Postavljanje rampe na pružnom prelazu

Ivan Dinić
Radovi na postavljanju rampe trebalo da budu završeni za 15 dana

Nakon sudara voza i autobusa u kome je stradalo pet osoba, a povređeno desetine ljudi, na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova u Nišu počelo je postavljanje rampe.

Odluka Železnica Srbije usledila je nakon protesta građana koji su, ogorčeni što „prelaz godinama nije obezbeđen, blokirali pružni prelaz u nedelju 23. decembra.

Portparol Železnica Srbije Nenad Stanisavljević, izjavio je za Južne vesti da bi radovi na postavljanju rampe trebalo da budu završeni za 15 dana, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

Stanisavljević je dodao da će na pružnom prelazu ostati dežurni železničar, koje sa radom počeo u subotu.

„On će ostati tu i postavlja se rampa i to će biti rešenje koje ostaje na snazi sve dok se ne modernizuje cela pruga Niš – Brestovac.“

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da se rampa postavlja jer građani traže da se dodatno osećaju sigurnim, prenosi N1.

„Ako je bilo toliko insistiranje građana da se dodatno osećaju sigurnim, mi ćemo to uraditi“, rekla je Mihajlović, dodavši da „nisu stručnjaci zakazali“.

Lekari se i dalje bore za život troje povređenih

Tridesetjednogodišnjak i dvoje tinejdžera koji su povređeni u sudaru, još uvek su životno ugroženi, navode u niškom Kliničkom centru, a prenose Južne vesti.

Devojka je zadobila teške povrede centralnog nervnog sistema, dok je mladić ima povrede donjeg dela kičme.

Čak 30 pacijenata sa težim povredama je u petak primljeno u Klinički centar u Nišu.

Mesto nesreće

Ivan Dinić
Ovaj pružni prelaz je imao samo „andrejin krst“

Šta se dogodilo?

Nesreća se dogodila u petak oko 7.30 u selu Donje Međurovo, kada je voz koji je od Niša išao ka Prokuplju udario u autobus „Niš ekspresa“, koji je saobraćao na lokalnoj liniji.

Sudar je bio toliko jak da je autobus prepolovljen, a voz ispao sa šina.

Subota, 22. decembar je u Nišu proglašena danom žalosti.

Rampa ne može, pa može

Ministarka Mihajlović je u subotu u saopštenju navela da se „čini sve da se unaprede pružni prelazi, ali ako nemamo savesne vozače, nećemo smanjiti procenat nesreća“.

„Nije moguće na svakom pružnom prelazu imati rampu, kao što nije moguće na svakoj raskrsnici imati semafor“, navela je Mihajlović.

Ali nekoliko stotina stanovnika Donjeg Međurova, Novog sela i Čokota se u nedelju okupilo na mestu nesreće, tražeći od nadležnih da hitno reaguju i urade ono „što su od njih tražili još pre deset godina“.

Protest na šinama

Ivan Dinić
Meštani su na kiši stajali na šinama, blokirali prugu i palili sveće u spomen žrtvama

Predsednik Saveta građana Donjeg Međurova ističe da su se meštani proteklih godina obraćali Opštini Palilula i Direkciji za izgradnju grada, od kojih su dobili odgovor da nisu nadležni, prenose Južne vesti.

Oni se ne slažu sa izjavom ministarke Mihajlović da u poslednjih pet godina na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova nije bilo „vanrednih situacija“.

Stanovnici pružni prelaz smatraju „izuzetno nebezbednim“ i trude se da prugu prelaze na drugom mestu.

Protest na šinama

Ivan Dinić
Više stotina građana se okupilo na pružnom prelazu

Tomislav Stojanović kaže da prugu prelazi kod Novog sela.

„Ovaj prelaz nikako nije bezbedan. Nema rampu, ovde se vidi voz kada nailazi, ali tek ispred samog prelaza“, kaže Stojanović za BBC.

Meštani su na kiši stajali na šinama, blokirajući prugu, pa je voz koji je tu trebalo da prođe u 9:50, put nastavio tek oko podneva, kada su se okupljeni građani razišli.

I nakon nesreće, neke rampe ne rade

Prema ranijem pisanju Južnih vesti, Nišlije su se više puta žalile da pružne prelaze kod kojih je rampa podignuta u trenutku dok voz prolazi.

Istog dana kada se nesreća u Donjem Međurovu dogodila, rampa je bila podignuta u trenutku kada je voz prolazio nedaleko od niške OTC pijace, navode iz Niške inicijative.

Isti scenario se dogodio i dan kasnije kod Matejevačke rampe.

Železničar

Ivan Dinić
Dežurni železničar je od subote na pružnom prelazu

Nišlije smatraju da je time ugrožena bezbednost pešaka i vozača, ali iz Železnica Srbije tvrde da „nijedna smetnja u radu pomenutih putnih prelaza nije evidentirana“, prenose Južne vesti.

I dok se ranije dešavalo da rampa nije spuštana na tri različita pružna prelaza u gradu, u selu Vrtištu je rampa bila spuštena danima.

Ko je kriv?

Tri dana nakon nesreće, još uvek nije jasno ko je kriv za sudar.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović smatra da je za nesreću odgovoran pojedinac, a ne bilo koje državne institucije, javna preduzeća ili Ministarstvo na čijem je čelu.

„Nisam ni policija, ni tužilac, ni sudija i neću nikom da presuđujem, ali odgovornost je individualna i biće utvrđena“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Pružni prelaz Međurovo

Ivan Dinić
Iz Infrastrukture železnice Srbije navode „uređen po svim propisima, vidljivost i preglednost su bili dobri“

Direktor Policije Vladimir Rebić kaže da je do sudara sa vozom došlo zbog propusta vozača, prenose Južne Vesti.

„Istraga će utvrditi da li je tako. Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom, a proverićemo i druge okolnosti vezane za uslove puta“, rekao je Rebić.

Voz je uvek brži

Niš: Sudar autobusa i voza – pet poginulo, povređeno na desetine

Zamenik generalnog direktora Niš Ekspresa Novica Tasić sumnja da je neadekvatan pružni prelaz uzrok nesreće koja se dogodila u ranim jutarnjim časovima.

Tasić dodaje da je vozač autobusa bio alkotestiran, zdrav, odmoran i spreman za put.

Ipak, Tasić priznaje da se dosad nisu znanično obraćali gradskim institucijama u vezi neobeleženih pružnih prelaza u Nišu i Srbiji.

Radovi na pružnom prelazu

Ivan Dinić
Radovi će biti završeni ukoliko vremenski uslovi budu odgovarajući

Iz Infrastrukture železnice Srbije tvrde da su tog jutra sva pravila bila poštovana i „odbacuju odgovornost“ za sudar.

Kako navode, putni prelaz je bio „uređen po svim propisima, vidljivost i preglednost su bili dobri“.

Još jedan sudar

Dvadesetjednogodišnji Aleksandar B. iz Vrnjačke Banje povređen je u ranim jutarnjim časovima u sudaru voza i automobila na izlasku iz Vrnjačke Banje.

Vozač ima lakše povrede i trenutno se nalazi u kraljevačkoj bolnici.

Još uvek nije utvrđeno ko je kriv za udes, prenosi N1.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari