Najnovije vesti
Vesti Svet
Nagrađivani novinar nije prevario svet samo sa IZMIŠLJENIM PRIČAMA: Na najgnusniji način je iskorišćavao svoje čitaoce uz pomoć "SIROČIĆA"

Nagrađivani novinar nije prevario svet samo sa IZMIŠLJENIM PRIČAMA: Na najgnusniji način je iskorišćavao svoje čitaoce uz pomoć "SIROČIĆA"

Nemački novinar Klas Relocijus (33), optužen od strane uglednog časopisa "Špigl" da je izmišljao priče, mogao bi da se suoči sa optužbama za proneveru zbog zloupotrebe donacija.

Klas Relocijus Foto: EPA;
Klas Relocijus

Iz nedeljnika su rekli da će podneti krivičnu prijavu protiv sada svog bivšeg novinara, navodeći da je tražio donacije za sirijsku siročad od čitatelja, i upućivao ih na njegov lični račun. Novinar još uvek nije komentarisao navode o proneveri.

U najnovijem razvoju priče, "Špigl" je obavestio javnost da je primio poruke od čitatelja da je Relocijus koristio privatni mejl kako bi tražio donacije za pomoć sirijskim siročićima u Turskoj. Tražio je i da se novac uplati na njegov lični bankovni račun, navodi nedeljnik.

Iz njegove bivše medijske kuće naveli su da još uvek nije jasno kakve je odgovore dobio, koliko je novca prikupljeno, kao i gde je on završio. "Špigl" trenutno prikuplja dokaze koji će proslediti Tužilaštvu.

Relocijusov poziv za donacije vezan je za članak koji je napisao o dvoje dece, bratu i sestri iz Sirije, koji žive na ulici u Turskoj - delovi teksta za koje "Špigl" kaže da su lažirani.

Turski fotograf koji je radio sa Relocijusom na priči, rekao je da je novinar izmislio neke aspekte dečakovog života i da je drugima davao epitete kao iz mašte. Fotograf sumnja da sestra uopšte postoji.

Jedna od izmišljenih Relocijusovih priča
Foto: EFE/ALEXANDER BECHER / EPA;
Jedna od izmišljenih Relocijusovih priča

"Institucionalna pristrasnost"

Američki ambasador u Nemačkoj, Ričard Grenel, takođe je intervenisao pišući uredniku "Špigla" gde zahteva nezavisnu istragu i optužuje nedeljnik zbog institucionalne pristrasnosti protiv SAD. Kao i drugi mediji, "Špigl" je imao kritične tekstove o američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Jedna od priča Relocijusa bila je usredsređena na američko-meksičku granicu. "Špigl" je rekao da je njegova istraga otkrila da je izmislio informacije o tome kako je video ručno oslikan znak u gradu u Minesoti koji glasi: "Meksikanci, držite se podalje".

Lažne informacije pojavile su se u drugim pričama, uključujući i jednu o zatvorenicima u američkom vojnom zatvoru u zalivu Gvantanamo, a drugi o američkom fudbaleru NFL-a, Kolinu Kaperniku (poznatom po klečanju tokom intoniranja američke himne).

Klas Relocijus
Foto: Freitag / screenshot
Klas Relocijus

Relocijus je rekao "Špiglu" da je zažalio zbog svojih postupaka i da je duboko posramljen. Prema nedeljniku, priznao je da je obmanjivao čitaoce u nekih 14 priča. Ali, kaže da su mnogi od 60 članaka koje je napisao za "Špigl" tačni.

Medij iz Hamburga opisao je otkrića kao "nisku tačku u 70-godišnjoj istoriji Špigla". List se izvinio čitaocima navodeći da taj incident predstavlja "sramotu" za nedeljnik i dodao da će sve učiniti da "povrati kredibilitet i poverenje".

"Lažni sultan" otkriven zbog samo JEDNOG detalja na fotografiji