Najnovije vesti
Vesti Društvo
Vulin: RV i PVO sačuvali obraz vojske i nacije

Vulin: RV i PVO sačuvali obraz vojske i nacije

Na svečanoj akademiji povodom Dana RViPVO u Beogradu, on je u ime predsednika i vrhovnog komandanta čestitao Dan tog roda Vojske Srbije svim njegovim pripadnicima, istakavši da su "te 1999. godine bili slabiji u svemu osim u ljudima koji su činili RV i PVO, sačuvavši tako obraz zemlje".

Aleksandar Vulin, RV i PVO, foto promo Foto: Vojska Srbije / Promo
Aleksandar Vulin, RV i PVO, foto promo

Vulin je ocenio i da sledeća godina neće biti ništa lakša od prethodnih i da će biti godina velikih pitisaka i potrebe velikih da Srbiju svrstaju i odrede, da njihove ratove, sukobe i obraze primi kao svoje.

Foto: Vojska Srbije / Promo

Međutim, "ovaj narod je davno naučio da vredi živeti i umreti samo zbog jedne stvari - naše Srbije, naše slobodne Srbije", istakao je ministar Vulin.

On je, takođe, najavio da će u sledećoj godini biti nastavljeno opremanje, modernizacija i jačanje Vojske Srbije.

Foto: Vojska Srbije / Promo

Komandant RV i PVO, general-major Duško Žarković, istakao je da su se u istoriji dugoj više od veka, smenjivali periodi prosperiteta, ali i burni periodi, kada se branila i odbranila država i narod, dodajući da danas Srbija može biti ponosna na sve pripadnike RV i PVO jer su uvek bili na visini zadatka, ali i što su ljubav prema otadžbini i slobodi stavljali ispred svojih života.

"Mi danas imamo trajan zadatak i obavezu da negujemo sećanje na njih i njihova herojska dela, na njihove postignute rezulate, jer je to najbolji putokaz ka budućnosti", naglasio je general Žarković.

Foto: Vojska Srbije / Promo

Svečana akademija povodom Dana RViPVO održana je u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, u prisustvu izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnika Milana Mojsilovića, pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, lokalnih samouprava, verskih zajednica i brojnih gostiju.

Foto: Vojska Srbije / Promo

Dan RV i PVO obeležava se u znak sećanja na 24. decembar 1912. godine kada je, na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog Đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.