DŽABA PROTIVLJENJE AMERIKE: U Švedskoj „Severni tok 2“ ide punom parom

Novosti online

24. 12. 2018. u 14:52

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ došla je do ekonomske zone Švedske, saopštio je lokalni radio SR

ЏАБА ПРОТИВЉЕЊЕ АМЕРИКЕ: У Шведској „Северни ток 2“ иде пуном паром

Depositphotos

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ došla je do ekonomske zone Švedske, saopštio je lokalni radio SR.

U nedelju je brod „Soliter“ počeo postavljanje cevi koje su ranije isporučene u luku Karlshamn. Rad na švedskom delu gasovoda trajaće do leta 2019.

Zbog izgradnje je luka već angažovala 110 osoba, a predviđa se otvaranje dodatnih 30 radnih mesta.

„Severni tok 2“


Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

PROČITAJTE JOŠ - SEVERNI TOK 2 TRN U OKU AMERIKANCIMA: Zajedno sa Ukrajinom da zaustavimo nemačko-ruski projekat

On će proći kroz teritorijalne ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Ostalo je da se građevinska dozvola dobije još samo od Kopenhagena.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva i Sjedinjene Američke Države koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Rusija je više puta pozivala da se gasovod ne posmatra kao sredstvo uticaja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, Moskva ovaj projekat posmatra isključivo sa ekonomske strane.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Srećan rad!

24.12.2018. 15:18

Samo vi napred! Tako se radi! To je kad postoji drzava i neko ko misli glavom!

MiRa

24.12.2018. 17:09

Ide punom parom samo zato da se kontrira Americi, a ako ga nebi bilo onda bi se kontriralo Rusiji. Nema tu racionalnog rešenja, samo inat.

Miki

25.12.2018. 01:43

Cekajte malo, sta bi sa obecanim gasom u barzama iz USA koji ce biti usput i jeftiniji od Ruskog? Razum izgleda da pobedjuje, nadaj mo se.

Miki

25.12.2018. 02:23

@MIRa... Nije to nikakav inat vec cista logika. Imaju ga u izobilju i zasto ga ne prodati po pristupacnoj ceni komsijama Evropljanjma. Business cist kao suza.