BRISEL PRITISKA SRBIJU: Uvedite vize za Kineze i Ruse

D. MILINKOVIĆ

25. 12. 2018. u 09:00

Na pomolu novi zahtevi Evropske Unije oko usklađivanja sa njihovom spoljnom politikom. Sporno im što građani 17 država slobodno putuju u našu zemlju

БРИСЕЛ ПРИТИСКА СРБИЈУ: Уведите визе за Кинезе и Русе

Foto Tanjug-AP

IAKO JE Srbija u oktobru ponovo uvela vize za građane Irana, što je bio zahtev i Evropske unije, Brisel i dalje nije u potpunosti zadovoljan viznom politikom naše zemlje.

Zasad iz Brisela nema konkretnih zahteva da spustimo rampu za putovanja iz neke za EU "sporne" države, ali se diplomatskim kanalima stalno šalju upozorenja da se očekuje da u ovoj oblasti uskladimo politiku sa Unijom, kako ne bi bio doveden u pitanje naš "beli šengen".

U poslednjem izveštaju Evropske komisije napretku Srbije navedeno je da naš vizni režim nije u skladu sa Unijom kada je reč o čak 17 zemalja, koje su, inače, pod budnim okom Brisela. To su Bahrein, Belorusija, Bolivija, Kina, Kuba, Gvineja Bisao, Indija, Indonezija, Jamajka, Kazahstan, Kuvajt, Mongolija, Oman, Katar, Turska, Tunis i Rusija.

Državljani ovih zemalja u Srbiju mogu da putuju bez viza, dok im je taj "papir" potreban za ulazak u EU, pa Brisel traži da Beograd umanji "odstupanje" od zajedničke vizne politike Unije.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručuje da će ključni kriterijum za eventualnu odluku o ukidanju bezviznog režima između Srbije i neke druge države biti - statistički podaci. Tačnije, brojke koje pokazuju da li postoji povezanost između bezviznog režima i povećanja broja migranata ili azilanata iz neke države.

Povodom spekulacija da će Srbija preispitati bezvizni režim sa Indijom, Dačić je rekao da zasad nema nikakvih primedaba za konkretne države:

- Jedno je pitanje da li se nekome nešto sviđa ili ne, da li je neka zemlja koja se nalazi na našem spisku po političkoj volji EU, a drugo je pitanje da li to ima posledice kada je reč o broju migranata - zaključio je Dačić, koji je naglasio da je Srbija zbog velikih zloupotreba ukinula mogućnost putovanja bez viza sa Iranom.


foto Z.jovanović

Igor Novaković, koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), podseća za "Novosti" da je Srbija, kada su joj ukinute vize za EU, postala pridružena članica Šengenskog sporazuma, pa samim tim mora da implementira i politiku Unije u toj oblasti:

- Mi imam suvereno pravo da dajemo bezvizne režime drugima, ali samo do onog momenta dok to ne dođe u koliziju sa obavezama koje smo preuzeli da bismo bili na bezviznom režimu EU.

Sa tim se slaže i Suzana Grubješić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji:

- Mi možemo da ukinemo vize kome god hoćemo, ali treba voditi računa da se to pravo ne zloupotrebljava i da ne dovodi do većeg priliva migranata u države EU. Važno je i da Srbija potpiše sporazume o readmisiji lica koja su nelegalno ovde sa Avganistanom, Pakistanom, Iranom i Irakom, jer su to glavne zemlje porekla ilegalnih migranata.


POVLAČENja PRIZNAVANjA BODU OČI

SRBIJI, koja ima bezvizni režim sa više od 70 država, zamera se i što je u proteklih godinu i po ukinula vize i građanima država koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili su povukle priznavanja. To su, između ostalih, Indija, Bahami, Barbados, Jamajka, Mauricijus, Meksiko, Sent Vinsent i Grenadin, Paragvaj, Kolumbija, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi.


JOKSIMOVIĆEVA: AŽURIRATI IZVEŠTAJ

BRISEL nije doneo odluku da se izradi novi izveštaj o skriningu za poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, budući da takvu odluku nije potvrdilo svih 28 članica EU - rekla je juče ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, povodom informacija da je Litvanija predložila da se ovaj dokument ponovo "skroji".

foto Tanjug

Ona kaže da nije pompezna vest da bi nacrt izveštaja trebalo ažurirati, budući da se podaci u njemu odnose na period do kraja 2014. Joksimović navodi da bi donošenje potpuno novog izveštaja zahtevalo kompleksnu proceduru i novi pravni osnov.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Goran

25.12.2018. 09:20

Ne znam dokle više? Dajte taj referendum za ulazak u EU pa da vidimo gde smo, da se prebrojimo.

Dragan

25.12.2018. 09:23

Ma pali. Kad u Kini pokazes Srpski pasos i ne otvaraju ga takoreci. A ovi paceri iz eu samo sto te ne roknu kad vide da si iz Srbije.

nikola vlahović

25.12.2018. 09:25

Pa jesu li normalni u tom Briselu? Uvodoti vize najvećim prijateljima SRBIJE i Srpskog naroda i najvećnim SVETSKIM silama.

Ronin

25.12.2018. 09:27

Pošto Srbija traži članstvo u EU, a ne obrnuto, onda Srbija treba da uskladi i vizni režim sa EU, kao što mora da uskladi mnoge zakone i standarde sa EU! Pošto je po Vučicu EU jedina alternativa Srbije, nema mesta kukanju na EU po pitanju toga. Prihvati zakone i standarde EU ako hoceš u EU, a ne kukati i jadikovati nad zlom sudbinom!

evrotalibani

25.12.2018. 10:48

@Ronin - Srbija nije u EU. Sto bi Srbija ratovala sa svima sa kojima ratuje EU,kad nismo u EU,niti nas u Eu primaju.Ako nece da nas prime sta ima da se uskladjujemo sa njihovim ratovima i njihovim sankcijama, i sami sebe izolujemo od pola sveta. Da zabranimo Kinezima i Rusima da dolaze na Zlatibor i Kopaonik? Necemo.

SMOKI

25.12.2018. 11:37

@Ronin - Ronin,NIJE to bas tako. KOJA je jos to drzava imala za ulazak u EU uslove koji se postavljaju SRBIJI?? NIJEDNA. Na sta to lici? Na omalovazavanje i podcenjivanje suverene i drevne drzave Srbije. KO je EU? Udruzenje fasistickih drzava koje zele da budu suvereni vladari Evrope.EU nema pravo na dvostruke standarde i njen zahtev je bezsmislen i sulud.U EU da ali NE po svaku cenu.

NENAD

25.12.2018. 09:29

Prema nama mogu da se krse sporazumi I to oni najvazniji , a mi slusamo slepo i ispunjavamo.

deda

25.12.2018. 09:35

Ta njihova sramna politika je cilj da nas odvoje od Rusa i Kineza koji su jedini pravi prijatelji i koji nas podrzavaju.Onda sledi priznavanje Kosova a tek onda Srbija ostaje sama na cedilu.

Vlajko

25.12.2018. 09:41

Uvešćemo vize za sve te zemlje ali kada ne samo otvorimo nego i zatvorimo i poslednje poglavlje i bude određen datum ulaska u EU, dakle tek kada budemo sigurni. Đinđiću su obećali 2016. pa posle se govorilo o 2020. pa 2022. a sada je aktuelna 2025. s tim da nije sigurno jer nisu sve zemlje za širenje unije dok ne reše svoje probleme, pa ako ih izvesno neće rešiti u narednih 6 godina, kako mi da sečemo granu na kojoj sedimo kada su kontakti sa ovim zemljama u pitanju. Vize se uvedu za 24 sata.

Vojo Bloup

25.12.2018. 09:42

Glupost, ironija pa mi nismo Albanija da se oni s nama igraju macke imisa, i uopste koji ce nam k.... taj deo evropske mafije??? Mi smo dovoljno Evropa za nas narod i neke druge drzave!

Azrael

25.12.2018. 09:48

A da vlast upita gradjane sta misle o ovome ili da nastavimo pognutih glava da se integrisemo u udruzene kolonije Evrope?

prellee

25.12.2018. 10:00

EU želi da se odreknemo provjerenih prijatelja a naslučujemo da se oni nisu baš tako pokazali. Ja EU ne vjerujem.Dokaz je samo kako su bili objektivni prema Kosovu a u vezi NENORMALNIH taksi. Ako to ne vide, ne žele ispraviti, ili ne mogu, onda nama nije mjesto u takvom društvu.Nismo mi najgori od svih, da nas može vređati svako, omalovažavati ili da budemo zadnji u svemu.Traže da se odreknemo onih koji su nam pomagali, koji nam pomažu i na koje se možemo OSLONITI. Previše gospodo tražite!

Милорад

25.12.2018. 10:02

Срби, но но, ми смо ту да мислимо место вас. ви ћете и даље да мотате каблове за остало,видећемо..........

anaig

25.12.2018. 10:02

Evropska unija je poslusni monstrum SAD-a, ne dozvoljava slobodu i ugrozava suverenitet i integritet tzv. malih drzava. Zbog cega ici u tu i takvu uniju u kojoj je neofasizam tolerisan kao i protekcionizam najgorih ratnih zlocinaca ? Hvala Srbiji sto nije uvela sankcije Rusiji, Kubi i ostalim koje zapd unistava njihovim kaubojskim sankcijama..

jovovic

25.12.2018. 10:06

Vratite kosovo bez doseljenih albanaca pa da razgovaramo.Kad budemo u eu mozemo da razgovaramo o vizama.

Luka

25.12.2018. 10:06

Neka kažu "gospodi" iz Brisela da Srbija neće kvariti svoj ugled u svetu i svoja prijateljstva sa drugim zemljama i pritom mnogim ljudima raditi o glavi i komplikovati proceduru zarad tuđih interesa u našoj zemlji bez obzira da li su oni iz evropske unije ili ne. Srbija je suverena i samostalna država i nikome se poklanjati neće!

Andreja Analiticar

25.12.2018. 10:06

Srbija trazu da NATO Aliansa i Albanci napuste Kosovo, jer je to srpska zemlja.

Knez Lazar

25.12.2018. 10:06

Ako okrenemo ledja Rusima i Kinezima onda smo prepusteni sami sebi, posto je vec poznato koliko nas "voli" EU i USA.

Никола У.

25.12.2018. 10:31

Да уведемо визе грађанима земаља које једине, као сталне чланице СБ УН, штитр интересе Србије од те исте ЕУ?

Vaske

25.12.2018. 10:38

Dajte taj REFERENDUM ZA EU, pa da po tome prilagodimo spoljnu politiku države, inače u ovakvim uslovima mi se najpre borimo protiv samih sebe, jer ne znamo kuda, kada i gde !

evrotalibani

25.12.2018. 10:39

Ne treba udovoljavati bahatim licemerima iz EU, niti slusati njihove dzabalebaroske nvo placenike. Uostalom izbori u EU su za 3 meseca, njihov uticaj ce posle toga ce drasticno da se smanji,izgubice izbore.

мргуд

25.12.2018. 10:46

Родјоооо, зашто би Србија испуњавала услове јевропе и усклађивала законе када још није ни близу чланства, а кад'ће не зна се.?? Још не видех будалу да отплаћује прву рату, а кредит ће му, можда, бити одобрен, а можда и не. Јел' тако јевропејци.......

Jovan

25.12.2018. 10:53

Ma glupost to su tekstovi koji piše napacena i nedokazana briselska birokratija i nema veze sa politikom zemalja članica. Niti ćemo mi ukidati vize niti će oni nama uvoditi.

zo

25.12.2018. 12:18

@uhapsite semafor - A sta su tebi Rusi ucinili nazao? Kakav ti je to nacin komunikacije ?

Родни Кавказ зове, своје наркоталибанске "орлове"

25.12.2018. 10:57

Нећемо. Јер нас реално заболе за вас.Но то и ви и квислинзи на власти и лажној им опозцији, јако добро знате.Зато и нема "демократског" референдума, све ове године окупације...............

toma

25.12.2018. 11:13

a što ne traže od Velike Britanije da uskladi svoju viznu politiku sa EU i ukine vize za srpske državljanje...

Kad si mali

25.12.2018. 11:17

onda ti veliki zavrću uši kako hoće. Uskladi zakone sa EU, a svi zakoni pogaženi da bi nam oteli Kosmet. To li je napredak ljudske vrste? Da, u odnosu na kanibalizam.

samo pitam

25.12.2018. 12:27

@Kad si mali - kako ovim ruskim patriotama kod tita nisu falili rusija I kina tada se putovalo I išlo u napredne demokraske zemlje a ne kuba kina rusija što šesdesetih godina prošlog veka patriote nisu išla da rade u kinu rusiju kubu nego svi u ameriku nemacku švajcarsku francusku ovi što vole rusiju su ratni profiteri jer znaju da rusija srbiju stalo gura u ratne sukobe a oni zarađuju kao lešinari na tim sukobima I hvale rusiju

NN lice

26.12.2018. 10:13

@Kad si mali - Što se ne zapitaš da je za vreme Tita, SFRJ nije uvela vize Kini,SSSR-u, Kubi? Bezvizni režim sa Kubom je nasledjen iz doba SFRJ, ako nisi znao.Kad se to zapitaš, onda možeš da postavljaš pitanja gde ima najviše naših gastarbajtera.

Gagi.

25.12.2018. 11:38

Vucicu nece srpski narod u EU kako neshvatas. Za tebe i dalje EU nema alternativu. Smesno.

BRATEE

25.12.2018. 11:45

I mi ne komandujemo Briselu sta da radi !!! Znaci Rusij ...Srbija i Kina zauvek zajedno ...bez Viza uz veliko postovanje i razumevanje !!!

mr no

25.12.2018. 12:17

Poglavlje 31 je potpuno jasno. S jedne strane, ako Srbija želi u EU, ima da uskladi viznu politiku. Ali ovo jesu "pregovori" i sigurno može da se odgodi uvođenje viza trećim zemljama do pristupanja EU, što su mnoge druge zemlje radile. Znači, mi ćemo morati da uvedemo vize Rusiji, Kini i Turskoj ako do, recimo, 2028. (kada realno možemo u EU) sama EU njima ne ukine.

čiča

25.12.2018. 15:29

@Dani Kovac - A ko ti kaže da Srbi hoće medju te neonaciste, kad bi hteli odavno bi bio referendum

čiča

25.12.2018. 15:28

Da uvedemo vize , da im uvedemo sankcije da odsečemo granu na kojoj sedimo a oni će nam reći da smo postupili dobro i da sada još samo priznamo šiftarima državu , pa da im platimo ... pa da im damo... i tako unedogled. Oni zaista vredjaju elementarnu inteligenciju, osim nekim našim ministarkama koje očigledno niti šta znaju niti šta rade

Miki

25.12.2018. 15:29

Kakvo licemerje EU diplomata. Primili milione i kamione imigranata a nama drze predavanja da ukinemo bezvizni rezim sa Rusijom i Kinom.

Antikvar

26.12.2018. 09:35

@ Dani Kovac Kakav ti je to komentar? Koja EU? pustili milione džabalebaroša preko njive, pa im Srbija kriva? Ubijaju ih po pijacama, restoranima, stanicama, pa im Srbija kriva? Ko je još video Kineza, rusa, bahreinca, indijca koji uđu u srbiju bez vize i idu na batine hrvatske policije?

Antikvar

26.12.2018. 09:38

Uvesti vize za milogorce, večite studente, navijače, za one "od ranije poznate policiji", a ne za brata rusa ili kineskog trgovca, turistu.

Antikvar

26.12.2018. 09:41

@ RoninČlanstvo, to jest pregovori sa eu je dvosmerna relacija. Zato i jesu pregovori, zar ne?

Србин

11.01.2019. 05:40

Не дај боже... Забили би себи сами нож у леђа