Opozicija: Brišemo ljude kao gumicom 1Kragujevac (ilustracija) Foto: Stanislav Milojković

Glasovima odborničke većine na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Kragujevca doneta je odluka o ukidanju sportskih centara „Park“ i „Mladost“, što je, kako su objasnili inicijatori ove odluke iz lokalne vlasti, „nastavak reorganizacije preduzeća u oblasti sporta“.

Jedan moj prijatelj je rekao da „ovi (gradska vlast – prim. Z. R.) manje znaju od ništa“. Sada mi je jasno šta to znači. U materijalu piše da se dve ustanove likvidiraju iz proceduralnih razloga. Sportski centar „Park“, kojim vi iz vlasti upravljate četiri godine, a nije imao dugove. Govorite o unovčenju imovine. Kakve imovine? One gradske koju smo mi (prethodna vlast – prim. aut.) napravili! U odluci piše da svi radnici idu na evidenciju službe NSZ, pa će likvidacioni upravnik da angažuje one koji su mu potrebni. Po kojim kriterijumima će da ih odabere? I šta se dešava kada prođe rok za završetak likvidacionog postupka? Cilj je jasan – da sportsko privredno društvo upravlja objektima i nekadašnjim ustanovama. Odgovorno tvrdim da ne može tako, rekao je odbornik Zajedno za Šumadiju i bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Gradonačelnik Radomir Nikolić uzvratio je tvrdnjom da Sportski centar Park ima dugove za gas, struju i drugo. Poručio je Stevanoviću da „ne laže građane Kragujevca“. Osvrnuvši se na optužbe da će „njegov kum da vodi sportsko društvo“, koje će da gazduje objektima dosadašnjih centara „Park“ i „Mladost“, Nikolić je Stevanoviću kazao da primedbe te vrste mogu da se protumače onom „pokorila koza ovcu“. Tim pre što je, kako je ustvrdio, Stevanovićev sestrić svojevremeno bio direktor Sportskog centra „Park“.

Odbornik LDP Edis Durgutović kazao je da, nakon usvajanja odluke o likvidaciji dve ustanove, njihovi radnici po zakonu ostaju bez posla. Ali, kako do sada nije urađena sistematizacija radnih mesta u tim ustanovama, to znači da zaposleni u sportskim centrima neće imati prava na otpremninu:

– Brišemo ljude kao gumicom, oni će ostati na ulici. Donosimo odluke koje se tiču života ljudi. Oni to nisu zaslužili. Likvidirajući jedno po jedno, bojim se da ne dođemo i do Kragujevca, istakao je Durgutović.

Šef odborničke grupe Pokreta slobodnih građana Šumadijska regija Bojan Stojadinović naglasio je, međutim, da će gašenjem sportskih centara Park i Mladost, više od 100 ljudi da ostane bez posla. Miloš Anđelković iz Pokreta za naš grad rekao je da se otpuštanjem radnika ne smanjuju troškovi, jer će, zarad obezbeđivanja radne snage, morati da budu angažovane agencije, koje će ljude za rad da obezbeđuju preko lizing ugovora.

Klubovi nemaju dugove

– Nemojte da lažete građane Kragujevca. Ideja je da se sprovede kompletna organizaciona transformacija tih centara i imamo svoju viziju kako to treba da izgleda. Sport smo spasili tako što smo po Zakonu o sportu formirali privredna društva, koja su u vlasništvu grada – fudbalski, vaterpolo, odbojkaški i rukometni klub. I nijedan od ovih klubova nema dugove, rekao je Radomir Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari