Hoće li skočiti stambeni krediti

Svi koji otplaćuju stambene kredite u evrima, uskoro bi mogli da imaju više kamate.
Hoće li skočiti stambeni krediti
Foto: Pixabay
Euribor, referentna kamatna stopa, prema nekim procenama mogla bi da poraste
 
Da li je zbog toga došao kraj niskim ratama za stambene kredite?
 
Razloga za brigu trenutno - nema. Ali da li će tako i ostati? Euribor je na rekordnom minimumu, što ne znači da u narednom periodu ova stopa neće rasti. Da li će se u istom smeru kretati i krediti? 
 
"Građani koji već imaju kredit u evrima vezan za Euribor osetiće to po svojoj rati koja će biti uvećana. Banke na periodičnom nivou ažuriraju te kamatne stope što znači na svakih tri do šest meseci one preračunaju tu kamatnu stopu i dostave građanima novi iznos rate", kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica. 
 
Ipak, rešenje postoji, saglasni su stručnjaci. 
 
"Kada Euribor bude došao u zonu rasta, onda će marža banaka biti nešto niža, pa će moći da se refinansira taj kredit. Bilo kod svoje banke ili kod neke druge banke, jer su sada ti uslovi dodatno olakšani da kažem regulativom od strane NBS i korisnici će biti u mogućnosti i tada da se zaštite od ne preteranog uticaja na njihovu visinu rate", kaže Zoran Grubišić ispred Beogradske bankarske akademije. 
 
Kojom dinamikom će Euribor rasti, stručnjaci kažu - niko ne može da zna. Očekuje se da bi mogao da dođe na 1 do 2 odsto, što znači da bi za toliko mogle da porastu i kamatne stope, ali da visokih 4,5 odsto, koliko je iznosio pre početka svetske ekonomske krize - više neće dostizati.
  • Dušan

    25.12.2018 14:21
    Kamate i cene
    Svi koji bar malo prate znaju da će kamate blago rasti narednih godina, ali ništa spektakularno, ono što ja ne znam je da li treba odložiti kupovinu stana i nadati se nižim cenama nekretnina ili što pre kupiti stan i početi ga otplaćivati
  • Dule

    25.12.2018 07:30
    @mirkas
    Kakve veze ima povecanje kamate sa porastom vrednosti kvadrata? Ne lupetajte gluposti,jer ocigledno pojma nemate. Aranzman koji je postignut sa bankom je nezavisan dogovor stranaka na koje ne utice promena vrednosti kvadratnog metra. Da idemo Vasom logikom, ljudi u manjim nestima koje su unistene nakon privatizacija koja je drzava sprovodila cena kvadrata je pala za gotovo polovinu , onda bi u tom slucaju i rata morala da bude prepolovljena sto nije slucaj. To sto sve negde u nekoj vuko....ni i ljubomorno komentarisete one oko Vas koji su se ovajdili od privatizacija i mozda Vas ostavile bez posla ne znaci da svi u Srbiji treba da placaju vece rate. Licimerno nema sta, Ako ste pak neki ekonomista, pocepajte tu diplomu jer Vam nista ne vredi definitivno.
  • Mirkaš

    24.12.2018 21:27
    Red bi bio da porastu kamate, jer je skočila i cena kvadrata.
    Pametnom dosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.