremlju su važne ocene naroda o njihovim regionalnim rukovodiocima. Naravno da su glavni kriterijumi socioekonomski pokazatelji, od stanja ekonomije do plata. Tamo gde gubernator stalno dobija negativne ocene svojih zemljaka, daje signal Kremlju da je došlo vreme da se on menja.

Kako narod sve manje veruje partijama nametnulo se pitanje kako onda neka stranka uopšte dobija izbore? Za vladajuću Jedinstvenu Rusiju odgovor se zna. Oni se godinama "šlepaju" Putinu i njegovoj ličnoj visokoj popularnosti u narodu. Kada bi on stao na čelo bilo koje druge partije, i ona bi sa lakoćom pobedila.

RAZMENA

PREDSEDNIK Ingušetije Junus Bek Jevkurov je izgubio poverenje naroda jer je bez odobrenja istog hteo da razmeni teritorije sa susednom Čečenijom. To je izazvalo velike proteste te male republike na Kavkazu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije