Tržište

Ovo je najveći gubitnik 2018.

Ovo je najveći gubitnik 2018.
Foto: Facebook | Ovo je najveći gubitnik 2018.

Najveći gubitnik na svijetu, prema Forbsovoj listi ljudi koji su najviše zaradili i izgubili u 2018., je Mark Zakerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka.

On na svojoj, ne baš laskavoj tituli, može zahvaliti skandalu u vezi sa povredom privatnosti korisnika te društvene mreže.

Samo dan nakon što je Facebook prijavio razočaravajuće poslovne rezultate u drugom tromjesečju u julu, dionice kompanije strmoglavile su se za 19 odsto i tako zbrisale 15,4 milijarde dolara Zakerbergovog bogatstva, piše Novac.hr.

Kada se tome pridoda ispitivanje Kongresa zbog korišćenja privatnih podataka korisnika te društvene mreže i saznanje da je Facebook platio širenje negativnih informacija o njegovom kritičaru Džordžu Sorošu, ne čudi što se Zakerberg našao na prvom mjestu ove liste.

S druge strane, šef Amazona Džef Bezos je apsolutni pobjednik s rastom bogatstva za gotovo 28 milijardi dolara u samo godinu dana, pa je njegova trenutna vrijednost 126,2 milijarde dolara.

Amazon je ovu godinu odlučio da iskoristi za proširenje svog poslovanja na rastuća tržišta kao što su Turska i Indija i uspeo je da postigne rekordnu zaradu. Uz to, kompanija je najavila i otvaranje novih sjedišta u SAD.

U septembru su Amazonove dionice dosegle najveću cenu u istoriji kompanije i, iako su od tada pale za čak četvrtinu, i dalje su 30 odsto veće nego prošle godine.

Deset najvećih svetskih pobednika 2018. godine zajedno su na svoje račune dodali 64 milijarde dolara. Ipak, kako naglašava Forbs, to nije ništa u poređenju s prošlom godinom kada je taj rast iznosio 204 milijarde dolara.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije