Najnovije vesti
Vesti Svet
BOŽIĆ KAO ZABRANJEN PRAZNIK Vlada Kine traži ograničenje proslavljanja, neki gradovi zabranili božićne DEKORACIJE

BOŽIĆ KAO ZABRANJEN PRAZNIK Vlada Kine traži ograničenje proslavljanja, neki gradovi zabranili božićne DEKORACIJE

U najmanje četiri kineska grada zabranjene su božićne dekoracije, kao što su jelke i prikazi Deda Mraza, javili su lokalni mediji.

Peking FINANSIJSKI CENTAR Foto: Blic / RAS Srbija
Peking FINANSIJSKI CENTAR

Kineska Vlada pokrenula je inicijativu da se ograniči proslavljanje Božića širom zemlje, sa namerom da se "promoviše tradicija", javio je AP.

U kineskoj pokrajini Nanjang iz jednog trgovinskog centra uklonjene su sve dekoracije, uključujući veliku okićenu jelku, nakon što su se zvaničnici Vlade žalili vlasniku zgrade u kojoj se nalazi trgovinski centar.

"Sputnjik" piše da se u Kini, za razliku od većine sveta, ove godine ne osećaju božićne vibracije, usled napora da se iz javnog života istisnu tragovi ovog praznika. Stručnjak za modernu Kinu Zi Jang izjavio je za AP da će Božić i "druge strane ideje" sve više biti ograničavane, zbog politike kineskog predsednika Si Đinpinga, koji nastavlja da vladajuću partiju predstavlja kao bastion kineske tradicije.

U gradu Langfang južno od Pekinga iz izloga su uklonjene dekoracije, a lokalna policija zabranila je dekorativna ulična svetla i zastave. Vlasti u gradu Panlong objavile su izveštaj u kojem se navodi da je "zabranjeno vešanje božićnih čarapa, nošenje božićnih kapa, kićenje jelki i slično". Međutim, kineski "Global tajms" piše da ne treba preterivati u reakciji na postupak kineskih vlasti, jer su ovakve mere usmerene protiv "komercijalizaovanja Božića i prekomernog unošenja nepotrebnih namirnica", a ne protiv samog praznika.