UDAR NA SPC U CRNOJ GORI: Proteruju 30 monaha i monahinja

V. KADIĆ

26. 12. 2018. u 09:03

Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poručuju da svi pravni lekovi nisu iscrpljeni i da borba za status još traje. Protojerej Džomić: Sveštenstvu nije produžen boravak, uložene žalbe Upravnom sudu

УДАР НА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ: Протерују 30 монаха и монахиња

Na meti režima su klirici Mitropolije SPC

CRNA Gora namerava da protera više od 30 monaha i sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Sa članovima njihovih porodica, reč je o pedesetak građana koji rade u ovoj državi. Pod velom propisa koji regulišu prijavu boravišta, zvanična Podgorica zatvara vrata državljanima Srbije koji prema domaćim zakonima ne ispunjavaju uslove da žive i obavljaju versku službu u ovoj državi. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poručuju da svi pravni lekovi nisu iscrpljeni i da borba za status još traje.

Da se sprovodi nasilno proterivanje nepodobnih građana više nego jasno ukazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Služeći liturgiju u Crkvi Svetog Spiridona u Đenovićima, mitropolit je upozorio da Crna Gora traži da pedesetak monaha, monahinja i njihovih rođaka napusti ovu državu!

- Naslednici bratoubica i bogoubica sad, u 21. veku, progone one koji nisu rodom iz Crne Gore. Nikada se to nije događalo, ni pod jednom okupacijom, a danas se to dešava. To moram da kažem i neka to čuju svi na koje se odnosi - kazao je mitropolit tokom liturgije u Đenovićima.

Progon srpskih sveštenika, monaha i članova njihovih porodica u Crnoj Gori traje već više od osam godina, a pod udarom propisa režima Mila Đukanovića nalaze se klirici SPC koji nisu rođeni u Crnoj Gori, već svoj status rešavaju prijavom boravišta u ovoj državi.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kaže, za "Novosti", da je u središtu novog progona tridesetak monaha, sveštenika i članova njihovih porodica koji su do ove godine imali uredno regulisano boravište u Crnoj Gori. Ministarstvo unutrašnjih poslova ovaj status im nije produžilo.

Mitropolit Amfilohije

- Bili su prinuđeni da izađu iz Crne Gore do okončanja postupka - objašnjava prota Džomić. - Uložene su žalbe pred Upravnim sudom. U pojedinim slučajevima su odbijene, a deo postupaka je još u toku.

Obračun sa kliricima Mitropolije crnogorsko-primorske, kojima Crna Gora nije matična država (većina je rođena u Srbiji, a u međuvremenu nisu stekli crnogorsko državljanstvo), mitropolit objašnjava komunističkim korenima aktuelne vlasti u Podgorici. On smelo poručuje da bi Đukanović, pre nego što uđe u rešavanje crkvenih pitanja, trebalo da najpre postane deo Crkve:

- Milo neka se najpre krsti i postane član Crkve Božje, da bi mogao da govori o crkvi. Ovako je samo nosilac bezbožne bratoubilačke ideologije. I neka ne koristi položaj na kom se nalazi da manipuliše Crkvom Hristovom koja je, evo, kroz vekove, pored svih gonjenja i progona, i svih pokolja, opstala i ostala. I opstaće - poručuje Amfilohije.

Mitropolit ističe da je "sramno što predstavnici Crne Gore pokušavaju da nametnu narodu - nepostojeću sektu umesto crkve."

- Jeste da se Mitropolija, po ustavu kralja Nikole iz 1905. godine nazivala autokefalnom, ali niko nikada nju nije proglasio autokefalnom. Pre svega, šta to znači autokefalna. Jedna zajednica, mora, pre svega, da bude Crkva Božja da bi onda mogla da ima i svoju samostalnu organizaciju. Kako može neka zajednica, koja se skuplja na drumovima i po ulicama, i na trgovima Josipa Broza, da bude Crkva - zapitao se vladika.


Prota Velibor Džomić


NASTAVAK PRITISKA NA SRPSKI NAROD

PROGON klirika SPC nastavak je represije Đukanovićevog režima prema Srbima u Crnoj Gori i srpskom narodu u celini - smatra istoričar Aleksandar Raković, koji se nedavno našao na crnoj listi srpskih intelektualaca nepoželjnih u Crnoj Gori.

- Crna Gora gradi novi nacionalni identitet po ugledu na hrvatski. Pre nekoliko dana smo čuli da je reč o "crnogorskom domovinskom identitetu", koji se čak i zove kao hrvatski. U njemu jednostavno za Srbe - nema mesta. To objašnjava represiju i progon sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske - naglašava Raković.

CRKVA STVORILA DRŽAVU

PROBLEM sa boravištem klirika SPC koji nisu rođeni u Crnoj Gori ogoljen je 2011. godine, kada su državna vrata zatvorena grupi od osamdesetak monaha, monahinja, sveštenika SPC i članova njihovih porodica. Iza propisa koji regulišu trajni, odnosno, privremeni boravak u najmlađoj evropskoj državi tada je provejavala zvanična politika koja, zahtevajući preregistraciju Mitropolije crnogorske-primorske, nije prihvatala SPC kao punopravnu domaću versku zajednicu. Sa argumentom da je u Crnoj Gori Crkva stvorila državu, i da je prirodno starija od nje, Mitropolija se do danas nije registrovala pred državnim organima.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

БРАТ

26.12.2018. 09:09

Gledao sam nedavno Vucica i Mila kako se srdacno pozdravljaju kao rod rodjeni. Verovato se ovo radi uz nasu saglasnost.

Marko

26.12.2018. 09:18

A Vucic neka i dalje cuti i neka izjavljuje kako odnosi nisu bili nikad bolji.....

iz glave

26.12.2018. 09:24

ако погледамо изјаве званичног Бгда само у последњих пола године, јасно ће се видети потпуна контрадикторност ( нпр МИП - Срби трпе тортуру и дискриминацију до Срби треба уђу у савез са DPS) чак и у оквиру једне особе, а не целе пол елите. Са таквим случајним/намерним неизбалансираним ставовима, овакав резултат је сасвим логичан.

Bojan

26.12.2018. 09:24

Jos malo narod treba da izdrzi...sve ce se ubrzo promeniti, jos malo...Milo je gotov!

Zeljko

26.12.2018. 09:26

Pre 22 godine je pocelo proterivanje i omalovazavanje svega sto je Srpsko u ovoj nesretnoj drzavici. Kada sam otisao u PU H. Novi da prijavim mesto boravka jer tako nalaze zakon i kada su culi sta sam po profesiji i gde sam rodjen rekli su da moram da im se javljam svakih 6 meseci. Nedaj Boze da sam im trazio drzavljanstvo ko zna sta bi bilo. A onda politika kadrovanja i tako dalje(ako si Srbin daj mu sto tezu i odgovorniju duznost). Bilo je tu i postenih i pravih ljudi ali vrlo malo.

Srbin

26.12.2018. 09:29

Odgovriti istom merom i proterati se crnogorce iz zemlje Srbije, porusiti sve mostove i tunele i podici KINESKI zid na granici sa istom.

Leka

26.12.2018. 14:22

@Srbin - ma ti si lazni Srbin, kad ni neznas da je vecina u CG srpskog porekla

Srbin

26.12.2018. 17:12

@Srbin - Mozda sam ja i lazni Srbin ali vi ste se pokazali i dokazali da ste najveci neprijatelji Srba i Srbije. Dodjete u Srbiju gde se besplatno skolujete dobijete posao i uvek nas potkradate i evo kako nam vracate.

Hercegov Grad

26.12.2018. 09:44

Samo zbog recenice "bratoubice" bihi mitropolita proterao iz Crne Gore. On se javnonstavlja na stranu fasista u likovima cetnika, zlocinaca i saradnija okupatora, a potire rodoljbe koji dadose zivote i da on zivi bolje, a ne samo narod! Ne moze ni mitropolit ponistiti istoriju, niti zlocine koje napravise cetnici, a sa njima i prestavnici SPC, veci deo!

Djordje

26.12.2018. 09:45

Crna Gora postaje fasisticka drzava. Ocekujem koncentracione logore za srbe. Sve vodi u tom smeru.

Тодор

26.12.2018. 09:49

Сад ће ово зло које чини власт у Црној Гори према Српској православној цркви ријешити Миле Додик и Ацо Вучић

Mali srbin

26.12.2018. 09:53

Pozdravite odluku Crnogoraca . Za uzvrat pohvaliteih i pustite da se sepure po beogradu neznam cime oni to zasluzuju mozda gledate na ljudska prava koi odavno nema a pogotovo ne za srbe mi srbi nazalost sve nas je manje smo dobri za sve samo ne za nas same.

Radomir

26.12.2018. 09:54

Svaka drzava treba da ima svoju crkvu.Crna Gora samo radi ono sto pripada njoj .Previse su se rasirili crkveni dostojnici u Crnoj Gori.To treba zaustaviti.

jovovic

26.12.2018. 10:07

Neverovatno.Sto je mnogo mnogo je, pa i od milogoraca.Etnicko ciscenje je na snazi . Jel to uslov za ulazak u EU???

batocina

26.12.2018. 10:23

Dali se izjasnilo drustvo crnogoraca ,NJegos¨ rodjeni u Srbiji ili bilo ko sebe zove crnogorcem

Jelesije

26.12.2018. 10:35

Treba i Srbija to isto da uradi ali sa svim Crnogorcima koji nisu rodjeni u Sebji. Mislim da bi stopa nezaposlenosti u Srbiji spala ispod pet posto. A nesto necujem te Crnogorce koji hleb jedu ovde u Srbiji da se bune protiv tog diktatora i maloumnika u Podgorici. Nas narod kaze "cutanje je znak odobravanja"

Todor

26.12.2018. 10:41

A da li je tortura ako meni istekne boravisna dozvola i naloze mi da napustim zemlju ili to vazi samo za crkvu? Barem ste konacno priznali da je ta crkva bila autokefalna i da je to cak pisalo u ustavu.

Расен

26.12.2018. 10:46

Када су Ристо, Зоран и Мирко прогнали и дан данас прогоне владику Артемија са монаштвом, а по жељи србских крвника Бајдена и адмирала Фицџералда, злослову слуге сатаниног Вартоломеја итд... Шта су мислили да Онај који је начинио ухо и створио око, "НЕЧУЈЕ И НЕВИДИ"?

realist.

26.12.2018. 11:03

Balkanom vladaju vecinom. Mafijasi,Kriminalci, Pljackasi Iopovi koji rade za tih Mafijasa koji su na Vlast jer ih zakon stiti ali kad je Glupi narod postao Rob tih Mafijasa nece imati jednog dana sta da jede napravili ste od Balkana drugu Siriju, Irak dokle cete do pustati da vas pljackaju, postali ste robovi gore zivote I od migranata.

mihajlo

26.12.2018. 11:26

vrsi se verska diskriminacija Srpske pravoslavne crkve u crnoj gori. spc je autohtona na toj teritotriji i starija je od danasnje drzave.verska netolerancija se ne odnosi na druge verske zjednice i druge narode ,sto je po definici holokaust i uvod u genocid. dokle ce Srbija da cuti ako katolici ovo vec organizuju !?

Branko

26.12.2018. 12:49

Treba proterati SVE crnogorce iz Srbije kao odgovor na ovaj fašizam u Crnoj Gori dirigovan od NATO fašista.

Pitu Guli

26.12.2018. 13:25

Odličan nam primer daju Montenegrini kako bi se Srbi i srpstvo proveli u slučaju da Srbija uđe u NATO, gospodo ovo je taj scenario koji čeka Srbe ako se uđe u tu GENOCIDNU organizaciju, uništiće nam čak i crkvu, a o granicama, boljem životu, ekonomij, privredi i svemu ostalom da i ne govorimo.

VBA

26.12.2018. 13:52

Običan narod Srbije i CG neka ostane bratski, a vlasti dodju i odu. Otići će i petokraka i njeni potomci, koji su stvorili ovaj jad medju ljudima.

рале

26.12.2018. 14:38

Не разумем црногорску власт...још пре неколико година били у београдској скупштини, а сад одбијају све српство, чак и веру? Изгубили сте духа мира православног? Или га никада нисте ни пронашли. Слава Богу!

Branko

26.12.2018. 15:12

Moraće Crnogorci da proteraju i Svetog Vasilija Ostroškog pošto je i on Srbin.

др Милан Лекић

27.12.2018. 01:10

Назив те непостојеће "аутокефалне" цркве у уставу краља Николе био је - Српска православна црква у Црној Гори. Битно је да данас, Српска црква Светога Саве, Синод и Његова светост Архиепископ и патријарх српски Иринеј не упадну у искушење да омогуће било којој цркви аутономију или аутокефалију унутар свог јурисдикцијског простора. Задатак је одржати древно организационо јединство Српске цркве увезано нераскидивим нитима унутрашњег кохезионог принципа - Светосављем... Све остало је представа...