Dostupni linkovi

Minus za novinarsku etiku


Kakve su posljedice kada se mediji ogriješe o etičke vrijednosti profesije? 
Kakve su posljedice kada se mediji ogriješe o etičke vrijednosti profesije? 

Da li etika u današnjim medijima ustupa mjesto populizmu i senzacionalizmu i gdje su nestale moralne vrijednosti profesije? Da li su crnogorski mediji zbog senzacionalizma zanemarili etiku?

"Etika, kao jedna od ključnih vrijednosti civilizacije koju poznajemo, danas na žalost sve češće i intenzivnije ustupa mjesto populizmu, a etičke vrijednosti se sele u neke istorijske depoe", ovim riječima je crnogorski reditelj Danilo Marunović ocijenio stanje u društvu i medijima kojima se "hranimo".

Uprkos sve očiglednijem problemu sa etičkim vrijednostima, Marunović vjeruje u opstanak relevantnih medija. Zbog vjere u etičke vrijednosti Marunović se upustio u režiju sedam spotova koji za cilj imaju da podsjete koliko je za društvo pogubno kada se novinari ogriješe o etičke vrijednosti.

"Jer je medijska scena u jednoj zemlji odraz civilizacijske zrelosti te sredine, a mediji su naša svakodnevna hrana", smatra Marunović.

Etički standardi u novinarstvu nijesu konstanta, kaže medijski analitičar Duško Vuković, procjenjujući nivo etičnosti u crnogorskim medijima. Vuković ukazuje da je neophodno u novinarstvu svakodnevno pričati o pitanju etičkih vrijednosti.

"Teško je napraviti presjek i reći je li sada stanje bolje ili lošije u odnosu na neko vrijeme prije jer etika u bilo koje profesije, a pogotovu novinarskoj nije nešto što je: dva plus dva su četiri i to je gotovo. To je nešto o čemu je neophodno stalno razgovarati. Mislim da upravo toga nedostaje u našim redakcijama, razgovara o pitanjima etike. Nego se to uglavnom negdje podrazumijeva, ili se dešava na marginama svakodnevnog redakcijskog života. A mislim da bi trebalo da bude u fokusu pažnje upravo redakcijske, a poslije toga da se izvodi na viši nacionalni nivo, kroz samoregulatorna tijela", smatra Vuković.

Olivera Nikolić: 'sve manje vodimo računa o ljudima o kojima pišemo'
Olivera Nikolić: 'sve manje vodimo računa o ljudima o kojima pišemo'

Direktorka Instituta za medije novinarka Olivera Nikolić smatra da danas u crnogorskoj medijskoj zajednici prisutni brojni izazovi koji se tiču pitanja etike i etičkog kodeksa profesije sa kojima se svakodnevno novinari suočavaju.

"Istraživanja Instituta su pokazala na ta osjetljiva mjesta crnogorskih medija. Odgovora mržnje, nedovoljnog senzibiliteta za integritet i identitet djece, preko poštovanja prava na privatnost i pretpostavke nevinosti, do problema sa kojim se suočavaju kolege na portalima: kako izbjeći u komentarima građanagovor mržnje a ne ući u cenzuru. Uočili smo jako puno izazova, a ti izazovi su težnja da se skreće u senzacionalizam, u atraktivnost, a da se zapostavljaju istinitost, provjera informacija, njihova neprikosnovenost, objektivnost, nepristrasnost. To su osnovni principi novinarstva. Na kraju krajeva čovječnost, i najviše smo tu na izazovu jer sve manje vodimo računa o ljudima o kojima pišemo", kaže, pozivajući se na rezultate istraživanja, Olivera Nikolić.

Kao neko ko iz drugog ugla posmatra medije i ocjenjuje njihov rad, reditelj Danilo Marunović ukazuje na dominantan problem medija u regionu, a brojni su, smatra Marunović, potpuno podlegli.

"Ako uporedite situaciju u nekim zemljama regiona, kao što je Srbija, gdje je došlo do jedne metastaze. Tamo je na sceni orgijanje jednog fenomena koji prevazilazi neetičnost, to je zapravo jedna novinarska pornografija, rekao bih koja je osvojila tu zemlju. Ako uporedimo onda bi se za Crnu Goru moglo reći da nije toliko ogrezla u tom fenomenu. Međutim, vidimo da se stvari kreću u istom pravcu, samo je pitanje kada će taj stepen odsustva bilo kakve etike i razuma zapravo da se preseli i kod nas", konstatuje Marunović.

A na skali od jedan do pet, Marunović nivo etike u crnogorskim glasilima za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje:

"Ako govorimo o skali na kojoj je pet najbolja pozicija mediji u Crnoj Gori sa stanovišta etike imaju trojku, odnosno tri minus."

Ne ocjenjujući rad kolega, novinarka Olivera Nikolić podsjeća na posljedice i ogromnu štetu koju mediji nanose pojedincu i građanima kad se ogriješe o etičke vrijednosti profesije.

"Živimo u izazovu da su mediji i ovdje u Crnoj Gori na udaru interesnih grupa. A to su država, vlada, korporacije, oni koji se oglašavaju, njihovi akcionari, vlasnici …i kome mi to treba da budemo lojalni? Pa jedini odgovor je prva i osnovna lojalnost građanima. Dakle, mi se ne bi bavili etikom da ona nije izazvana", zaključila je Nikolić.

Kako su crnogorski studenti u anketi ocijenili stanje u medijima danas, da li im vjeruju:

(Ne)vjerovanje medijima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG