Najnovije vesti
Kultura Vesti
PRIČA O MILENINOJ DUŠI Jelena Bogavac, autorka predstave o čuvenoj slikarki

PRIČA O MILENINOJ DUŠI Jelena Bogavac, autorka predstave o čuvenoj slikarki

Njen život postoji u dve plohe: jedna je da je bila superuspešna, udata i voljena, a druga je prava umetnička, prenežna biografija puna patnje, koja se često liferuje u drugi plan jer se uvek ističe da ona radi kostime za "Vog", živi super i naša je carica iz Njujorka.

san o mileni premijera pozarevac 2018_12_17_RAS_Jelena_Zigic (12) Foto: Jelena Žigić / RAS Srbija
san o mileni premijera pozarevac 2018_12_17_RAS_Jelena_Zigic (12)

Ovako priča Jelena Bogavac, reditelj i dramaturg dokumentarno-poetske predstave o Mileni Pavlović Barili "San o Mileni", premijerno izvedene 17. decembra u Centru za kulturu Požarevac, rodnom gradu slikarke, pesnikinje, ilustratorke, modne dizajnerke... preteče savremene multimedijalne umetnice.

Foto: Jelena Žigić / RAS Srbija

- Jako dugo i detaljno smo se bavili biografijom i vremenom u kojem je živela Milena. To je kratkih, ali užasno intenzivnih 36 godina života. Kroz njenu biografiju smo shvatili da se prelamaju neverovatne bazične priče o slobodi u umetnosti, mogućnosti da se od umetnosti živi, da se u vrhunskoj umetnosti uspe, o pitanju tezge i njenoj tržišnoj vrednosti, o mogućnostima da od svog umetničkog rada možete da (pre)živite kao od normalnog posla - kaže Jelena Bogavac.

Milenin život je bio obeležen patnjom "kao kod svih pravih umetnika", ali i ogromnim profesionalnim uspehom koji je vrhunac dostigao tokom poslednjih godina njenog života u Njujorku (preminula je 1945).
Živela je između dva rata, u umetničkom smislu izuzetno bitnom trenutku 20. veka "kada se postrojilo skoro sve". "Mi smo samo neki ponavljači i smešatelji različitih koncepata", navela je Bogavac.
Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi i analitički tekstovi. Najvažniji događaji iz života Pavlović-Barili prelamaju se kroz prizmu njenih remek-dela i njenih pesama. Miodrag Kovačević, istraživač i stručni saradnik iz Požarevca, jedan od aktera predstave, komponovao je muziku na Milenine stihove (na srpskom, španskom, italijanskom...), dok je Igor Marković radio audio za predstavu i video-radove, zapravo animaciju zasnovanu na četrdesetak Mileninih umetničkih dela.

Foto: Jelena Žigić / RAS Srbija

- Predstava je bez "Voga" i Mileninih modnih iskoraka, bavili smo se samo njenom dušom, sanjanjem o njenoj duši, a kroz sanjanje o našim dušama i našem umetničkom pregnuću - poručila je Bogavac.
Autori i izvođači radili su šest meseci na predstavi koja donosi nov estetski, konceptualni jezik, uz zahtevni scenski pokret.
- U tom smislu ovo je bio s jedne strane jako tvrd, s druge neverovatno romantičan projekat. Radili smo ga u ključu naših drama-terapeutskih okvira u koje smo spakovali njenu porodičnu situaciju. Čini mi se da se dvadesetak godina nisam bavila nežnošću u svojim predstavama, a ova me je potpuno zapoludela i to je prešlo na sve nas - otkrila je Bogavac.

Foto: Jelena Žigić / RAS Srbija

Sve što se tiče Mileninog života i ličnosti sazdano je od raznoraznih dihotomija, "kao da je izudarana samim tim što joj je otac Italijan a majka Srpkinja, što su to dva različita koncepta života, dve drugačije familije", napominje Jelena Bogavac. A onda su tu i njene slike. Ona se manje-više nalazi u svim svojim modelima i uvek ima svoju animu i animusa, kao bipolarno biće.
Dosta je androgina u izrazu pa je zato u predstavi igra dvoje glumaca. Jovan Panajotović je Milena Strelac a Tijana Višković je Milena.
Na početku predstave oni nam dočaravaju ovu dihotomiju:
"Uspela je da odsanja američki san – jadna Milena ostala je zarobljena u Americi i počeo je rat. Milena je Italijanka iz moćne umetničke kuće Barili, ćerka lutalica od oca avanturiste – Milena je pravoslavna Srpskinja iz Požarevca od majke Danice, kraljeve rođake. Svuda joj je bio dom - nije pripadala nigde i nikome. Ona živi između dva rata i pet država - ona živi u vremenu koje se po šavu raspada. Nad Milenom zjapi provalija sveta - dok svet gori, Milena sebe sanja…Ona je čitava tajna… Milena je strelac, pepeo i magla…".
Uz Jovana i Tijanu u predstavi igraju i Aleksandra Veljković i Jovan Zdravković. Za scenu i kostim bio je zadužen Aleksandar Kovačević. Zamišljeno je da se predstava igra po muzejima i galerijama savremene umetnosti u regionu.